Seyitgazi ilçesine bağlı Gümüşbel Mahallesinde bundan bir asır önce Milli Mücadele Dönemi'nde kazılan siperler görüntülendi. Yunan askerlerine ait olduğu düşünülen siperlerin yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Yerden bakıldığında zamanla kapandığı için pek görülmeyen siperler, havadan bakıldığında savaşın izlerini yansıtıyor. Milli Mücadele yıllarında kazılan siperler, stratejik olarak bölgeye hakim konumlara kazılmasıyla da dikkat çekiyor.
BELLİ OLUYOR
Gümüşbel Mahallesi Muhtarı Zeki Şahin Erol, 'Seyitgazi'mizin doğusunda köyümüzün üst kısmında kalan, ovaya ve tepelere hakim bir konumda olan Kurtuluş Savaşı'ndan kalma siperlerimiz var. Üzerinden 100 yıla aşkın zaman geçmesine rağmen siperler bariz olarak belli. Çocukluğumuzda buralarda koyun güderken veya araziye gezmeye geldiğimizde mermiler, top mermileri buluyorduk. Eskilerin anlattığına göre Yunanlar burayı karargah olarak kullanmış' diye konuştu.
YOK OLACAK
Siperlerle ilgili çalışma yapılması konusunda yetkililere seslenen Erol, 'Siperler bundan 15-20 yıl sonra yok olacak. Bundan 50 yıl önce net olarak görüldüğü söyleniyor. Burada bir çalışma yapılmasını istiyoruz, burası gün yüzüne çıkarılsın' diye konuştu. İHA
Editör: TE Bilisim