YouTube, dünyanın her yerinde herkes tarafından kullanılabilen bir video sitesi. 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal (İnternet üzerinden çalışan online bir ödeme sistemi) çalışanı tarafından kuruldu. Merkezi ise Amerika'da Kaliforniya eyaletine bağlı San Bruno şehrinde. Bu video sitesi 2006 yılının kasım ayında Google tarafından 1milyar 650 milyon dolara satın alındı.
***
Google'ın satın almasından sonra kısa sürede dünyanın her köşesinde yaygınlaşan YouTube, akıllı telefon teknolojisinin hayatımıza girmesiyle, artık herkesin sadece bilgisayarında değil elinin altında olan bir uygulama oldu.
***
Sanatçıların, siyasetçilerin, gazetecilerin, psikologların, ev hanımlarının, öğrencilerin kısacası toplumun her kesiminden insanların rahatlıkla kendi kanalını oluşturabildiği YouTube, kişilere bu alanda müthiş bir özgürlük sunuyor.
Sadece kişiler de değil. Bugün birçok gazetenin, siyasi partinin, kamu kuruluşunun, büyük şirketlerin hatta ve hatta 7/24 yayın yapan televizyonların dahi aktif YouTube kanalları var.
***
Hayatın her alanında kendisine yer bulan YouTube, spor kulüplerinin de en fazla kullandığı sosyal medya mecrası olmayı başardı. Bugün tüm dünyanın tanıdığı Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Juventus, Manchester United ve River Plate gibi dev kulüplerin YouTube kanalları var.
***
YouTube kanalları sayesinde bugün Real Madrid'in antrenmanını canlı bir şekilde izleme fırsatı bulabiliyor ya da Barcelona'da bir yıldız transferin imzasını an be an izleyebiliyoruz. Sadece birt kaç hafta önce Fenerbahçe-Eskişehirspor hazırlık maçını da Fenerbahçe YouTube kanalı canlı yayınladı.
***
YouTube, kendisine içerik üreten kullanıcılarına bir süredir dolar üzerinden para da veriyor. Bu da bu mecrayı daha cazip hale getiriyor. Tabiki belli kıstaslar var. 4 bin saat izlenme barajını aşan ve bin abonesi olan kanallar bugün izlenme başına para kazanıyor. YouTube fenomenlerinin yüzbinler hatta milyonlar kazandığı bu alanda spor kulüpleri de işi paraya dökmeyi başardı.
***
Socialblade internet sitesinden aldığım verilere göre bugün Galatasaray'ın YouTube geliri (minimum rakam hesaplandı) 46 bin 400 TL. Fenerbahçe 24 bin 650 TL. 2. Lig'de mücadele eden Samsunspor'un dahi YouTube geliri var.
***
Eskişehirspor'un YouTube'da aktif olmadığı gerçeği maalesef önümüzde duruyor. 20 Mart'ta 'Eskişehirspor Kulübü'nün mutlaka resmi YouTube kanalı olmalı' diye bir tweet atmıştım. Eskişehirspor Medya Sorumlusu Erhan Yılmaz, 'Var zaten ama aktif değil' diyerek cevapladı. Birkaç sene önce internet üzerinden açılan EsEs.Tv vardı. Hala aktif olan o mecraya videolar yüklense de birçok taraftarın bundan haberi bile yok.
***
Mali sorunlarla boğuşan, hatta çok değil birkaç ay önce futbolcularının önüne yemek dahi koymakta zorlanan Eskişehirspor için, her kuruşun değerli olduğu bir ortamdayız…
Popüler medya alanı YouTube'da Eskişehirspor'un bir an önce aktif olması gerekiyor. 82 bine yakın passoligli taraftarı olan, sosyal medyada bir hayli aktif olan Eskişehirspor taraftarı, bu kanala mutlaka ilgi gösterecektir. Heleki kulübün buradan para kazanacağını bilse bu ilgi daha da yükselecektir... Yönetim kurulunun bu doğrultuda bir çalışma yapması gerekiyor. Kişi ve cüzi rakamlara alınacak ekipmanlar sayesinde kısa süre içinde gelir getirebilecek bir kanal oluşturulabilir.
***
YouTube'u sadece gelir alanı olarak da düşünmemek lazım. Bugün Amerika'da dahi Eskişehirspor taraftarı var. Sadece sosyal medya aracılığıyla veya yerel televizyonların internet siteleri sayesinde Es Es'i takip edebiliyorlar. Açılacak YouTube kanalıyla dünyanın her yerindeki Eskişehirspor taraftarlarıyla Siyah-Kırmızılı takım buluşturulabilir. Antrenmanlar, imza törenleri, açıklamalar canlı yayınlanabilir. Hem kulüp para kazanır, hem de taraftar kulüpten ve takımdan bir haber kalmaz…

SocialBlade sitesinden alınan (kesin olmayan) rakamlara göre aylık kazanç
Abone Tahmini Kazanç
Enes Batur 10.109.323 1 milyon 425 bin TL
Barcelona 6.517.173 638 bin TL
Real Madrid 4.427.975 150 bin TL
Manchester United 1.619.558 130 bin TL
Fenerbahçe 801.863 24 bin 650 TL
Galatasaray 697.486 46 bin 400 TL
Beşiktaş 293.197 6 bin 380 TL
Trabzonspor 117.379 6 bin 670 TL
Bursaspor 26.129 4 bin 640 TL
Göztepe 15.478 2 bin 320 TL
Samsunspor 6.348 Bin 740 TL