RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti ve CHP'nin Odunpazarı Adayları arasında oluşan kümeleşmeden en çok İYİ Parti'nin zarar gördüğünü söyleyen İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş, İYİ Parti'nin Odunpazarı bölgesindeki en son performansının yüzde 13.40 olduğunu belirtti.

İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu CHP için, 'İlkeler etrafında beraberdik, ilkeler etrafında ayrılık konuşuyoruz' demişti bir televizyon programında. Millet İttifakı devam ediyor mu?
Sayın Genel Başkanımızın kamuoyuna yapmış olduğu açıklamalar var. Millet İttifakı'nı millet kurdu diye. Şu anda tabi Millet İttifakı devam ediyor. Millet İttifakı'nda hiçbir sorun yok. Ancak biz iki tane farklı partiyiz. CHP ve İYİ Parti kendi parti programları olan, kendi ilke ve değerleri olan Türkiye'nin ekonomisinden dış politikasına kadar sosyo kültürel alanlara ilişkin tüm alanlarda zaman zaman birbirine benzeyen zaman zaman da birbirinden farklı programları ve çözüm önerileri sunan partiler. Dolayısıyla bizim her alanda birbirimizle aynı dili kullanmamız mümkün değil. Zaman zaman farklı ifadeler kullanabiliriz. Bu da hiçbir zaman Millet İttifakı'na zarar vermez.

YAPICI SİYASETTEN YANAYIZ

Eskişehir'de bu süreç nasıl devam edecek? CHP ile bir ittifak yaptınız ama İYİ Parti Eskişehir'de iktidar partisi olarak mı, muhalefet olarak mı hareket edecek?
Eskişehir'de iktidar olan CHP'nin adayları. İttifak adayı da olsalar, ittifakla kazanmış da olsalar belediye başkanlıklarını CHP'li belediye başkanları olarak anılıyorlar. İYİ Parti ülkenin genel sorunlarına da, yerel sorunlarında siyah ve beyaz olarak bakmıyor. Siyasete yaklaşımımız siyah ve beyaz değil. Biz iyi olan her şeye destek olmaya, yanlış gördüğümüz konuları eleştirip onlarla ilgili de doğru çözüm yolları önermeye çalışan bir siyasi partiyiz. Meclis açıldıktan sonra bizim milletvekillerimizin Meclis'te göstermiş oldukları performans ve tutum ilk önce çok yadırgandı. Çünkü Meclis'e gelen bazı kanunlara ilişkin geçmişteki alışkanlıklar çerçevesinde iktidar milletvekillerinin hepsine koşulsuz evet dediği, muhalefet milletvekillerinin de hepsine koşulsuz hayır dediği ortamda İYİ Parti milletvekilleri kendi grup toplantılarında yapmış oldukları değerlendirmeler sonucunda kanunlarda halkın ve ülkenin yararına gördükleri hususlara evet, görmediklerine hayır diyerek, bunlarla ilgili de önergeler verip, yapıcı bir siyasi anlayışı Meclis'te ortaya koyuyorlar. Bu yaklaşım sadece genel politikayla değil, yerel politikayla da ilgili. Eskişehir'de 3 tane büyük belediye var, hizmet üretiyorlar. Yapmış oldukları hizmetin kamuoyunca takdir edilen birçok yönü var. Ancak yine yapmış oldukları hizmetlerin bazılarında da yetersiz olanlar da var. Biz İYİ Parti olarak Eskişehir'de Büyükşehir Belediyesi'nde de yereldeki belediyelerde de doğru yapılan işleri alkışlamaya ve takdir etmeye, eksik, yapılmamış işlerle ilgili de çözüm önerilerimizi sunmaya devam edeceğiz.

24 Haziran ve 31 Mart seçimleri geçti. İYİ Parti'nin bundan sonraki hedefleri nedir Eskişehir için?
Öncelikli hedefimiz halkımıza dokunmak, kendi teşkilat yapımızı güçlendirmek. İYİ Parti kurulduktan çok kısa bir süre sonra 24 Haziran seçimlerine, ardından 31 Mart seçimlerine hazırlanmak ve girmek zorunda kaldı. Bu nedenle güçlü bir teşkilat yapısı olmadı. Tüm partiler teşkilat yapılarından şikayetçi olurlar. Bizim de bu konuda yetersiz kaldığımız yerler oldu. Şu an partimizin teşkilat yapısını yeniden güçlendirmeye çalışıyoruz. Eskişehir halkının yaşamını olumsuz etkileyen birçok faktör var. Bu faktörlerin bir kısmı yaşam kalitesini düşüren faktörler. Bizim İYİ Parti bünyesinde oluşturduğumuz kentsel sorunlara çözüm atölyemiz var. Bu atölyede de 'Eskişehir için iyi bir fikrim var' temasıyla çalışmalar yapıyoruz. Eskişehir halkının beklentileri doğrultusunda mahalleler ölçeklerinde sorunları tespit ederek bu sorunlara ilişkin oluşturduğumuz komisyonlar ve alan yetkinliği olan kişilerle projeler üretiyoruz. Bunu kamuoyuyla da paylaşıyoruz dönem dönem. Eskişehir için uygulanabilir, sürekliliği sağlanabilir projelerle kamuoyunun önüne çıkmaya devam edeceğiz.



MUHALEFET OLARAK
ÇÖZÜM ÜRETEMEZSİNİZ

Sizin bu söylediklerinizden İYİ Parti Eskişehir için beş yıl sonra aday çıkaracak kadar iddialı bir parti diyebilir miyiz peki?
Tabi ki o noktada genel merkezimizce belirlenecek ittifak koşulları konuyu somutlaştıracaktır. Ama ben ittifak olmayacağı görüşünden hareketle bugün için böyle bir şey söz konusu olmayacağından yola çıkarak söyleyeyim, İYİ Parti'nin kadrolarında Eskişehir'i yönetebilecek yeterliliklere sahip çok değerli insanlar var. İYİ Parti kurulduğundan 6 ay sonra girmiş olduğu seçimde Eskişehir'de yüzde 14 oy aldı. Eğer ittifak kurulmamış olsaydı ve biz kendi adaylarımızla Eskişehir'de seçime girmiş olsaydık, Eskişehir'de merkezde de seçim kazanma olasılığımız yüksekti. Yüzde 14 olan oylarımızı yüzde 25'in, yüzde 30'ların üzerine çıkarabileceğimize inanıyorduk. Bu çerçeve içerisinde İYİ Parti'nin bu konumuna baktığımızda bir dahaki seçimlerde bir ittifak oluşmazsa, ittifakın koşulları bizim aday çıkarmamız yönünde olursa o zaman İYİ Parti Eskişehir'de çok iddialı olacaktır. Zaten iddiamızı sürdürmek için varız. İYİ Parti hem yerelde hem genelde iktidar olmak için kurulmuş bir parti. Ülkenin sorunlarına muhalefet olarak çözüm üretemezsiniz. Eskişehir'in sorularına da muhalefet olarak çözüm üretemezsiniz. Çözüm ancak iktidardan geçer.

31 Mart Yerel Seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu bağlamda siz yerel seçim döneminde il başkanı değildiniz. O dönem il başkanı olsaydım şunu farklı yapardım dediğiniz bir şey var mı?
Geçmişte ben şunu yapardım demenin çok mantıklı ve etik olacağını düşünmüyorum. Geçmişte alınmış olan ve uygulanan bir takım kararlar var. Bu kararlar kamuoyunca olumsuz algılanıyorsa benim o kararların olumsuz algılanmasının üzerine gidip oradan kendime veya yeni yönetimimize yarar sağlayacak bir anlayış çerçevesinde, biz olsaydık şöyle yapardık demeyi çok etik bulmuyorum. İYİ Parti açısından 31 Mart Yerel Seçimleri'ni değerlendirdiğimizde, Eskişehir'de başarılı olduğumuzu söylememiz mümkün değil. Odunpazarı'nda yüzde 40 iddiasıyla yola çıktık. Yüzde 13.4 olan oyumuzu dahi alamayıp yüzde 3.76'lık bir oyla seçimi tamamladık. Ama bu başarısızlığın nedenleri olan faktörleri de iyi analiz ettiğimizi ve bu faktörlerin tekrarlanmaması için de önümüzdeki süreçte gerekli önlemleri aldığımızı ifade edebilirim.

TOPLUMA YETERİNCE ANLATAMADIK

Odunpazarı Belediye Başkan Adayınız Salih Karabacak neden başarısız oldu sizce?
Öncelikle parti kamuoyumuz sürecin başından itibaren Eskişehir'de ittifak kurulmadan üç belediyeye aday çıkarılması eğilimindeydi. Eğer ittifak kurulacaksa CHP'de olan belediyelerde bizim aday çıkarmamamız yönünde parti içerisinde bir eğilim olduğu da gözüküyordu. Ama buna rağmen Odunpazarı'nda aday çıkarıldı. Başarısızlığın nedeni olarak yapmış olduğumuz değerlendirmelerde şunları sıraladık: Öncelikle adayımızı geç belirledik. Geç belirlediğimiz için adayımızı ve projelerimizi kamuoyunun yeterince tanıma fırsatı olmadı. Seçimde bir süre sonra CHP Adayıyla, AK Parti Adayı arasında geçecek algısı toplumda çok yaygınlaştı. Bundan kaynaklı CHP Adayının kazanmasını istemeyenler AK Parti'ye, AK Parti Adayının kazanmasını istemeyenler de CHP Adayına oy verdi. Böylece burada bir kümeleşme oluştu. Bu kümeleşmeden de en büyük zararı İYİ Parti Adayı gördü. Yoksa İYİ Parti seçmene vermiş olduğu mesajlarla Odunpazarı'nın yönetilmesine ilişkin ortaya koymuş olduğu projelerle seçimde iyi bir performans gösterdi. Yüzde 3.76'lık oy bizi üzdü. Bu İYİ Parti'nin gerçek performansı değil. İYİ Parti'nin Odunpazarı bölgesinde en son performansı yüzde 13.40'tır. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.



Dönem dönem İYİ Parti'nin Cumhur İttifakı'na dahil olacağına ilişkin söylentiler çıkıyor. Bununla ilgili neler söylersiniz?
Sayın Genel Başkanımızın ifadeleri bunun için yeterli sanırım. Bizim Cumhur İttifakı'na katılma gibi bir durumumuz kesinlikle söz konusu değil. İYİ Parti'nin yapıcı tutumundan kaynaklı kamuoyuna yanlış pompalanarak İYİ Parti yıpratılmaya çalışılıyor. Biz bunun farkındayız. 'AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanı güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmek için gerekli adımları atarsa biz de buna destek olmak için gerekli adımları atarız' diye bir cümle kurulmuştur. Bu cümleden kaynaklı bir söylenti çıktı. Halbuki bu cümlenin oraya taşınması çok yanlış. Bizim programımızda güçlendirilmiş parlamenter sistem var. İYİ Parti siyasette gösterdiği tutumla doğru olan işlerin yanında olmayı sürdürmeye çalışıyor. Siyaset üslubu de saygı ve sevgiye dayalı. Ben Eskişehir'de genel merkezimizin bu tavrına uygun olarak tüm siyasi partilerden randevu istedim. Ziyaret ediyorum. Kamuoyu önüne de olumlu bir mesaj olarak koyuyorum. Siyasetçilerin her zaman kavga etmediğini göstermek istiyorum. Evet, siyasi tartışmalar olmalı ama asla bu kavgaya dönüşmemeli.

MERKEZİ İKTİDARA
DA İŞ DÜŞÜYOR

Peki Eskişehir'de mevcut yerel yönetimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şu anda bu yerel yönetimleri yeni olarak nitelemek çok doğru değil. Geçmişten gelen bir devamlılıkları var. Ortaya koydukları güzel hizmetler var. Bunun yanında imar sorunu, otopark, trafik, gürültü kirliliği gibi konularda da yeterince çözüm üretemedikleri alanlar var. Örneğin bir Gündoğdu, Esentepe, Yeşiltepe mahallerindeki dönüşüm sorunların ilişkin yeterince çözüme yönelik adımlar gerçekleştirilemedi. Şehir merkezine odaklanmış ve Eskişehir için önemli sayılan hizmetleri alkışlarken, diğer dış mahallelerdeki vatandaşlarımızın karşı karşıya kalmış olduğu sorunları görmezlikten gelemeyiz. Bu konularla ilgili çabalarda bulunduklarını biliyoruz. Bu çabaların bir bölümü ancak siyasi iktidarın da katkısıyla çözümlenecek sorunlar. Bunun da farkındayız. Bu sebeple çözülememiş sorunların tamamını da mevcut yerel yönetimlere yüklemek istemiyorum. Burada merkezi iktidarın da gerekli desteği vermemesinden kaynaklı olan sorunlar var. Bunlardan biri Ilıca Barajı. Bu yeni dönemde AK Parti Meclis Grubu'nu daha olgun davranışlar içerisinde ve yapılan hizmetleri destekleme çabası içerisinde görüyoruz. Birçok konuda iyi yaptıkları hizmetler olmasına rağmen, eksik olan konuları da kendilerine iletmeye gayret ediyoruz. İletiyoruz, ciddiye alındığını da biliyoruz.
Editör: TE Bilisim