Askeri fabrikaların üretim, bakım, onarım ve modernizasyon faaliyetlerinde kritiklik arz eden ve yurt dışından temin edilen ham madde, malzeme ve sistemlerle ilgili hizmetlerin yurt içinde tedarikçi kaynakları oluşturmak amacıyla Eskişehir 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü'nde 'Stratejik İş Birliği Anlaşmaları İmza Töreni' gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törende Stratejik İş Birliği Anlaşmaları ile alakalı sunum yapıldı.
Sunumun ardından gerçekleşen imza töreni sonrasında bir konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Akar, Savunma Sanayinin gelişmesi için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ifade ederek, 'Kritik ve önemli bir dönemden geçiyoruz. Bu gelişmelere bağlı olarak ülkemize yönelik risk, tehdit ve tehlikelerin arttığını ve bunların boyutlarının sürekli değiştiğini ve önemli bazı konularda ülkemiz ile alakalı bazı gelişmelerin olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle, bu bilgiyle, bu anlayışla savunma sanayimizin her anlamda, her alanda gelişmesi için her türlü gayreti göstermekteyiz' dedi.

SANAYİDE MİLLİLİK
Sanayi konusunda millilik oranının yüzde 70'lere geldiğini söyleyen Bakan Akar, 'Savunma sanayide dışa bağımlılığı sıkıntılarını en basit tarih kitaplarında dahi görmemiz mümkündür. Yıllarca dışarıdan tank, top ve İHA dahil bir çok vasıtayı, bir çok araç gereç tank, silahı, mühimmatı bekler durumda olduk. Bunu ile ilgili yapılan görüşmelerde çok ilginç mazeretlerle karşılaştık. Ne yapmamız lazım kendi milli sanayimize, savunma sanayimize kavuşmamız lazım. Müttefiklerimiz dahi, parasını ödediklerimiz dahi yerler ile alakalı birçok konuda sıkıntı yaşadık. 2000'lerin başlangıcında savunma sanayi, sanayi konusunda millilik oranları çok düşük. Yüzde 50'ler civarındaydı. Şimdi çok şükür neredeyse yüzde 70 olacak. Bu bir övünç ve gurur kaynağı. Bu nedenle bizlerin bu ruhla, bu azimle, bu gayretle elimizden geldiğine çalışmak suretiyle hedeflerimize emin adımlarla gitmemiz gerekmektedir' diye belitti.

MOTİVASYON KAYNAĞI
Geçmiş dönemlerde ülke olarak diğer ülkeleri ikna etmek için uğraşıldığını hatırlatan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 'Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz lazım. Bu konuda almamız gereken tedbirleri almamız lazım. Bunun bir iyi yönü var. Kötü komşu ev sahibi yaparmış. Bizler de bu sıkıntıları yaşadık, bu sıkıntıları gördük. Bunlardan ders aldık. Kamusu ile özeli ile herkes büyük bir gayretle çok ciddi mesafeler almamıza fırsat verdi. İnşallah bundan sonra da artan bir ivme ile çalışmalarımızı sürdürüp yerli ve milli parolası ile çıktığımız bu yolda ülkemizin milli savunma, milli güvenlik stratejilerini ve teknolojilerini geliştirmek ve çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Bütün hedefleri aşarak muasır medeniyetler seviyesine ulaşacağız. 2000'lerin başlarında sizler de biliyorsunuz bu savunma sanayi konusunda, sanayi konusunda millilik oranları çok düşüktü. Yüzde 20'ler civarındaydı. Şimdi çok şükür yüzde 65'i geçti, yüzde 68'lere yaklaştı. Neredeyse yüzde 70 olacak. Bu bizim için büyük bir övünç kaynağı, büyük bir gurur kaynağı. Aynı zamanda bizim için büyük bir motivasyon kaynağı. Bu nedenle bizlerin bu ruhla, bu azimle bu gayretle elimizden geldiğince çalışmak sureti ile hedeflerimize doğru yürüyüşümüzü emin adımlarla sürdürmemiz gerekmektedir' ifadelerini kullandı. İHA
Editör: TE Bilisim