Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu, Bursa'da faaliyet gösteren damızlık koyun işletmelerini ziyaret ederek koyun-keçi yetiştiriciliği hakkında teknik inceleme gezisi düzenledi. Teknik gezide küçükbaş hayvancılıkta barınak modelleri, bakım-besleme, yem rasyonları, koruyucu hekimlik, aşılama, gebelik kontrol ve pratik çözümler, kapalı ve açık sistemde koyunculuk gibi konularda incelemelerde bulunuldu. Bursa'nın Yenişehir ilçesinde ziyaret edilen Apex Tarım Hayvancılık işletmesinde Kemal Çığırdan, katılımcılara çadır sisteminde koyunculuk yapılması, bakım, besleme başlıklarında bilgiler aktardı. Bursa'nın Karacabey ilçesinde bulunan Pega Merinos Damızlık Koyun işletmesinde ise katılımcılar, damızlık hayvan seçimi, koç katımı, yem rasyonları, kuzu bakım bölmeleri, hayvan altlığı, koruyucu hekimlik gibi konuda bilgiler aldı. Prof. Dr. Mustafa Oğan ve Erol Arslan da 27 Ocak'ta Eskişehir'de düzenlenen eğitim çalışmasının ardından anlatılanları, katılımcı çobanlara uygulamalı olarak gösterdi.
YERİNDE ÖĞRENDİK
Teknik inceleme gezisine katılan Eskişehirli üreticiler de etkinliğin çok faydalı olduğunu ifade ederek modern hayvancılığı yerinde görmekten dolayı mutlu olduklarını kaydetti. Keskin Mahallesinden üreticiler Ali İhsan ve Meliha Gürbüz ailesi ile Çanakkıran Mahallesinden Bircan ve Dilek Tepe ailesi, 'Bu teknik gezi çok faydalı bir aktivite oldu. Merak ettiğimiz koyun cinslerini gördük, özelliklerini öğrendik. Daha gelişmiş ve düzenli bir hayvancılık modeli görmek bizim için iyi bir fırsat. Basit yöntemlerle işimizin daha iyi bir yere taşınabileceğini öğrendik. Modern hayvancılığı da yerinde gördük' şeklinde konuştular.
2 BİN KÜÇÜKBAŞ
Eskişehirli üreticileri Bursa'daki işletmelerinde ağırlayan üretici Ümit Buluç ise 'İşletmemiz 2014 yılından itibaren damızlık koyunculuk üzerine faaliyet gösteriyor ve ağırlıklı olarak pedigrili (safkan belgeli) Karacabey Merinosu damızlık üretimi yapıyoruz. Fransız ırkı damızlık hayvanlarımız da mevcut. 2 bin küçükbaş hayvanımız var. Ülkemizin kırmızı et ihtiyacının küçükbaş hayvancılık ile çözüleceğine inanıyoruz. Tepebaşı Belediyesi'nin küçükbaş hayvancılığa verdiği önemle, geleceğe umutla bakıyoruz. Ahmet Başkan'ın önerisiyle kurulan Ulusal Küçükbaş Konseyi'nin kurucu kurulu olarak çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizde de geniş kitlelere ulaşıyoruz' dedi. HM
Editör: TE Bilisim