Röportaj: Esra Yücel

Pişmiş Toprak Sempozyumunun gerçekleştiği şehre çok katkısı olduğunu söyleyerek sempozyumu başarılı bulduğunu vurguladı.

İlk başlarda sevmeyerek yaptığı işi daha sonra eğitim görerek aşık olan Leksawat, 30 yıldır seramik yani pişmiş toprak ile ilgileniyor. Sempozyum alanında bir araya geldiğimiz Leksawat ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Tayland'dan geliyorum. Seramik hocasıyım. 30 yıldır seramik ile uğraşıyorum.

Pişmiş toprak ile şekil vermeye nasıl başladınız?

Öğrenciyken başladım. İlk başta seramik ve 3 boyutlu çalışmayı sevmiyordum. Ama daha sonra Amerika'da bir üniversiteye gidip orada eğitim aldım. Amerika'daki eğitimimi tamamladıktan sonra Tayland'a dönüp bir üniversitede seramik profesörü olarak eğitim vermeye başladım. 1998 yılından beri eğitim veriyorum. Ve yaptığım işin şuan aşığıyım.

En çok hangi figürler üzerinde çalışıyorsunuz?

Aslında genel anlamda seramikle uğraşmayı seviyorum. Şuan üzerinde çalıştığım farklı bir tarz var. Seramikte kendi imzam olan küçük çiçek şeklinde yapıyorum. Bunu uyguladığım büyük işlerde belli noktalara koyarak imzamı atıyorum.

Eskişehir'de Pişmiş Toprak Sempozyumunun 9'uncusu düzenleniyor. Eskişehir'e ilk defa mı geliyorsunuz? Daha önceki sempozyumlara katıldınız mı?

Eskişehir'e ilk defa geldim. Ama bundan önceki yıl Ankara'da yapılan sempozyuma katıldım.

Sempozyum alanını nasıl buldunuz?

Çok beğendim. Ve asistanlarımdan da çok memnunum.

Diğer sanatçıların çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Fikir alışverişinde bulunabiliyor musunuz?

Diğer sanatçılarla yeni yeni tanışıyorum. Sanatçılardan Wilma'yı önceden de tanıyordum zaten. Diğer ülkelerde denk geliyorduk. Genel olarak sempozyumu çok beğendim. Burada tüm sanatçıların farklı çalışma yapması çok hoşuma gitti.

YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARI HATIRLAMAK İSTEDİKLERİMİZE ADIYORUZ

Sempozyumun şehitlerimiz adına düzenlenmesi hakkında neler söylemek istersiniz?

Her hangi bir yere gittiğimizde orada asker olsun ya da her hangi bir kişi olsun hakkında pek konuşmak istemiyorum. Çünkü buradaki olayları ve kişileri çok fazla bilmiyorum. O nedenle bu konuda bir şey söylemem yanlış olur. Ama zaten her sempozyumda yapılan işler bire bir kişilere adanmıyor. Bizim sempozyumda yaptığımız işler resmi olmasa da birilerine adanmış oluyor. Bundan 2-3 sene önce sempozyuma katılan bir sanatçı vardı. Kendisi geçen sene vefat etti. Ben o zaman Ankara'daki sempozyuma katılmıştım. Oradaki sempozyum ona itham edilmedi. Orada iş yapan sanatçılardan biri seramik bir fırın yaptı ve sanatçının ismini fırına verdi. Resmi olarak bir şeyler itham edilmiyor ama biz sempozyumlarda her işi birilerini hatırlamak ve onları unutmamak için yapıyoruz.

Toprak dışında ilgilendiğiniz başka sanat dalları var mı?

Ayrıca sulu boya ile uğraşıyorum. Ayrıca bunu iş olarak yürütüyorum. Kitaplar için sulu boya ile kapak hazırlıyorum.

Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Öncelikle sempozyumu çok başarılı buldum. Çok etkili. Pişmiş Toprak Sempozyumunun Eskişehir'e çok büyük bir etkisi var. Şehre bir çok sanat eseri kazandıran bir sempozyum. Bunun dışında hem sanatçılara hem de asistanlara yeni şeyler kazandırıyor. Eskişehir'e kazandırdıklarının yanında sanatla ilgilenenlere de kazandırabileceği, onlara sunabileceği şeyler oldukça fazla. O nedenle çok başarılı buluyorum.

Editör: TE Bilisim