Eskişehir Emlak Komisyoncuları Başkanı Gazi Çelik, önümüzdeki günlerde müteahhitlik yasasında değişiklik yapılacağını söyledi.
HERKES YAPACAMAYACAK
Herkesin müteahhitlik yapmasının doğru olmadığını vurgulayan Çelik, 'Şu anda herkes müteahhitlik yapabiliyor belli bir zorlayıcı, düzeni yoktu. Ama bakıldı ki insanlar çok mağdur oluyor. Bizlere çok şikayet geliyor. Bununla ilgili görüşmeler yaptık. Devletimizden isteklerimiz oldu. Bu yönde çalışmalar var. Biz istiyoruz ki herkes müteahhit olmasın. Şu anda biz herkesi emlakçı bile yapmıyoruz. Ki müteahhitlik üretim yapıp insanlarla direkt alışveriş yapılan, paranın çok döndüğü bir yer. Niçin herkes yapmasın diyoruz? İnsanlar 40-50 yıl birikim yapıyorlar. Yatırım yapacaklar, müteahhit diye birine gidiyorlar. Ona güveniyorlar ve bütün birikimlerini yatırıyorlar. Üretim bitmediği zaman insanların gidecek bir yeri yok. Yani üretimi müteahhit sonlandıramadığı zaman vatandaşın hem parası gidiyor hem de hakkını soracağı kimse olmuyor. Vatandaş tapusunu almadığı zaman bir şey yapamıyor. Bundan dolayı da sıkıntılar yaşanıyor' diye konuştu.
VATANDAŞ MAĞDUR OLMASIN
Çelik müteahhit olunabilmesi için istedikleri şartları şu şekilde sıraladı: 'Ne kadar ev üreteceksin? 20 daire. 20 dairenin maliyeti 2 trilyon. Ya 2 trilyon bankada teminat göster ya da para göster. Vatandaşa teminat göster. Müteahhit iflas etiği zaman vatandaşın yapacağı hiç bir şey yok. Parası boşuna gidiyor. Biz vatandaşın zarar görmemesi için işin ehli kişilerin bu işi yapmasını istiyoruz. Yapacağı, üreteceği gayrimenkul kadar devlete teminat göstermesi lazım. Devletimiz de bu konuda harekete geçti.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim