İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul Büyükşehir Belediyesi tarafından 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' yasası kapsamında 8 mahalledeki 56,4 hektarlık alanda İTÜ Şehir Planlama Bölümüne yaptırılan kentsel dönüşüm planlama sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Erkul projeyi iki açıdan ele alarak olumlu ve olumsuz yönlerini aktardı.

Başkan Erkul planı yerinde dönüşüm anlayışı ile yapılacak olması bakımından olumlu bulduklarını söyleyerek, 'Planda, mevcut yoğunluğun 1,3 oranında arttığı görülmektedir. Bu yoğunluk ve kat artışına çok olumlu yaklaşmasak da vazgeçemeyeceğimiz 'Yerinde Dönüşüm' anlayışı ile yapılacak olması planlamanın kabul edilebilirliğini arttırmaktadır. Yapılaşmanın ada bazında uygulanacak olması da olumlu bir yaklaşımdır. Ayrıca bitişik nizam blokların ortasında oluşan iç avluların farklı kullanım alanlarına dönüştürülmesi, gerektiğinde otopark olarak kullanılması modern ve pratik bir çözüm gibi görülmektedir' dedi.

PORSUK ÇAYI DÜZENLEMESİ YERİNDE

Erkul Porsuk Çayı düzenlemesini peyzaj ve görsellik açısından da iyi bir düzenleme olarak bulduklarını ifade ederek, 'Kentimizin en önemli değeri olan Porsuk Çayı düzenlemesinin sosyal donatı alanları ile aynı kotta yapılması, halkımızın Porsukla temasını sağladığı gibi peyzaj ve görsellik açısından da iyi bir düzenleme olarak değerlendirilmiştir.Porsuk kenarında ekonomik ömrünü doldurmuş yapılar ile yıllardır atıl duran eski Otogar ve çevresindeki çöküntü bölgelerinin konaklama, turizm ve sosyal donatı alanı olarak değerlendirilmesi olumlu bir yaklaşımdır' diye konuştu.

'Planlamada henüz netleşmediğini saptadığımız ve planlamanın özünü zedeleyebileceğini düşündüğümüz çekincelerimiz ve eleştirilerimiz vardır' diyen Erkul şunları söyledi: 'Bu alandaki emsal artışı kentin diğer bölgeleri için cezp edici hale gelecek ve hukuksal bir takım zorlamalarla diğer mahallelerde de kat artırımı taleplerini getirecektir. Yoğunluğun artması nedeniyle oluşacak trafik ve ulaşım sorunu nasıl çözülecektir? 2007 Deprem Yönetmeliğine göre inşa edilmiş yapıların durumu ne olacaktır? Kendiliğinden dönüşmüş bina veya alanlar bu planlamayla nasıl uyumlaştırılacaktır? Yoğunluk artışı nedeni ile mevcut alt yapı yetersiz kalacaktır. Yüklü bir maliyeti olacak bu yatırım nasıl karşılanacak? Alt Yapı, sosyal donatı ve çevre düzenleme maliyetleri hak sahiplerine yansıtılacak mıdır?Cephe (ön/arka), cadde, sokak, yön gibi öncelik olabilecek şerefiye sorunları hangi yöntemlerle çözülecektir? Dolayısı ile hak sahiplerinin ekonomik kayba uğramaları veya adaletsiz dağılım nasıl önlenebilecektir?' (HM)

Editör: TE Bilisim