İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Mehmet Ekmen ve İl Başkanı Ramis Tunca'nın CHP'nin Odunpazarı'nda aday çıkarmayacağı, İYİ Parti'yi destekleyeceği yönündeki açıklamalara CHP'lilerden ve Kazım Kurt'tan yanıt geldi. CHP'nin Odunpazarı Belediye Başkan Adayının Kazım Kurt olduğunu yineleyen ve herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan İl Başkanı Abdülkadir Adar, 'Bakınız geçtiğimiz Perşembe günü televizyonlarda Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener el sıkıştılar ve dediler ki, 'Şu şu illerde CHP ile İYİ Parti seçim birlikteliği yapacak.' Akabinde Genel Başkanımız bir açıklamada daha bulundu, 'Yapmış olduğumuz anlaşma gereği CHP'li belediyelerin olduğu yerde İYİ Partili arkadaşlarımız CHP'li belediyeleri destekleyecektir.' Sürekli basında yaptığımız açıklamalarda olayı bu minval üzerine değerlendirdik ve olayın doğruluk yönü de bu yöndedir' diye konuştu.
31 MART'TA DA BURADA
'CHP'li belediyelerin olduğu Eskişehir'deki beş belediyede İYİ Partililerin bu protokol gereği CHP'li belediyeleri desteklemeleri gerekir' diyen Adar, 'Ama bugün İYİ Parti İl Başkanı tarafından bir haber servis edildi. Ve sanki Odunpazarı Belediyesi'nde CHP aday çıkarmayacak onun yerine İYİ Parti aday çıkaracak gibi bir algı oluştu. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. CHP'nin Adayı ve Belediye Başkanı Kazım Kurt yerinde duruyor ve 31 Mart'ta da yine burada olmaya devam edecek. CHP 31 Mart seçimlerine son derece iyi bir şekilde hazırlanmıştır, topyekûn hareket etmektedir. CHP aday çıkardığı ve önümüzdeki hafta açıklanacak ilçelerdeki adaylarını yine çıkaracaktır. Nitekim İYİ Parti İl Başkanı'nın yaptığı açıklamada Odunpazarı bölgesinde kendilerinin de aday çıkaracağı yönünde konuşmasını yeniden düzenleme gereği duymuştur. Toplum içerisinde bugüne kadar hep yapılan algı operasyonuyla yürütülen çalışmalarda CHP olarak biz daima doğruları söyleyerek ve insanları doğru bilgilendirerek seçim yarışının içerisinde olacağız' şeklinde konuştu.
CHP ADAY DEĞİŞTİRMEZ
'Odunpazarı Belediyesi CHP'li olarak kalacaktır' diyerek sözlerine başlayan Başkan Kurt, 'Siyaset saygı ister, tecrübe ister, siyaset demokrat olmayı gerektirir. Biz öyle ya da böyle ittifak yapmış olduğumuz partiyle ilgili şimdiye kadar olumsuz değerlendirme yapmadık. Bu bizim siyasi kültürümüze yakışmaz. Odunpazarı Belediyesi CHP'nindir ve Odunpazarı Belediyesi CHP'li olarak kalacaktır. Bunu herkesin böyle bilmesinde yarar var. Kazım Kurt 14 Kasım 2018 tarihinde parti meclisinin almış olduğu kararla CHP'nin Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olarak ilan edilmiştir. Bunun aksine bir gelişme ancak ve ancak parti meclisinin vereceği bir kararla olur. Yoksa kendini siyasete alıştırmaya çalışan, siyasette bir yer edinmeye çalışan bazı arkadaşlarımızın isteği ya da arzusuna göre CHP aday değiştirmez' ifadelerini kullandı. Seçimi kazanma açısından herhangi bir şüphelerinin olmadığını dile getiren Başkan Kurt, 'Biz şimdiye kadar çok ciddi çalışmalar da yaptık. Seçim kazanma ile ilgili en ufak riskimiz yoktur. Hedefimiz yüzde 50 artıdır ve bunu da sevgili partili arkadaşlarımızın çabasıyla elde edeceğimizi biliyorum. Çalışmalarımızda oldukça yüksek bir karşılık buluyoruz ve bunu da sokağa yansıtıyoruz' dedi.
ALGI YARATILIYOR
Odunpazarı'nda zayıf bir aday varmış gibi algı yaratmanın dürüst bir politik davranış olmadığının altını çizen Başkan Kurt, 'Kimseyle polemik yapma derdinde değiliz. Bizim muhatabımız bellidir. Biz Eskişehir'de ve Odunpazarı'nda bu seçimleri alırız. Biz seçimleri aldığımız zaman kimse yoktu yine alırız. Şimdi de kimseye ihtiyacımız yok. Ama sanki Odunpazarı'nda zayıf bir aday varmış gibi bir izlenim yaratmaya çalışmak doğru ve dürüst bir politik davranış değildir. Eğer biz ittifak yaptığımız partilerle ilgili değerlendirmeler yapacak olursak, yorumlar yapacak olursak onu ilgili yerlerde çok iyi yaparız. Ama şu anda bizim siyasi nezaketimiz bu aşamada olmadığımızı gösteriyor. CHP Türkiye'nin kurucu partisidir. CHP Türkiye'nin demokratik, laik, parlamenter sistemini ayakta tutmak zorunda olan bir partidir. Ve bu nedenle rejim sorunun tartışıldığı bir ortamda mümkün olabildiğinde geniş yelpazeli ittifaklar yapmaya çalışılır ama bu şu anlama gelmez: Biz ittifak istiyoruz çünkü zayıfız. Böyle bir şey yok. Biz güçlüyüz. Güçlü olmamıza rağmen demokrasi adına ittifak yapıyoruz. İnsan hakları adına ittifak istiyoruz, ezilenlerin adına, yoksulların adına, Türkiye'de atanamayan öğretmenlerin, emekli olamayan yaşa takılanların adına ittifak istiyoruz. Bunları biz istemiyoruz, bunlar bizim için önemli değildir biz sadece kazanacağımız 2 tane belediye meclis üyeliğine, 3 tane belediye başkanlığına bakarız diyenler varsa hodri meydan. Herkes adayını çıkarabilir. Demokratik haklarını herkes kullanabilir. Ama demokrat olmak şartıyla' diye konuştu.
SEÇİM ODUNPAZARI'NDA
Açıklamayı talihsiz bir açılama olarak değerlendiren ve olmamış gibi kabul etmek istediklerini belirten Başkan Kurt, 'Bizim hiç kimseden bir beklentimiz yoktur. Ama Eskişehir'de Odunpazarı'nda yaşayan insanlarımızın tümünden oy talebimiz vardır, tümünden, AKP'li, İYİ Partili, MHP'li fark etmez, herkesi kucaklamaya hazırız. Herkesle birlikte çalışırız ve herkesle de sandıkta birleşiriz. Bu nedenle bugün yapılan açıklamayı talihsizlik olarak algılıyorum. Bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. Partimizin yetkili kişileri ile yaptığımız görüşmelerde böyle bir durumun söz konusu olmadığını, Eskişehirlilere rağmen Odunpazarlılara rağmen böyle bir kararın genel merkezden alınamayacağını açık bir şekilde vurguladılar. Ben bu talihsiz açıklamayı yapılmamış sayalım istiyorum. Benim adaylığım devam ediyor. Daha da inatlaşarak, güçlenerek ve daha da kendine güvenerek adaylığımın sürdüğünü bir kez daha ilan ediyorum. Belki Eskişehir'de seçimin sadece Odunpazarı'nda yapılacak olduğunu hepiniz görüyorsunuz. Bu şu anlama gelir Odunpazarı'nda sosyal demokrat, halkçı, üreten, katılımcı bir belediyecilik var. Bunu palazlanmadan törpüleyelim mantığıyla hareket ediyorlar bütün partiler. Biz Odunpazarı'nı bırakmayız' şeklinde konuştu.
GEREKSİZ VE HESAPSIZ
CHP PM Üyesi Gaye Usluer de, '24 Haziran'da rejim değişti. Türkiye artık her seçimde yüzde 50+1'lik noktaya geldi. Bu ittifakın yapılma nedeni budur. Bu bir ideolojik birliktelik değildir, bu bir ilkesel birlikteliktir. Görüşmeler Genel Merkezler düzeyinde yapılmaktadır. Hatta çoğu zaman Genel Merkezler tarafından görevlendirilen kişiler dahi açıklama yapmamakta, başka bir anlaşılmaya neden olmasın diye bizzat Genel Başkanlar açıklama yapmaktadır. Bu süreçte il başkanlarının, ilçe başkanlarının kendilerine açıklama yapılması söylenmediği sürece ve bizlerin ittifak üzerine konuşmaması gerekmektedir. Bu ilkesel birlikteliği bozmamak adına. Eskişehir'de il ve ilçe başkanlığı düzeyinde yapılan açıklamaları gereksiz, zamansız ve hesapsız olarak nitelendiriyorum. Eskişehir'de böyle bir şey olsaydı bizim önce İl Başkanımızın, Odunpazarı İlçe Başkanımızın haberi olurdu' diye konuştu.
FERAGAT ETMEDİK
'Böyle bir şey kesinlikle yoktur' diyen Usluer, 'Zaten ittifak başlangıcına bakacak olursanız, biz bizde olan büyükşehirlerin hiçbirinden feragat etmedik. Dolayısıyla bizde olan belediyelerden de özellikle 24 Haziran seçim sonuçlarına da bakacak olursak Odunpazarı Belediyesi'nden de feragat etmeyi asla ve asla düşünmüyoruz. Odunpazarı'nın seçmen kitlesi bellidir. Sayın Kazım Kurt büyük bir teveccühle belediye başkanlığını kazanmıştır. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Odunpazarı'na imzasını atmıştır. 24 Haziran seçim sonuçlarında da bu imza sonucunu hep birlikte deneyimlemiş olduk. Dolayısıyla bu konuda çok da fazla konuşmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Genel Merkez düzeyinde yaptığımız görüşmelerde de böyle bir şeyin olmadığı teyidini aldık. Üstelik daha iki gün önce Parti Meclisi olmuşken, iki gün sonra Parti Meclisinin ardından böyle bir kararın, böyle bir açıklamanın olmayacağı da açıkça görülmektedir' dedi.
HERKESİN İSTEMİ KAZIM KURT
CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, 'Bizim ilçe yönetimi olarak Kazım Başkanımıza verdiğimiz destek ortada. 50 köyümüzün 35'ini dolaşmış bulunmaktayız. Herkesin ortak istemi Kazım Kurt. Bundan sonra da Kazım Başkan'ın güçlü bir şekilde arkasında olduğumuzu ve süreci de daha sağlıklı yöneterek, Odunpazarı'nda tekrardan Kazım Başkan'ın dönemini devam ettireceğimize Odunpazarı ilçe yönetimi olarak eminiz. Sizler de emin olun ve bizlere güvenin' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim