Kızılinler, virüsün çabuk form değiştirmesi ve ülke genelinde özellikle sınır bölgeleri başta olmak üzere bir türlü kontrol altına alınamayan büyükbaş hayvan hareketleri nedeniyle şap hastalığının hayvancılık için büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu söyledi. Kızılinler, 'Şuan ki durumun sebebi hastalığın form değiştirmesi ve halihazırda hayvanların aşılandığı 3 sap etkeninden farklı bir etkenin hastalığa sebep olmasıdır' diye konuştu.

Kızılinler, işletmelerinde hastalık şüphesi bulunan üreticilerin biran önce bulundukları İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmalarının önemli olduğunu vurguladı.

ET VE SÜT TÜKETİMİNDE RİSK YOK

Şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini ifade eden Kızılinler, 'Kamuoyuna yazıldığı gibi toplumsal bir tehlike söz konusu değildir. İşletmelerinde hastalık bulunan üreticilerimizin hastalığa müdahaleden sonra uygun bir dezenfektan kullanarak temizliklerini yapmaları yeterlidir. Şap hastalık etkeni ısıya dayanıksız olduğundan dolayı pişirilen etlere, ısı işlemi uygulanan sütler ve bunlardan yapılan süt ürünlerinde insan tüketimiyle alakalı bir risk söz konusu değildir' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim