Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, bir dizi ziyaret için Eskişehir'e geldi. İlk olarak TÜLOMSAŞ'ı ziyaret eden Bakan Turhan, fabrikada üretilen lokomotif, motor ve parçaları inceledi. TÜLOMSAŞ ziyareti sonrasında Valiliği ziyaret eden Bakan Turhan, burada açıklamalarda bulundu. Turhan, 'Eskişehir ve TÜLOMSAŞ Türkiye tarihinin hatta milletimizin tarihinin çok önemli, anlamlı iki kelimesi. Eskişehir Nasreddin Hocanın, Yunus Emre'nin yetiştiği şehir. Milletimizin tarihinde Eskişehir'in çok önemi var. Eskişehir bir eğitim, kültür, turizm ve sanayi merkezi. Tabi bu sanayinin de temellerinin atılmasında çok önemli görevler üstlenmiş olan DDY'nın Osmanlı döneminde temelleri atılmış, milletimizin endüstriyel manada önemli tesislerinden biri olan TÜLOMSAŞ. Biz bu ülkede altyapıda önemli yatırımlar yaptık. Bölünmüş yollar, hava alanları yaptık. Tabi çok eski kara ulaşımında Osmanlı döneminden kalan demiryolları yaptık ve onun endüstrisinde işte TÜLOMSAŞ'ın kurulduğu Eskişehir'de başlattık' dedi.
BURADA İNŞA EDECEĞİZ
'Şimdi hızlı trenler yapıyoruz, hızlı tren yolları yapıyoruz. Yüksek Hızlı Tren hatları inşa ediyoruz' diyen Bakan Turhan, yapılacak olan milli yüksek hızlı trenin Eskişehir'de üretileceği sinyalini verdi. Turhan, 'Yüksek hızlı tren hatları için kullanılacak olan tren setlerini, lokomotiflerimizi inşallah burada, bu tesiste yapılıp demiryollarımızda hizmete sunacağız. Şu anda hızlı tren setlerini yurtdışından getiriyoruz. Ama TÜLOMSAŞ, ülkemizdeki demiryollarında yük ve yolcu taşıyan vagonları, lokomotifleri üretiyor. Sadece yurtiçi ihtiyaçları karşılamıyor. Bunları yurtdışına da ihraç ediyor. Milli hızlı trenimizin de üretimiyle ilgili çalışmaları burada başlatmış oluyoruz. Bu bizim için önemli bir adımdır. Geleceğimiz için çok önemlidir. Şu anda bu fabrikada AR-GE merkezimizde 100 üzerinde mühendisimiz çalışıyor. İnşallah bu mühendislerimizin çalışmaları, üreteceği projeler ve bunların imalata dönüşmesiyle yollarımızdaki insanımızı taşıyacak olan YHT teknolojisiyle taşıyacak olan milli yüksek hızlı trenimizi de burada inşa etmiş olacağız' ifadelerini kullandı.
SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ
Eskişehirli iş adamlarıyla görüşmesinde bunu dile getireceğini belirten Turhan, 'Eskişehir önemli bir sanayi şehri. İş adamlarımızla da görüşeceğiz. Çünkü bu fabrikada üretilen trenlerin parçalarının önemli bir kısmı ülkemizin tüm coğrafyasına yayılmış 27 adet şehrimizde yan sanayisi var. Bu fabrikada bin 400 üzerinde işçi çalışıyor ama yan sanayiyle beslediği işçi sayısı 20 binin üzerinde. Bu geleceğin teknolojisi ve önemli bir sanayi kolu sektörü. Biz sadece Eskişehir'de değil, Adapazarı'nda, Sivas'ta hatta özel sektörü de teşvik ederek 11'inci kalkınma planımızda öncelikli sektörler arasında olan yüksek hızlı tren teknolojisini geliştireceğiz ve dünyada bu alanda söz sahibi olmaya kararlıyız. Emin adımlarla yürüyoruz' diye konuştu.
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Uzun yıllardır Eskişehir'in çevreyolu sıkıntısı olduğu ve Güney Çevreyolunun 2020 yılı yatırım planına alınıp alınmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Turhan, 'Eskişehir'imizin Güney çevreyolu projeleri tamamlandı. Onunla ilgili planlara işleme çalışması ve arazinin tapulaştırmayla ilgili çalışmaları devam ediyor. Ondan sonra programa alıp çalışmalara başlayacağız' diye cevapladı. Bakan Turhan'a ziyarette Vali Özdemir Çakacak, Milletvekili Nabi Avcı, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Özlem Yalçın ve ilgililer eşlik etti. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim