HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, ilçesinde atıl halde bulunan alanları anlattı. Eski devlet hastanesi binasının dört yıldır atıl bir şekilde beklediğini anlatan Başkan Gündoğan, binanın kendilerine verilmesi durumunda yaşlı bakım merkezi olarak vatandaşlara hizmet vermek istediklerini ifade etti. Hipodrom, 18 Eylül Stadyumu ve halk arasında Ormantepe olarak adlandırılan Mahmudiye Mesire Alanı olarak bilinen yerden de söz eden Gündoğan, 'Birçok yer boş bir şekilde duruyor. Kırsaldan, ilçelerden merkeze göçü engellemek istiyorlarsa ilçelerdeki insanların sosyal hayatlarını yaşayacakları yerler yapmaları lazım' dedi.
ÇÜRÜMEYE BIRAKILDI
Devlet hastanesinin eski binasının yıllardır çürümeye terk edildiğini belirten Başkan Gündoğan, 'Eski devlet hastanesi dört yıl önce yeni yerine taşındı. Burası terk edildi. Müracaatta bulundum burayı hasta bakım evi olarak işleteyim dedim belediye olarak. Vermediler. Yazık günah. Burası da atıl. Neresinden tutsan Mahmudiye'de kamuya ait yerler terk edilmiş durumda. Savaş alanından çıkmış gibi sanki. Kapılarını kırıp içeri girmişler, kendi ustalarıma camlarını kapattırdım. Bu kadar koruyabildik' diye konuştu.



MİLLİ SERVET YATIYOR
Binanın girişi, çıkışı ve bahçesiyle yaşlı bakım merkezi olmaya çok müsait olduğunu dile getiren Gündoğan, 'Ama milli servet burada boşuna yatıyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin yüksek okuluna tahsis ettiler ama onlar girmedi. Sağ olsun Kaymakam Bey de çok uğraşıyor böyle atıl yerler için. Kendilerine teşekkür ediyoruz. İçi kötü durumda. Asma tavan, mutfaklar, banyolar, kapılar sökülmüş, kırık vaziyette. Harabe. Can güvenliği açısından metruk binalar tehlike de oluşturuyor. Bir zaman sonra burası yıkılacak duruma gelecek' şeklinde konuştu.

HİPODROM ATIL
Farklı illere hipodrom yapılmasına rağmen Mahmudiye'deki hipodromun atıl vaziyette durduğunu hatırlatan Gündoğan, 'Arazinin tamamı Türkiye Jokey Kulübü'ne ait. 1753 dönüm toplam. Hipodromun olduğu alan 520 dönüm. Burada hem çim pisti hem kum pisti var. Maalesef yarışlara açılmadı. Mahmudiye'ye yapılan devletin bu yatırımları neden atıl kalıyor? Mahmudiye mi cezalandırılıyor? Biz mi cezalandırılıyoruz? Çözemedim bunu. Bizden sonra Diyarbakır'a, Elazığ'a, Urfa'ya hipodrom açıldı. Biz istedik ki bu alan atıl kalmasın. Mahmudiye atçılığın merkezi. Atçılar Derneği Başkanı Yener Kaya ile beraber talepte bulunduk' dedi.



İZİN VERMEDİLER
'Burayı idman pisti olarak kullanalım en azından. Ben de belediye olarak destek vereyim' dediğinin anlatan Gündoğan, 'Mahmudiye'de 2 bin 500 tane at var toplamda. Bunlar Bursa'ya gidiyor idman için. Vermediler. Sadece mahalli at yarışları oluyor. 2019'da da yapılmadı. En son 2018'de yapıldı. Siyasi gözlükle bakıyor kurumlar. Geleneksel mahalli at yarışmaları yapılsın istedim ama 2019'da izin vermediler. AKP'li vekillerle görüştüm. Burası kumarhane olur hatta seni bile rahatsız ederler dendi. Başka illerdeki kumar olmuyor da biz de mi oluyor?' ifadelerini kullandı.

BOŞ DURUYOR
Türkiye'nin en büyük at hastanesinin 10 milyon lira harcanarak Mahmudiye'ye yapıldığını fakat kullanılmadığına dikkat çeken Gündoğan, 'Eskişehir sadece merkezden ibaret değil. Burada istihdam yaratılsın istiyoruz. Çok büyük istihdam olur, hareketlilik olur. Böyle ilçeler küçük kalmaz. Atların başka illere gidiyor olması üzücü. Neden burada olmasın? Karşıda büyük at hastanesi var. 2013 yılında yapıldı. Türkiye'nin en büyük at hastanesi. Maliyeti 10 milyon. Şu anda boş duruyor. O da atıl. İdman pisti olarak Atçılar Derneğine verilmesi için çalışacağız. İlçemiz atçılığın merkezi. Ulusal yarışlara açılmaması için hiçbir engel yok. Bu kum pisti her yerde yok' dedi.



FESH ETTİLER
Halk arasında Ormantepe olarak adlandırılan Mahmudiye Mesire Alanının harabeye döndüğünü, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünün burayı belediyeye vermesi durumunda vatandaşlar için yeni ve bakımlı bir piknik alanı yapacaklarını anlatan Gündoğan, 'Burası 110 dekarlık alan ve Hazine'ye ait. İmar planında belediyeye ait diye geçer. Piknik alanları vardır. 25-30 sene önceki belediye başkanlarımız buraya zor şartlarda piknik masaları koyarak devamında belediye başkanları da ilaveten piknik alanı haline getirmiş. Ama maalesef 11 sene önce o dönemin başkanı burayı bırakmış ve Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne tahsisini sağlamış. Benden önceki başkan da burayı kiralamış. Ben 2014'te göreve geldiğimde buranın kontratını tek taraflı fesh ettiler. Ben girişimde bulundum bana vermediler. Gerekçe olarak da sağ taraftaki 500 metrekarelik bir alanı gösterdiler. Burası mahkemelik dediler. Oysa Hazine burayı kiraya vermiş bir firmaya. O firma da güzelleştirmiş' diye konuştu.

GÖÇÜ ÖNLEYELİM
Kırsaldan merkeze göç verilmemesi için vatandaşların sosyal alanlarının genişletilmesi gerektiğine dikkat çeken Gündoğan, 'Üzüntü verici bir şey. Çöp kovaları cenaze gibi yatıyor. Masaları yakmışlar. Arka tarafta hayvanat bahçesi vardı ama harabeye çevirmişler. Burası yaz aylarında serin güzel bir yer oluyor. Ben korkuyorum buradaki çamları yakarlar diye. Benim ilçemde piknik alanı yok. Kırsalda yaşayan insanların sosyal hayatı yok mu? Kırsalda yaşayan insanlar ne yapacak? Her yer kırık dökük. Hoş bir şey değil. Milli servete sahip çıkmak gerekiyor. Ben buranın belediye başkanı olarak buraya sahip çıkmak istiyorum. Çöplerini bile gizli gizli alıyorum. Ona bile müsaade etmiyorlar. Umarım vicdanları sızlar ve burayı belediyeye verirler. Hem kırsaldan göç vermeyelim diyorlar hem de kırsal ilçelerin içini boşaltarak siyasi pencereden bakarak bazı şeylere müsaade etmiyorlar. 21. yüzyıla yakışmayan bir tutum. Biz de devletin bir koluyuz' şeklinde konuştu.



TELEFONA ÇIKMIYOR
18 Eylül Stadyumu'nun da aynı şekilde atıl halde beklediğini bu yüzden Mahmudiye Spor Kulübü'nün maçlar için şehir merkezine gitmek zorunda kaldığını söyleyen Gündoğan, 'Burası 2005'te özel idare destekli yapıldı. Ben 2014 yılında göreve geldiğimde, 2015 yılında 130 araba Büyükşehir Belediyemizin park bahçeleri ile görüşerek verimli toprak döktürdüm. Burası çimlendi. Otomatik sulama sitemi yaptım. Daha sonra Gençlik Spor İl Müdürlüğüne ait olduğu için burası, elektriği kaçakmış. Şikayet ettiler. Elektrik kesintisinden dolayı çimler kurudu. Daha sonra elektriği açtırdık. O yıllarda 2 yıl ortak kullanma yetkisi aldık. Daha sonra süre dolduğu için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü burayı bize vermedi. Gençlerimizi sportif faaliyetlerine katılması için teşvik ederken, gençler Eskişehir merkezine gidiyor. Biz belediye olarak gönderiyoruz. Bizi muhalif CHP'li belediye olarak nitelendirdikleri için vermiyorlar. Ben buranın belediyeye tahsis edilmesini istiyorum. Gençlik Spor ve İl Müdürü benim telefonlarıma bile çıkmıyor. Mahmudiye'ye Gençlik Spor olarak ne yapmışlar? Soruyorum' ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim