Kentpark'taki kapalı yüzme havuzunda otistik çocukların havuza girmesinin yasak olduğunu öğrenen OFDER üyeleri, bu sorunu çözmek için Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'le görüştü. Olumlu geçen görüşmenin ardından bazı sorunlarla karşılaşan üyeler, pes etmeden mücadelelerine devam etti. Karşılaştıkları tüm engelleri aşan OFDER üyeleri, otistik çocukların da Kentpark'taki havuzdan faydalanabilmesini sağladı. Bu hafta başlayan kursta eğitmenler tarafından otistik çocuklara yüzme öğretilirken, çocukları havuza giren veliler de dışarıda bekleyerek onları izledi.

Karşılaştıkları sorunlar ve aldıkları olumlu sonucun ardından bu süreci değerlendiren OFDER Başkanı Talat Türeli, dernek olarak otistik çocuklar için yararlı etkinler yapmaya çalıştıklarını belirtti. Sporun otistik çocuklar için oldukça önemli olduğuna değinen Türeli, 'Dernek olarak bunun üzerinde çok düşündük. Hatta Anadolu Üniversitesi'nin bazı hocalarıyla çalışmalar yaptık. Geçtiğimiz aylarda atletizm konusunda 8 haftalık bir program yaptık ve bu etkinlik de çocuklarımız için çok faydalı oldu. Önümüzdeki yıl eylül ayından itibaren bir yıllık program halinde bunu tekrar yapacağız' şeklinde konuştu.

'YÜZME SPORU OTİSTİK ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI İNSANLARA GÖRE DAHA FAYDALI'

Yüzme sporunun otistik çocuklar için ayrı bir öneminin olduğunu vurgulayan Türeli, yüzmenin otistik çocuklar için sağlıklı insanlara göre daha yararlı olduğunu ifade etti. Otistik çocukların, yüzme faaliyetini yaparken antrenörlerle temas ve iletişim halinde olduklarını, dolayısıyla çocukların iletişim kurmalarında büyük bir payı olduğunu da belirten Talat Türeli, 'Burada çocuklarımız yüzmeye çalışıyorlar. Buraya henüz ikinci gelişleri. Otistik çocuklarımız, Kentpark kapalı yüzme havuzundan Salı ve Perşembe günleri saat 08.00 ile 09.00 arasında faydalanabilecekler. Şuan için 10 kişilik kontenjanımız var. Burada yüzme eğitimi alacaklar. Aralarında daha önceden de yüzmeyi bilenler var, onlar da eğitimlerine devam edecekler' ifadelerini kullandı.

Otistik çocukların birebir eğitim yapmaları gerektiğini belirten Türeli, otistik çocuklara eğitim veren antrenörlerin engellilerle ilgili bir eğitim aldıklarını ve ilave olarak bu görevlilere, otistik çocukların yüzme eğitimi için ayrı bir kurs daha gösterildiğini söyledi. OFDER Başkanı Talat Türeli, bu gibi programların sürekli yapılması gerektiğini kaydederek, 'Bu programlar yaz okulu şeklinde olabilir. Bu etkinliklerin tüm engelliler için yapılmasında fayda var. Biz OFDER olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Biz insanlardan ilgi bekliyoruz. Sadece acımakla olmuyor, otistik çocuklarımıza faydalı olabilmek için icraat gerekiyor. Eskişehir'de 483 tane otistik çocuk olduğu kayıtlı. Bu sadece bilinen kısmı. 23 yaşından sonra kayıt dışı oluyorlar. Yani otistik birey sayısı çok daha fazla. Bizim tahminimiz 600 civarında. Bu yüzme havuzuna 10 kişilik bir kontenjanımız var. Atatürk Yüzme Havuzu'nda da 13 çocuğumuz yüzme eğitimi alıyor. Yani biz dernek olarak 23 çocuğumuza yüzme eğitimi aldırmaya çalışıyoruz. Umuyoruz ki bu sayı çoğalır ve tüm otistik çocuklarımız bu yüzme faaliyetinden faydalanabilir' şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim