Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Yeşiltepe Mahallesi 1'inci Etap İmar Plan Çalışması Bilgilendirme Toplantısı Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon'da gerçekleştirildi. Henüz toplantı başlamadan mahalle sakinlerinin yetkili kişilerle yaşadığı gerginlik dikkat çekti. Vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeleri istemediklerini belirterek tepki gösterdi. Toplantıda Yeşiltepe Mahallesi için alternatif iki proje, mahalle sakinlerine maketiyle birlikte sunuldu. İlerleyen dakikalarda Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de toplantıya katıldı. Projelerle ilgili açıklama yapmaya çalışan Büyükerşen'in sözleri sık sık bölündü ve toplantı Büyükerşen'in gelmesinden beş dakika sonra vatandaşların salonu terk etmesiyle son buldu. Sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Büyükerşen, vatandaşların durumu çözümsüzlüğe götürdüğünü belirterek, 'Adamlar dinlemiyor. Bunlar kasıtlı. Özellikle kışkırtılarak gönderilmiş vaziyette. Hadise burada. Kışkırtılmış provokasyonu siz de görüyorsunuz' dedi.

ÇAĞDAŞ BİR
DÖNÜŞÜM
Projeyle ilgili konuşan Büyükerşen, 'Burası vaktiyle ruhsatsız olarak yapılmış, sonra her seçim dönemi yapıldığı gibi iktidara gelebilmek için geçmişteki partiler imar affı çıkarmışlar bunlara. Tapu sahibi olmuşlar, çok değişik ölçeklerde evleri ve arsaları var. Evler yapmışlar 3 metre sokak. Ne tramvay ne sosyal donatı dediğimiz yerleri yok. Üst üste binmiş vaziyette. Bu gibi yerlere çöküntü alanı derler imarcılık bakımından. Herhangi bir müteahhit gelip de bu evi yıkalım, senin iki kat evin var ikisi sana ikisi bana olsun dedi mi. 6-8 kat yükseliyor binalar. O evlerde kim oturacak, yeni nüfus gelecek. Alt yapı yetecek mi? Yetmeyecek. Ulaşım yapılabilecek mi? Yeteri kadar adam başına yeşil alan var mı? Hiçbirisi yok bunların. Zaten ondan dolayı buranın değişmesi lazım. Bir plan çizer belediye, o plana göre bir dönüşüm projesi başlatılır. Ancak vatandaşlar kendi aralarında anlaşırlarsa. Hiç kimse evini yıkıp da yeniden kendi istediği kadar kat çıkamaz. İmar planı diye bir planı vardır. O plana uygun olursa yapılır. Çağdaş bir dönüşüm yapılacak, hikaye bu. Belediyenin hazırlayacağı yeni plana göre yıkılıp yapılması halinde senin para vermene gerek yok. Belediyenin hazırladığı imar planı dediğimiz plan, sana en az mevcut evin kadar yer vermek zorunda. Plan yapılır, vatandaşlara sunulur' ifadelerini kullandı.

ALDANMAYIN
Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Meryem Kuş Açıkgöz'e aylar öncesinde planların fotoğraflarını gönderdiğini ve bu planları vatandaşlara göstermesini istediğini söyleyen Büyükerşen, toplantıyı terk eden vatandaşlar için 'Onların derdi çorba içmek değil. Onların derdi politik dert. Ne yazık ki Eskişehir'deki siyasetçiler ve müteahhitler sizi kışkırtıyor. Anlatıyorsun tek tek ama adamın maksadı üzüm yemek değil bağcı dövmek olduğu için…' diye konuştu. Vatandaşlara uyarılarda bulunan Başkan Büyükerşen, 'Şimdi AKP-MHP ittifakı, veya siyaset yapanlar hemen bunu büyütecekler. Korkmayın diyecekler. Biz gelelim size üstüne para vereceğiz de diyebilirler. Biz orkestra şefiyiz, biz size güzel konserler verdireceğiz derler. Olmadık şeyleri vaat ederler, yapılmayacak işleri vaat ederler. Etmeyin, eylemeyin, aldanmayın bunlara. Çekip gidenler uzlaşmak istemiyor, dinlemiyor bile adamı. Kafasında bir şey var, nasıl provoke edeceğini, sizleri nasıl kandıracağını öğretmişler. Onları söylüyorlar. Muhtarınız da sinsi sinsi gidiyor. Aylar oldu bu planları vereli, sizlere gelip gösterip de hangisinden istersiniz dedi mi?' diye konuştu. Vatandaşların Tepebaşı Belediyesi'nin hazırladığı planı istedikleri hatırlatılınca Başkan Büyükerşen, 'Tepebaşı Belediyesi'nin bir planı yok, tasarımı yok. Esas plan Büyükşehir'de yapılır, Büyükşehir Belediyesi'nin işidir. Niyetleri anlamak değil, niyetleri üzüm yemek değil bağcı dövmek. Bu provokasyonu seçim arifesinde özellikle yapıyorlar. Bana da oy vermeniz için söylemiyorum. Ben buradayken, sürem bitmeden sizi bir çözüme kavuşturmaya çalışıyorum' ifadelerini kullandı.

İŞTE O PROJELER
Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeşiltepe Mahalle sakinlerine iki farklı proje sunuldu. Ada ve parsel bazlı olarak iki farklı plan halinde hazırlatılan projelerden ada bazlı olanda 8 katlı, parsel bazlı olanda ise 6 katlı konutlar planlandı. Projelerde okul, cami, park, spor alanı, kültür merkezi fazlalaştırılacağı, yolların daha geniş ve kullanışlı hale getirileceği, otopark sayısının arttırılacağı, tramvay hattının eşit bir şekilde hizmet vereceği kaydedildi. HM
Editör: TE Bilisim