Bir dizi ziyaret için ilimize gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Valilikte şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Özdemir Çakacak ile istişarede bulunan Bakan Koca, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 'Bugün Anadolu'nun parlayan yıldızı Eskişehir'e hem yapılan hizmetlerimizi görmek hem devam etmesini uygun gördüğümüz hizmetleri yerinde konuşup planlamak açısından valiliğimizi ziyaret ederek başladık' diyen Bakan Koca, 'Eskişehir'e iktidarımız döneminde çok yoğun hizmetler yapıldı. Toplam yapılan hizmetlerin tutarı bu süreçte 23 milyar yani 23 katrilyon kadar oldu. Bu 23 milyarın 500 milyon artı 2 milyar da sağlık hizmetleri için yapılan yatırımlardır' dedi.
BELEDİYE İMKANLARIYLA
BİR ADIM ÖTEYE
Yeni dönemde belediyeleri aldıkları takdirde belediyenin imkanlarıyla hizmetleri bir adım öteye taşıyacaklarına vurgu yapan Koca, 'Biz bundan sonraki süreçte de önümüzdeki dönemde belediyenin bu noktadaki değişimiyle, bu hizmetlerin belediyenin katkısıyla imkanlarıyla daha da destekleyerek bir öteye taşımak istiyoruz. Bunun dışında Eskişehir'e yeni dönemde sağlıkla ilgili toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu ve istendiğinde vaktinde kaliteli hizmete erişebilir bir Türkiye olması arzusuyla yeni dönemde yatırımlarımızı ve çalışmalarımız şekillendiriyoruz. Bu çerçevede Şehir Hastanelerini Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği projelerden bir tanesi de geçen Eskişehir'de hasta kabulüne başlamıştı. Şuana kadar toplam 9 şehir hastanemiz hasta kabulüne başladı. Bu süreçte şehir hastanelerini biz bulundukları bölgede sağlık üssü olarak konumlandırmak istiyoruz. Şehir hastaneleri bölgenin markası olarak faaliyet gösteren yapıları olacak. Burada özellikle hastanelerin en son noktada tıbbi yeterlilik açısından insan kaynağı, branş uzmanlığı bakımından eksikliğinin olmadığı, en son tedavinin yapılabilir olduğu merkezler olarak planlıyoruz. Eskişehir Şehir Hastanesi de bunlardan birisi olmuş olacak. Bu çerçevede yine yeni dönemde faaliyete geçen Yunus Emre Devlet hastanemiz oldu. Yunus Emre Devlet Hastanesi de neredeyse Şehir Hastanesinin yatak kapasitesine yakınlaştı. Şehir hastanesinin 1048 yatağı 333 bin metrekare kapalı alanı olan, 35 ameliyathanesi olan bir yapı. Yunus Emre Devlet Hastanesi ise 825 yatağı olan 150 bin metrekare kapalı alanı olan 25 ameliyathanesi olan bir hastane olarak inşa edildi' ifadelerini kullandı.
ESKİŞEHİR'E SAĞLIK
TURİZM MÜJDESİ
Eskişehir'e müjdeler veren Bakan Koca, 'Önümüzdeki dönemde ilave olarak düşündüğümüz bir sağlık hayat merkezi, Sivrihisar hastanemize ek bina olarak planlanan 40 yataklı hastanemiz, AMATEM 30 yataklı hastanemiz ve bunula birlikte yine düşündüğümüz bir entegre 10 yataklı hastanemiz de Kırka'da yapılacak. Planları yapıldı. Bundan sonraki süreçte yapılacak. Bunun dışında özellikle Eskişehir için bu kadar sağlık yatırımının olduğu hem Şehir Hastanesinin hem 825 yataklı Yunus Emre Devlet Hastanesi gibi büyük yapıların olduğu ve bir sağlık merkezi gibi hizmet verecek bir bölgeden bahsediyoruz. Bunu önümüzdeki dönemde sağlık turizmini de önemsediğimiz için sağlık turizmi boyutuyla da Eskişehir'in özellikle termal turizminin çok öne çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede daha önce ilan edilen Kızılinler'deki alanın Kızılinler Termal Sağlık Turizmi destinasyonu olarak hizmet vermesinin anlamlı olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede unutulan hamam ve kaplıca kültürü ile tekrar buluşan sağlık ve turizm için önemli bir merkez olacağı kanaatindeyim' diye konuştu.
MİLLET BAHÇESİ OLABİLİR
SMA ve down sendromlu çocuklarla bulaşacağını belirten Koca, bir müjde de onlar için verdi. Koca, 'Bu çerçevede özellikle Eskişehir'de down sendromlu hastalar için bir yaşam merkezinin yeni dönemde devreye alınmasının önemli olduğunun düşünüyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız' dedi. Bakan Koca, eski devlet hastanesi binası ile ilgili olarak ise 'Yapıların çok eski olması dolayısıyla var olan binaların çoğunun kullanılabilir olmadığını biliyoruz. Kullanabilir olanları eğitim alanları olarak, kullanılması söz konusu olmayanlar için ise bölgenin ihtiyacı neyse millet bahçesi olmak üzere bir takım yaklaşımlar içerisindeyiz' dedi.

İLK TESLİM ESKİŞEHİR'E
Eskişehir Şehir Hastanesine gelerek Ambulans Teslim Töreni'ne katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'İlk partinin Eskişehir'e verildiği 10 tane ambulansın teslimini yapıyoruz. 10 tane ambulansın 4 tanesi 4x4 olmak üzere şimdi teslimi yapılıyor' dedi.
Sağlık Bakanı Koca, valilik ziyaretinin ardından Şehir Hastanesine geldi. Burada hastane için gelen Ambulans Teslim Töreni'ne katılan Bakan Koca, 'Şehir Hastanesinde bugüne kadar özellikle Ocak ayı itibariyle toplam doluluk oranı yüzde 82.2 oldu. Yani kısa bir zaman diliminde o kadar kapasitenin olmuş olması son derece önemli. Buradan şehir hastanelerinin fonksiyonu ile ilgili yer yer siyasi alanda yapılan tartışmalara da bir cevap olsun diye söylüyorum. Şehir hastanelerini özellikle üniversitelerimize de açarak ve birden fazla üniversite ile birlikte kullanılma imkanı da kanun maddesi geçtiği için söylüyorum, imkanı oluştuğu için bundan sonraki süreçte şehir hastanelerimizi, üniversitelerimizin de bulunduğu hastaneler olarak konumlandırıyoruz. Yani nitelikli insan gücünü bu kadar son derece ileri teknoloji ile donanmış fiziki yapılarda bu imkanlardan istifade etmesini daha nitelikli ve kaliteli bir hizmet sunmanın bir aracı olsun istiyoruz' ifadelerini kullandı.

10 AMBULANSIN
DÖRDÜ 4X4
Türkiye'deki ambulans sayısının 4 bin 910'a çıktığını aktaran Bakan Koca, 'Ambulans sayımız biliyorsunuz 632'den bu süreçte 4 bin 910'a çıktı. Biz yakın dönemde ihalesi yapılarak teslimi yapılmış olan 800 tane ambulans temin ettik. Yani 632 olan ambulans sayısının olduğu bir dönemden tek seferde 800 ambulansın alındığı bir dönemden bahsediyoruz. Bu 800 ambulansın yarısı da 4x4 olmak üzere olmak üzere planlandı. Bugün ise ilk partinin Eskişehir'e verildiği 10 tane ambulansın teslimini yapıyoruz. 10 tane ambulansın 4 tanesi 4x4 olmak üzere şimdi teslimi yapılıyor. Devamında da 6 tanesi geliyor olmuş alacak. Yılın ikinci yarısında da kalan parti ile ilgili yine Eskişehir için vermeyi planladığımızı buradan söylemek istiyorum' şeklinde konuştu.
ÜCRETSİZ YAPAN
TEK ÜLKEYİZ
Bakan Koca, hava ambulans ve hava helikopter kullanımını ücretsiz yapan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, 'Dünyanın hiçbir yerinde uçak ambulans, helikopter ambulansları ile hastadan hiçbir ücret almadan ülkenin her tarafında ihtiyaç halinde bu transfer yapılabiliyor. Eskiden olduğu gibi yurt dışına hasta gönderilirdi. Bütün yıl boyunca geçmiş dönemde gönderdiğimiz hasta sayısı 25 oldu. Bu 25 kişide ağırlıklı olarak büyük elçi, yurt dışında kalanlar oldu. Ama dışarıdan bizim getirdiğimiz hastalar da bu süreçte ücret alınmadan oldu. Ağırlıklı olarak dışarıdan hastanın geldiği ülke de Suudi Arabistan olmuştu umre ve hac döneminde. Bunu da ücretsiz yapan, bu kadar yaygın helikopter ambulans, uçak ambulans ile vatandaştan ücret almadan hem ülke içinde hem ülke içinde hem dışarıdan hastanın gelişini 82 milyonluk düşünerek ve ücretsiz yapan tek ülke olduğumuzu buradan söylemek istiyorum' diye konuştu.
Törenin ardından hastanede bulunan servislerde hasta ziyareti yapan Bakan Koca, daha sonra SMA ve otizmli çocuklar ve aileleri ile yemekte bir araya geldi. Bakan Koca'ya programında Vali Özdemir Çakacak, AK Parti Milletvekilleri Nabi Avcı ve Emine Nur Günay, İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge ve beraberindeki heyet eşlik etti. ESRA ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim