Ayas, Kimya Mühendisliği Bölümü Biyoenerji ve Katalizör Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'nda, meyve posası ve patates atığının süperkritik su ortamında gazlaştırılmasıyla hidrojen ve metan gibi enerji içeriği yüksek gazlar ürettiklerini söyledi. Sıcaklık arttıkça hidrojenin ürün veriminin yükseldiğini belirten Ayas, 'Fabrika atıkları patates ve meyve posasının kompozisyonunu tespit ettikten sonra hidrojen verimini belirleyebilmek için ön çalışmaları laboratuvarımızda mevcut olan yüksek sıcaklık, yüksek basınç reaktörü kullanarak maksimum 450 derece sıcaklıkta çalışmalarımıza başladık. Daha yüksek sıcaklıklarda yüksek hidrojen verimine ulaşılacağından yeni bir reaktöre ihtiyaç duyduk' dedi. Ayas, daha yüksek sıcaklıklarda kullanıma uygun yeni reaktörün tasarımını kendilerinin yaptığını dile getirerek, bunun ABD'de bir firma tarafından üretildiğini anlattı. (AA)

Editör: TE Bilisim