Paşa Mahallesi Hacı Ebe Sokak'ta yer alan 265 yıllık tarihi Yağcızade Konağı'nda bulunan Ataol Behramoğlu Kitaplığı'nda, Behramoğlu tarafından Odunpazarı Belediyesi'ne bağışlanan yaklaşık 7 bin kitap yer alacak. Odunpazarı'nın tarihi ve nostaljik dokusu içinde yer alan Ataol Behramoğlu Kitaplığı'nda şiir başta olmak üzere Türkçe ve birkaç dilde edebiyat, sanat ve sosyal bilimler içerikli yapıtlar yer alacak. Ataol Behramoğlu Kitaplığı'nın edebiyatçıların buluşma merkezi haline gelmesi hedefleniyor.
AÇILIŞ 1 EYLÜL'DE
Yunan Şair Yannis Ritsos'un 'Çocuğun gördüğü düştür barış./ Ananın gördüğü düştür barış./Ağaçlar altında söylenen sevda sözleridir barış.' dizeleri ile başlayan 'Barış' adlı şiirini Türkçeye çeviren Behramoğlu'nun adını taşıyan Ataol Behramoğlu Kitaplığı, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde gerçekleşecek açılış ile şiir ve edebiyatseverlere kapılarını açacak.
KAZIM KURT'UN FİKRİ
Ataol Behramoğlu Kitaplığı'nın dizaynı ile yakından ilgilenen Behramoğlu, kitapları raflara kendi elleri ile yerleştirdi. Ataol Behramoğlu Kitaplığı ile ilgili konuşan Behramoğlu, Eskişehir'in uzun zamandır Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen sayesinde sadece Türkiye değil, Dünya ölçeğinde bir kültür sanat şehri olma yönünde ilerlediğini söyledi. Buna paralel olarak da Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un çok önemli etkinlikler gerçekleştirdiğini belirten Behramoğlu, Odunpazarı'nda açılan müzelerin tarihi mekanların ve parklar mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olduğunu vurguladı. Başkan Kazım Kurt'un kendisine yaptığı jestin aslında Türk Edebiyatına ve şiire yapılmış olan bir vefa hareketi olduğunu kaydeden Behramoğlu, 'Yağcızade Konağı, restore edilerek benim adımı taşıyan bir kitaplığa dönüştürülmesi, Başkan Kazım Kurt'un fikridir. Ben, herkesin huzurunda kendisine teşekkür ederim. Bu vesile ile de ben kütüphanemde yer alan belli başlı kitaplarımı göndermiş oldum. Dolayısıyla bu Ataol Behramoğlu Kitaplığı'nda benim yazdığım ve çevirdiğim kitapların yanı sıra benim kütüphanemin kitapları olacak. Bu gerçekten büyük bir olay, çünkü biz de yazarlar, sanatçılar ölüp gittikten sonra o biriktirdikleri kitaplar genel de telef olur, sahaflara düşer. Böyle bir girişim aslında örnekte bir olay' dedi.
MERKEZE DÖNÜŞECEK
Kitaplarının bir mekanda toplanmasının hayallerinden bir olduğunu dile getiren Behramoğlu, bu durumun gerçekten olağan üstü bir şey olduğunu söyledi. Adını taşıyan kitaplığın Eskişehir'de yer alan üniversitelerde yüksek lisans, doktora çalışası yapacak olanlara, öğretim üyelerine, lise öğrencilerine çok büyük katkılar sağlayacağına dikkat çeken Behramoğlu, 'Ataol Behramoğlu Kitaplığı zaman içinde bir kültür merkezine dönüşecek. Genellikle edebiyat ağırlıklı, edebiyatın içinde de şiir ağırlıklı bir kültür merkezine dönüşecek. Mutlaka orada etkinlikler, buluşmalar yapacağız ve orası bir sanat, kültür evi olarak adını duyuracaktır' diye konuştu.
KİTAPLIĞI NASIL OLACAK?
Ataol Behramoğlu Kitaplığı hem kitaplık hem de edebiyat müzesi olacak şekilde planlandı. Konağın bir odası, Behramoğlu'nun ilk kitabının ilk basımı, yabancı dillerdeki çevirileri, el yazısı şiirleri, fotoğrafları gibi şahsi eserleri ve objelerinin olduğu bir müze gibi tasarlandı. Konağın bir odası araştırma yapmak isteyenler için bilgisayarlarında da bulunduğu bir araştırma odasına çevrildi. Konağın seyir terası ise kitap yazmak isteyenler, bilimsel, edebi çalışmalar yürütenler için çalışma odasına dönüştürüldü. Duvarlar sergi alanı gibi kullanılırken, koridorlarda Behramoğlu'nun şiirlerini yazdığı defterler sergilenecek. Konağın kafeteryasında söyleşiler, imza günleri, mini konserler düzenlenecek. HM
Editör: TE Bilisim