Odunpazarı Kent Konseyi tarafından Gündoğdu Mahallesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında kadınlar matinesi düzenlendi. Etkinlikte konuşan Avukat Heval Yıldız Karasu ve Betül Duman, şiddete karşı alınabilecek önlemlerden ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden söz etti.
MAHKEMELERE KATILIN
Kadına yönelik şiddeti önlemek adına herkese önemli görevler düştüğünü belirten Avukat Heval Yıldız Karasu, 'Kadın hakları ile ilgili her türlü aktiviteye katılmaya çalışın ve sesinizi yükseltin. Haklarınızın farkında olun. Kadın erkek eşitliği için bizim çocuklarımıza sözümüz var. Bu çocukların daha iyi bir dünyada, daha özgür, daha mutlu bir dünyada yaşamasını istiyorsak hepimize görev düşüyor. Hep beraber kadınların, erkeklerin eşit olduğu, insanların eşit olduğu özgür ve mutlu olduğu dünyada gülsek çok daha güzel olur. Herkes kadın hakları konusunda elini taşın altına koysun. Herhangi bir yerden geçerken biz kadın hakları savunucularının kadınlar için basın açıklaması yaptığını gördüğünüzde gelin bir ses de siz olun. Mahkemelere gelin. Tecavüz davalarında hakim tecavüz edene değil de kadına 'Senin o saatte orada ne işin vardı?' diyebiliyor. Hakimlere o soruları sordurtmamak için bizim kadınlar olarak o mahkemelerde olmamız gerekiyor. 'Senin yargılayacağın kişi kadın değil, tecavüzcü' dediğiniz de bir şeyler değişiyor' diye konuştu.
ŞİDDETİ İHBAR EDİN
Şiddete uğrayan ya da buna tanık olan kadınların hukuki olarak neler yapabileceklerinden söz eden Avukat Betül Duman, 'Kadına yönelik şiddeti görüyorsanız, tanığı oluyorsanız mutlaka ses çıkartın. İhbar edin. Adınız her zaman gizli kalır. Geçen yıl İstanbul'da bir kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Tüm komşuları istinasız şunu söyledi: Her zaman bağırıyordu. Biz tahmin etmedik. Bir sıkıntınız olduğu zaman ya da bir şey sormak istediğinizde Büyükşehir Belediyemizin Kadın Danışma Dayanışma Merkezi var. Her gün barodan bir avukat gönüllü olarak orada nöbet tutuyor. Gelin mutlaka' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından kadınlar, Cenk Gündoğmuş2'n şarkılarıyla doyasıya eğlendi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim