RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ

DSİ'nin ilk olarak ellerindeki su kanallarını temizlemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kurt, 'Belediye'nin önünde DSİ'ye ait bir su kanalı var. Ve temizlenmiyor. Bunun gibi Eskişehir'in içinde yüzlerce metre kanal var. Hiç birisi temizlenemiyor. DSİ buranın pisliğini Eskişehirlilere izletiyor ve gösteriyor. Ama Şehri Derya Parkı'nı ben halledeceğim diyor. İnşallah yapar' dedi.


Şehri Derya Parkı ile ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yaptınız ve DSİ tarafından Belediye'den alındığını söylediniz. Şu an son durum nedir Şehri Derya'da?

Şehri Derya'yı 18 Temmuz'da teslim ettik.

DSİ Bölge Müdürlüğü Odunpazarı Belediyesi'nin konuyu çarpıttığını söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz bununla ilgili?
Nasıl çarpıtmışız? Bakın işte şunu net soruyorum. Şehri Derya Parkı'nı Odunpazarı Belediyesi işletirse ne olur? Odunpazarı Belediyesi'nden alıp başka bir kuruma verilirse ne olur? Nedir bu? Niçin çarpıtalım? Çok net söylüyoruz. Bizden alacaklar. Eskişehirlilerin parasız piknik yapma haklarını da ellerinden alacaklar. Bunu çarpıtacak bir şey yok.



BUNLAR AZIMSANACAK ŞEYLER DEĞİL

Açıklamanızda Park'a yaklaşık 3 milyon liralık bir yatırım yaptığınızı söylediniz…
Odunpazarı Belediyesi Şehri Derya Parkı'nı aldığı günden beri iyileştirme çalışmaları yapıyor. Bazı gazeteler farklı yorumlar yapıyor. Odunpazarı Belediyesi masraf yapmıştır. Burhan Sakallı yapmış, başkanlıkta Kazım Kurt olmuş… Bir farkı yoktur bunun. Sonuçta ne Burhan Sakallı babasının parasıyla orayı yapıyor ne Kazım Kurt babasının parasıyla yapıyor. Bu kullanılan para Odunpazarı halkının bize teslim ettiği bütçeden kullanılan bir paradır. Dolayısıyla da geldiği günden bu yana her türlü iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Bakımını yapmışız, çimini ekmişiz, ağaçları ilaçlamışız, orasını dezenfekte etmişiz, tuvaletlerini, mescidini yapmışız, büfesini yapmışız, oraya 100 civarında ateş tuğlasından mangal yeri yapmışız. Yani bunlar azımsanacak şeyler değil. Şimdi bunun bedelidir o.

İNŞALLAH DOĞRU BİR İŞ YAPARLAR

Size görüşmelerde Park'ın geri alınmasının gerekçesi olarak ne söylendi?
Şimdi ben DSİ 3. Bölge Müdürü ile hiç muhatap olmadım. Çünkü bizim protokolümüz, genel müdürlükle, Bakanlıkla. Zaten mahkeme kararı, üç hakimden ikisi yürütmeyi durdurma kalksın diyor, biri kalkmasın diyor. Ve o hakim beyin gerekçesi de şu: Protokolün muhatabı genel müdürlüktür. Dolayısıyla buradaki bölge müdürlüğü protokolü feshedemez. 'Genel müdürlüğün ya da Bakanlığın herhangi bir olumlu izni söz konusu değildir' diyor. Biz buradaki müdürlükle muhatap olmadık. Ama ben basın toplantısı yapmadan iki gün önce Sayın Bakan ile görüştüm. 'Mümkün değil' dedi. 'Mümkün değil' dedikten sonra benim herhangi bir biçimde kavga etmemin anlamı yok. Dolayısıyla hem bir mahkeme kararı var hem bir hukuki sözleşme var hem de Sayın Bakan'ın özellikle söylediği sözler var. Ben o nedenle teslim ettim. Gazetelere bakıyorum, yorumlara bakıyorum. Eylem yapsaydı, direnseydi gibi şeyler var. Biz bu tür işlerde kavga ederek, bağırıp çağırarak bir şey elde edemeyeceğimizi bilenlerdeniz. Haklı bir davamız olsaydı Külliye'deki gibi mahkeme lehimizde bir karar vermiş olsaydı ve idare hukuksuz bir şekilde elimizden alsaydı direnirdik. Ama şimdi mahkeme bizi haklı bulmadı. Üç hakimden ikisi dedi ki 'Burası DSİ'ye teslim edilsin', birisi de 'Odunpazarı Belediyesi'nde kalsın' dedi. Dolayısıyla şimdi bu ülkedeki adaletin geldiği noktayı bilmemize rağmen şeklen de olsa hepimizin mahkeme kararına uymak gibi bir zorunluluğu var. Bizim için Şehri Derya işi bitmiştir. İnşallah doğru bir iş yaparlar. İnşallah Eskişehirlilerin yararına bir iş yaparlar. Biz de görürüz.



AYRICALIKLI DERNEKLER VAR

DSİ, Park'ın ilerleyen süreçte başka bir resmi kuruma ya da vakfa vs devredilebileceğini söylüyor. Size devredilme şansı var mı peki?
Odunpazarı Belediyesi'ne demiyor. Verecekleri yer bizim dışımızda bir yerdir. Eskişehir'in meşhur bir vakfı var o olabilir. Eskişehir'in ayrıcalıklı dernekleri var, onlar olabilir. Halk eğitimle protokol imzalayabilen, milli eğitimle ortak iş yapabilen, Diyanet ile ortak bir etkinlik gerçekleştirilebilen, üniversitelerle, vilayetle ortak eylem birliği içerisinde olabilen özel ayrıcalıklı derneklerimiz var. Muhtemelen onlardan birine verilebilir.



KRALDAN ÇOK KRALCI

Bunlardan sebebin siyasi olduğunu mu çıkarmalıyız yani?
Evet, bu tamamen siyasi bir davranıştır. Ben zaman zaman söylediğimde arkadaşlar abarttığımı düşünüyorlar. Hiç de öyle değil. Bir bölge müdürü kraldan çok kralcı olmaz. Birilerine yaranmak için bu konuda ısrarla hareket etmiştir. Belediye'nin önünde DSİ'ye ait bir su kanalı var. Ve temizlenmiyor. Bunun gibi Eskişehir'in içinde yüzlerce metre kanal var. Hiç birisi temizlenemiyor. DSİ buranın pisliğini Eskişehirlilere izletiyor ve gösteriyor. Ama Şehri Derya Parkı'nı ben halledeceğim diyor. İnşallah yapar.

PİŞMAN OLCAKLAR

En çok konuşulan konulardan biri de Hamamyolu Projesi. 29 Ekim'de biteceğini söylemiştiniz. Projeyi eleştirenler de oldu destekleyenler de. Siz ne düşünüyorsunuz? Bu proje bittiğinde Odunpazarı Belediyesi nerede olacak? Nasıl tepkiler alacak sizce?
Hamamyolu Projesi ile ilgili yapılan işlerin tamamı spekülasyondur. Belli bir grup bu işle ilgili sürekli kaşımaktadır. Bu yanlış bir iştir. Bakın AKP İl Başkanı da, Demokrat Parti İl, İlçe Başkanı da bilmeden, olayları değerlendirmeden projeleri dahi incelemeden sırf gündeme gelebilmek için, Kazım Kurt'u eleştirmek için ezbere konuşuyorlar. Demokrat Parti İl Başkanı'na ilk bu olayla ilgili konuşmaya başladığında 'Ben partinize geleyim. Biz pazar toplantısında kim neyi merak ediyorsa anlatayım, projeyi size tanıtayım. Böyle yanlış değerlendirme yapmayın' dedim. Bana dediler ki, 'Biz başka partiyiz, siz başka partisiniz bu doğru anlaşılır mı?' Ben de 'Bu sizin demokratlık anlayışınıza bağlı' dedim. Ama hala konuşuyorlar. Ve pişman olacak. Proje bittiği zaman burası Eskişehir'in merkezi bir alanı olarak ilgi çeken, ilgi odağı olan bir yer olacaktır. Avrupai bir mekan olacaktır.



ALIŞVERİŞ MERKEZİNİN
YERE YAYILMIŞ HALİ
Hamamyolu'nda şuan milyoncu dediğimiz, ucuzcu, işportacı bir ticaret hakim. Hamamyolu'ndan biz bunu kaldıracağız. Hamamyolu adına yaraşır, kaliteli ve iyi alışveriş markalarının olduğu bir cadde haline gelecektir. Burası bir alışveriş merkezinin yere yayılmış düzlemdeki hali olacak. Burası insanların 'Hadi Hamamyolu'nu bir dolaşıverelim' diyeceği mekan haline gelecek.

Yakın zamanda Kırmızıtoprak Mahalle Muhtarı sokaklarının asfaltlanmadığına dair açıklamalar yaptı. Siz neler söylersiniz?
Kırmızıtoprak Muhtarı benim doğrudan muhatabım değil. Ben Kırmızıtoprak'ta her türlü yatırımı programlayarak devam ediyorum. Bu arkadaşımızı tartışmanın bize yararı olmaz. Ama şunu bütün Kırmızıtopraklılar, Eskişehirliler bilmelidir: Biz Kırmızıtoprak Mahalle Muhtarlığının aylık kira parasını ödüyoruz. Yani onu çıkarıp bir yere atmışlığımız söz konusu değil. Onun orada babasının malı gibi bu arazi benimdi, bu yer benimdi gibi birtakım şeyleri var. Bu daha önce muhtarlık olarak kullanılan daha sonra Halk Merkezi haline getirmiş olduğumuz alan, Odunpazarı Belediyesi'nin mülkiyetindeki bir alandır. Yani Odunpazarı Belediyesi o mülkiyete, bir muhtarlık binası yapmış, Muhtarla, Kırmızıtoprak Spor Kulübü'ne vermiştir. Dolayısıyla Odunpazarı Belediyesi Kırmızıtoprak Muhtarını kendi mülkündeki alandan çıkarmış, kiraya geçirmiştir. Kira parasını da ödemeye devam etmektedir. Böyle bir mecburiyetimiz yok. Muhtarın kirasını ödemek gibi bir mecburiyetimiz yok. Eğer Muhtar Hanım oturduğu yerden memnun değilse boşaltır kendi istediği gibi daha güzel bir yere geçebilir.

Peki, Güvercin Köy ne durumda? Temmuz ayında açılacağını söylemiştiniz.
Hazırlıkları bitmek üzere Güvercin Köy'ün. Çok küçük işler kaldı. İnşallah ay sonuna doğru açmayı planlıyoruz. Ama bir veteriner kliniği vardı orada. Veteriner kliniği ile ilgili bir ihale yaptık. İhaleye katılan olmadı. O nedenle bir küçük aksama olabilir.



HAYRETLE KARŞILADIM

Hafta sonu Büyükdere Mahallesi'ne yapacağınız kreş ile ilgili vatandaşlar protesto gösterisi yaptı. Kreşin başka bir yere yapılmasını istiyorlar. Bunu değerlendirecek misiniz?
Çok garipsedim. Büyükdereli hemşerilerimiz bana da geldi daha önce. Dilekçe verdiler. Ben 'İnceleyelim' dedim. 'İnceledikten sonra size bir cevap veririz' demiştim. Ama bizim cevabımızı beklemeden basın açıklaması yapmışlar. İlk defa 'Bir belediye hizmetini istemiyoruz' diyen bir gruba denk geldim. Hayretle karşıladım gerçekten. 'Manzaramız kapanacak' diyorlar. Şimdi kreş binasını yapacağımız alan, belediyemizin mülkiyetinde olan ve imar planında da belediye hizmet alanı olarak geçen alan. Dolayısıyla buraya bina yapılacağı, belediye hizmetleriyle ilgili bir işlev göreceği kesin. Ama bu arkadaşlarımız 'Manzaramız kapanacak, biz böyle bir yatırım istemiyoruz' şeklinde açıklama yapmışlar. Arkadaşlarımız değerlendiriyor. Gerekiyorsa başka mahalleye yapabiliriz. Şu anda biz o bölgeye belediye hizmeti anlamında bir halk merkezi yaptık, kız öğrenci yurdunu işleme soktuk çalışıyor, yine değişik imar çalışmaları, yol çalışmaları, peyzaj ve park çalışmaları yaptık. Bir de kreş yapmak suretiyle o bölgenin çalışan kadınlarına bir güzellik yapalım istemiştik ama yanlış yapmışız. Değerlendiriyoruz.



BEN RAHATSIZ EDİYORUM

Şehri Derya Parkı, Külliye, Halk Market gibi Odunpazarı Belediyesi'nin dahil olduğu yerlerde protokol sıkıntıları yaşıyorsunuz. Neden sürekli Odunpazarı bu tarz sorunlarla karşılaşıyor sizce?
Düşünüyorum. Ama biliyorum nedenini. Çünkü ben, Cumhuriyet Halk Partiliyim. Ben solcuyum. Politika yapıyorum. Belediye başkanlarının esas işi, politikacılıktır. Ben belediye koltuğuna oturduğum zaman politika yapmıyorum demek doğru değildir. AKP'liler politika yapmıyor mu? MHP'li belediye başkanı ne yapıyor? O da politika yapıyor. Ben rahatsız ediyorum. AKP'li arkadaşlarımızı rahatsız ediyorum, onu biliyorum. Bunu da hiç kimseden korkmadan yapıyorum. Yani benim şöyle bir düşüncem yok: Ben ses çıkarmazsam AKP'liler bana iyi davranır. Böyle bir şey yok. AKP'liler Eskişehir'de belediyelere iş yaptırmamak üzere programlanmışlar. Ben bunu çok net bildiğim için bildiğim yolda devam ediyorum.

KUSUR BULMAK ÜZERE GELİYORLAR
Bakın Odunpazarı Belediyesi'ne güneş enerjisi sistemi kurmak istiyoruz. AKP'liler destek vermiyor. Şimdi bunu hiçbir biçimde hiç kimseye anlatamazlar. Engelliyorlar doğru bir işi. O güneş enerjisi sistemini kurduğumuzda Odunpazarı Belediyesi'nin yılda 1,5 – 2 milyon lira civarında bir avantajı olacak. Bu şu anlama gelir: Biz 1,5 – 2 milyon liralık başka bir iş yapacağız. O yüzden korkuyorlar. Hamamyolu Projesi'ne karşı çıkışlarının nedeni Hamamyolu çok farklı bir noktaya gelecek. O nedenle karşı çıkıyorlar. Bize gelen müfettişler, bize gelen soruşturmalar, bize gelen sayıştaycılar özel olarak bir kusur bulmak üzere geliyor. Ama henüz bulamadılar. Biz işimizi doğru ve şeffaf yapıyoruz. AKP'liler bundan rahatsız.



BAĞIRARAK ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR
Şimdi diyor ki iki gün önce AKP İl Başkanı, 'Kazım Kurt sınıfta kaldı.' Şimdi eğer Kazım Kurt başarısızsa size avantaj olsun. Ben şu anki AKP İl ve İlçe Başkanından çok memnunum. Çünkü o bize avantaj sağlıyor. Politikayı bilmiyorlar. Politikayı bilmedikleri için ezbere konuşuyorlar. Ne diyor Volkan Doğan, 'Kazım Kurt Eskişehirspor'a zarar veriyor.' Ben ne yapmışım da Eskişehirspor'a zarar vermişim. Eskişehirspor'u kim kümeye düşürdü? Ben mi düşürdüm? Kümeye düşen takımda yönetim kurulunda kimler vardı? Bakın küme düştüğümüz sene federasyonda Eskişehirspor'u kimler temsil ediyordu. Beceriksiz liglerinin faturasını çok bağırarak örtmeye çalışmasınlar. Eskişehirspor küme düşmüşse sebebi, bu yöneticilerdir, bu arkadaşlardır. Eskişehirspor geçen sene süper lige çıkamamışsa yine sorumlusu bunlardır. İnşallah bu sene çıkar. Bakın oluyormuş. Niçin bir ay kaybettik boşuna? Ben bunları söylemekten korkmam. Bu arkadaşlar yanlış içinde.

PARTİM NE DERSE ONU YAPARIM

CHP'de kongre süreci başladı. Yerel seçimler de yaklaşıyor. Sizin adınız da sürekli Büyükşehir için geçiyor…
Ben üstüne basa basa söylüyorum. Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim. Partim bana hangi görevi verirse ben oradayım. Hiç kimse milletvekilliğini bırakıp gelip ilçe belediye başkan adayı olmaz. Buyursun gelsin varsa. Bana partim 2019'da Seyitgazi'ye belediye başkanı adayı ol derse, ben giderim oraya olurum. Çünkü benim yaşam biçimim particilik. Ben çocukluğumdan beri particilik yaptım, politika yaptım. Ve buradaki amacım da memleketi kurtarmak. Ülkemiz 50 yıl geriye gitti. Ben bundan rahatsız oluyorum, buna üzülüyorum. Ve bunun için 24 saat politika yapıyorum. Benim işim budur.

KORKUM, ÇEKİNCEM YOKTUR
Kim rahatsız oluyorsa olsun. Hiç kimseden korkum, çekincem yoktur. Ben Cumhuriyet Halk Partili bir iktidarla Türkiye'nin kurtulacağına inanıyorum. Bunun da örneklerini gösteriyorum. Odunpazarı Belediye Başkanı olduğum zaman Odunpazarı'nda hiçbir taşeron işçinin sendikal güvencesi yoktu. Ben bunu değiştirdim. Şu anda taşeron işçilerle toplu iş sözleşmesi imzalayan bir belediye oldum. Niçin olmadı şimdiye kadar? Ben belediye başkanlığını sosyal demokrat bir adam olarak yapıyorum. O nedenle işçi hakları, emekçi hakları, sosyal güvence, sendikal haklar en temel haklardır. Benim bakış açım budur. Bunu uyguladım. Ve imkansız denilen şeyin gayet doğal olduğunu herkes gördü.



ÜÇ BELEDİYE DAHA ALACAĞIZ

Bu durumda CHP yerel seçimlerde nasıl bir sonuç elde edecek size göre? Alamadığı belediyeleri de mi alacak?
Alacaktır. Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin önümüzdeki yerel seçimlerde ve genel seçimlerde kazanacağına inanıyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi eriyecektir, düşüşe geçmiştir. 2019'un iktidarı sosyal demokrat bir iktidardır. Hiç kimse umudunu yitirmesin. Eskişehir'de şu anki verilere göre mevcut beş belediyeye en az üç belediye daha eklenecektir. Bu da bizim hem Büyükşehir Meclisi'nde hem de diğer belediyelerle beraber Meclis'te çoğunluğu sağlayacağımız bir sonuçtur.





Editör: TE Bilisim