Doç. Dr. Özlem Yiğit, Yrd. Doç. Dr. Hıdır Karaduman ve araştırma görevlisi Ümran Alan, görme engellilerin dokunamadıkları için müzelerdeki eserleri anlamlandıramaması üzerine çalışma yapmaya karar verdi. 'Scan The World' adlı proje kapsamında dünyadaki pek çok ünlü müzenin bünyesindeki eserleri üç boyutlu tarayıp, internet ortamına koyması üzerine harekete geçen öğretim üyeleri, 3 boyutlu yazıcı kullanarak 60 tarihi eseri somutlaştırdı.
BEYAZ BASTON FESTİVALİ'NE KATILDILAR
Projenin yürütücüsü AÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hıdır Karaduman, şunları söyledi; 'Dünya Müzeleri Okulumuzda adıyla başladığımız projeyle eserleri çocuklara gösteriyorduk. Daha sonra bunları görme engellilerin de anlaması ve sanal müzeleri somutlaştırmak için 3 boyutlu görüntüleri yazıcıyla ortaya çıkarttık. Çalışmaya '3 Boyutlu Yazdırılmış Eserler Müzesi' adını verdik. Boğaziçi Üniversitesinde geçen yıl düzenlenen Beyaz Baston Festivali'ne katıldık. Projemizdeki yaklaşık 30 sanat eserini görme engellilere götürdük. Braille alfabesinden tanıtım kartları ve sesli betimlemeyle desteklediğimiz eserleri görme engellilere anlattık.'
MÜZELERİ ANLAMLI HALE GELDİ
Karaduman, görme engellilerin her şeyi dokunmayla algılayabildiğine değinerek, 'Görme engelliler için şimdiki müzeler anlamsız, karanlık, sıkıcı, ilgi çekmeyen ve erişilebilirlik olanaklarının sınırlı olduğu yerler. O yüzden onlar için müzeler anlamsız yerler. Müzeleri onlar için erişilebilir ve anlamlı hale getirdik' diye konuştu.
Editör: TE Bilisim