Görünüm'de bugün Eskişehir'de aynı aileden milletvekilliği yapmış babalar, kardeşler oğullar, kızlar ve torunları kaleme aldım.

30 YIL VEKİLLİK YAPTI
Eskişehir'de en uzun milletvekilliğini merhum Emin Sazak yaptı. 1920-1950'ye kadar 30 yıl Eskişehir Milletvekilliği yaptı. 1920-1946 yılları arasında CHP'den, 1946-1950 yılları arasında Demokrat Parti'den milletvekili seçildi. 1999-2002 yılları arasında MHP Eskişehir Milletvekilliği yapan Süleyman Servet Sazak, Emin Sazak'ın torunudur. 24 Haziran 2018 seçimlerinde Sazak ailasinden üçüncü bir isim daha milletvekili oldu. Eski Gümrük ve Tekel Bakanı merhum Gün Sazak'ın yeğeni Metin Nurullah Sazak milletvekili seçildi. 1957-1960 yılları arasında Demokrat Parti'den Eskişehir Milletvekilliği yapan merhum Hamit Dedelek'in oğlu İbrahim Yaşar Dedelek'de 1991-2002 yılları arasında Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Dedelek 1991 ve 1995 seçimlerinde DYP'den, 1999'da Anavatan'dan Milletvekili seçildi.

ÖZKAN'IN KIZI GÜNAY
1946-1959 yılları arasında milletvekilliği yapan merhum Kemal Zeytinoğlu ile 1961-1969 yılları arasında Eskişehir milletvekilliği yapan Aziz Zeytinoğlu kardeştir. 17 Şubat 1959'da Başbakan Adnan Menderes'in içerisinde bulunduğu uçak Londra'da düştü. Menderes kazada sağ kurtulurken, Kemal Zeytinoğlu yaşamını yitirdi. Aynı aileden Erol Zeytinoğlu'da 1991-1995 yılları arasında Anavatan Partisi'nden Eskişehir Milletvekili oldu. 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti'den milletvekili seçilen Emine Nur Günay'ın babası Yusuf Cemal Özkan 1977-1980 arasında Adalet Partisi (AP) Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Zeytinoğlu ve Sazak ailesinden üç, Dedelek ve Özkan ailelerinden ikişer kişi Eskişehir milletvekilliği yaptı

********

BENZETMELERİYLE DAMGA VURDU


AK Parti eski İl Başkanı Dündar Ünlü'nün adı partisinin belediye başkan aday adayları arasında geçiyor. 24 Haziran 2018 seçimleri sonrasında siyasete ara veren Ünlü, belediye başkan aday adaylığı başvurusunda bulunmadı. Her zaman siyaseti 'makam, koltuk için yapmadığını' ifade eden Ünlü'nün belediye başkanlığı konusunda 'bir talep ve isteği' yok. İl Başkanlığı döneminde kişilerle, kurumlarla kurduğu 'sağlıklı iletişimler vefalı kişiliğiyle' takdir toplayan Ünlü önümüzdeki yıllarda mutlaka siyasette yine yer alacaktır. Partisinde Muttalip Belde Başkanlığı, İl Genel Meclis Üyeliği, Tepebaşı İlçe Başkanlığı ve İl Başkanlığı yapan Ünlü, siyasette bulunduğu yerlere hep emek harcayarak 'yani tırnaklarıyla' geldi. Birilerinin adamı olarak tepeden inmedi. CHP'li belediye başkanlarını eleştirirken yaptığı 'Oyun Havuzu', 'Makyajlı Siyaset', 'Şamatacılar', 'Cambaza bak taktiği', 'Top çeviriyorlar', 'Sari (Bulaşıcı) eğlence' benzetmeleri Eskişehir siyasetine damga vuran Ünlü önümüzdeki yıllarda adından yine söz ettirecektir.

*****

BAŞKAN VE GENEL SEKRETER


Yıl: 1992. 26 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafta dönemin Eskişehir Belediye Başkanı Selami Vardar, Genel Sekreter Aytaç Çınar, Belediye Asfalt Şefi Haydar Demir görülüyor.

ALTYAPIYI YAPTI
Selami Vardar 1973- 1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığı, 1976-1978 ile 1992-1994 yılları arasında Eskişehirspor Kulübü Başkanlığı yaptı. 1919 yılında Mihalıççık ilçesi Ahırözü köyünde doğan Vardar, İlköğrenimini Mihalıççık'ta, ortaokul ve liseyi Ankara da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Maliye Bölümünden mezun oldu. 1942 yılında Eskişehir Ticaret Lisesine öğretmen olarak atandı. İki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Maliye Bakanlığında dokuz yıl hesap uzmanı olarak görev yaptı. Bu görevinden kendi isteği ile ayrılarak yeminli mali müşavir olarak çalışmaya başladı. Vardar özellikle 1989-1994 yılları arasında yaptığı Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı büyük altyapı hamlesiyle dikkat çekti. O yıllarda Eskişehir'de alt yapı yoktu. Vidanjörler vardı. Evlerdeki fosseptiği vidanjörler çekerdi. Sezai Aksoy tarafından başlatılan altyapı çalışmaları Vardar döneminde büyük hız kazandı. Vardar parayı yer altına gömerek Eskişehir'in altyapı sorununu çözdü. O yıllarda altyapı çalışmaları nedeniyle haksız eleştiriler almıştı. O gün onu eleştirenler daha sonra Vardar'ın hakkını teslim etti. Eskişehir'in unutulmaz Belediye Başkanı merhum Selami Vardar 24 Ağustos 2001 tarihinde vefat etti. Eskişehirliler 'Selami Amca'larını ve onun hizmetlerini unutmayacak.

ESKİŞEHİR'İN İKİ
GENEL BAŞKANI VAR
Vardar döneminin Genel Sekreteri Aytaç Çınar Eskişehir siyasetinin deneyimli bir ismidir. Eskişehir'de SODEP'in kurucuları arasında yer alan Çınar, SHP ve CHP'de politika yaptı. Eskişehir siyasetini çok iyi bilen Çınar ile üç yıl önce yaptığım sohbette; 'Türkiye'nin 80 ilinde CHP'nin tek Genel Başkanı var. Sadece bir ilde CHP'nin iki genel başkanı var' demişti. Çınar bu sözlerle CHP'nin Eskişehir'de iki genel başkanının olduğunu vurgulamıştı. Peki Çınar'ın dediği ikinci genel başkan kim? Tabii ki Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen. Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliği döneminde Eskişehir'in milletvekili ve belediye başkan adaylarının belirlenmesinde büyük bir etkisi olan Büyükerşen, Aytaç Çınar'a göre CHP'nin ikinci genel başkanı. Sizce Çınar bu görüşlerinde haklı değil mi?

******
FOTO ŞAKA


Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: Hüseyinciğim 24 Haziran'da milletvekili seçilerek, Demokrat Parti'yi TBMM'ye soktum. Yerel seçimde de senden aynı başarıyı istiyorum.
Demokrat Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Hüseyin Özcan: Gültetin Bey, sanki Demokrat Parti listesinden seçilmiş gibi konuşuyor. Meral Akşener onu Afyon 1. sıraya yazmasaydı vekilliği rüyasında görürdü.



******
FIKRA

HİTLER
Almanya'ya turist olarak gelen İngiliz, Fransız ve Yahudi'yi askerler tarafından yakalanarak Hitlerin karşısına çıkarılır.
Hitler:
--'Size soru soracağım. Bilirseniz serbest kalacaksınız!'
İngiliz'e sormuş:
--Titanik kaç yılında battı?
İngiliz hemen cevap vermiş:'1912…'
Fransız'a sormuş:
--Titanikte kaç kişi öldü?
Fransız hemen cevap verir:'1050…'
Hitler Yahudi'ye dönerek:'Say bakalım isimlerini...'