Gündemin değerlendirildiği ve ES TV ekranlarında canlı yayınlanan Eskişehir'in Nabzı programında büyük tepkilere neden olan TCDD'nin abonman biletlerine yapmış olduğu zam konuşuldu. AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş bu konuda kafa karışıklığı olduğunu belirterek 'Benim aldığım bilgiye göre TCDD'nin açıklamasını gördüğümüzde özellikle business sınıfta tüm ticari indirimler ve ücretsiz seyahat hakkına sahip yolculardan alınan mevkii farkı ücretleri kaldırıldı deniliyor. Vatandaşlar benim biletim ne kadar olduya bakacaklar' dedi.
AÇIKLAMA DOĞRU DEĞİL
Durmuş'un açıklamaları sırasında ise abonman biletlere yapılan zamma ilk tepki gösteren CHP Milletvekili Utku Çakırözer programa telefonla bağlandı. Yapılan zamlarla ilgili konuşan Çakırözer şu ifadeleri kullandı: 'Sayın Orhan Durmuş'la beraber isterse Ulaştırma Bakanlığı ve Türkiye Demiryolları Genel Müdürü ile görüşebiliriz. Ben siz şu şekilde anlatayım. Trende 06.40 bileti Ankara'dan Eskişehir'e aynı şekilde Eskişehir'den Ankara'ya akşam 17.40 bileti karşılıklı trenlere binerlerse oradaki kamu çalışanlarına sorarlarsa, fiyatlarda nasıl bir düzenleme olduğunu bilirler. Kendi yaşadığımı anlatayım. Bizim demiryollarında iki tür bilet var. Bir tekil biletler var bir de sık kullanan bizim gibi öğrenciler var, kamu çalışanları var. Bu kişiler özellikle aylık abonman alıyorlar. 30 gidiş 30 dönüş. Ama bunun tamamını kullanamıyorlar. Bu 30 dönüş için normal biletten daha uyguna alıyorlar. Bu öteden beri yani YHT başladığından beri böyle. Ben de 30'luk abonman değil ama bir başka çeşidini alıyorum. 21 Ocak itibariyle gişelere yeni fiyat düzenlemesi gönderildi. Ankara Eskişehir arasında 30'luk abonman 624 iken 21 Ocak itibariyle bin 687 liraya çıktı. Buna itiraz edildiğini zannetmiyorum. Bu tam ekonomi bileti. Genelde memurların kullandığı bilet. Bu bahsettiğim trenlerin birine binerse ne kadar olduğunu öğrenirler. Bir de öğrencilerin kullandığı var. 30'luk abonman bilet. Orhan Bey belki hatırlar. YHT yapıldığında 2 video yayınlanmıştı. Eskişehir'de, Konya'da üniversite öğrencileri gösterilmişti. AK Parti'nin tanıtım videosuydu. Öğrenciler ne ev tutacak ne de yurtta kalacak. Kendi evlerine gidip gelecekler denmişti. Bunu sağlayan da bu abonman kartı. Bu da 509 liradan 960 liraya çıktı. Eskişehir Ankara arası. Yaklaşık yüzde 88-98-117 artış öğrencilerde. Tam da yüzde 170, yüzde 204 arası artış. 21 Ocak itibariyle değişen tarife. Bundan yaklaşık 3 ay önce YHT tarifelerine yüzde 20 zam geldi. Bugün sosyal medyada gördüyseniz çalışanlar da açıklamanın doğru olmadığını anlarsınız. Dün diğer kamu çalışanlarıyla yolculuk yaptım biz bunu yapmak yerine ev tutalım daha avantajlı olur diye düşünüyorlar. Bunu düşündürecek noktaya gelmiş. O yüzden benim aldığım rakamlar da gişelerden alınmış rakamlardır' ifadelerini kullandı.
YANLIŞLIK VAR
Çakırözer'in açıklamaları sonrasında söz alan Durmuş ise, 'Ben TCDD'nin açıkladığı rakamlar üzerinden gidiyorum. Sanıyorum sizin bu bilgilerde bir yanlışlık olabilir. Haklı olduğunuzu düşünsek bile bugün resmi kurumun resmi sitesine girdiğiniz zaman tam bilet 37 lira 50 kuruş diyor. Abonmana da 28.1 diyor. Sizin dediğinize göre bir yolculuk 56 liraya geliyor. Bir yolcu neden abonman bileti alsın o zaman. Gider normal bilet alır. İndirimli abonman kartı almasının anlamı olmaz' dedi.
MÜDAHALE EDİLMELİ
Durumu tekrar özetleyen Çakırözer, 'Bu sorunun muhatabı ben değilim partinizin atamış olduğu TCDD Genel Müdürü. Ona sorun. Ben saygı duyuyorum ama dediğiniz sitede açıklama var. Onun altına yapılan yorumlara bakın. Onlar da sizin gibi düşünüyor. Sizin yaptığınız hesapları yapmış. O yüzden bu soruyu demiryollarına sorun. Diğer partililer de tepki gösterdi. Buna bir an önce müdahale edilmeli' diye konuştu.
ENDİŞENİZ OLMASIN
Eğer bir hata varsa bunun gözden geçirileceğini vurgulayan Durmuş, 'Eğer burada hata varsa bu gözden geçirilir ve yanlış olan durum düzeltilir diye düşünüyorum. Biz de bunun takipçisi olacağız. Endişeniz olmasın. Meseleye daha yeni vakıf olunduğu için. Şahsen ben bugün öğrendim. Açıklamaya göre rakamlarda hakikatten bir tutarsızlık var. Ama bunu genel müdürden de araştıracağız. Eğer sizin dedikleriniz doğruysa bunu yeniden gözden geçirmek için gerekli girişimleri yapacağız. Yanlış hesap Bağdat'tan dönecek. Bundan endişeniz olmasın. Biz de bu konudaki yanlışlığı düzeltmek için gerekli hassasiyeti göstereceğiz' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim