Tam anlamıyla mucize
1970'li yıllarda tarihinin en parlak dönemini yaşayan Eskişehirspor, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanarak İstanbul hegemonyasına büyük bir darbe vurmuştu. Ligde fırtınalar estiren Es Es, Avrupa Kupaları'nda da boy gösterdi. İki numaralı kupa olan Fuar Şehirleri Kupası'nda mücadele etmeye hak kazanan Şimşekler, İspanyol Sevilla ile eşleşti. 5 Eylül 1970 günü Ramon Sanchez Pizjuan'da oynanan maçın ikinci yarısında golü bulan İspanyollar, maçı 1-0 kazanarak Eskişehir'e avantajla gelmişti. 16 Eylül 1970'te Eskişehir'de hınca hınç dolu tribünlere oynanan tarihi rövanşın ilk yarısı 0-0 sona erdi. Dakikalar ilerledikçe Sevilla tura bir adım daha yaklaşıyordu. 79'da Bernardo Acosta'nın golü tüm hayalleri bir anda yıkmıştı. Es Es'e tur için 3 gol lazımdı, diğer adıyla mucize... Fethi Heper sahneye çıktı ve bir anda her ikisi de gerçekleşti. Tarih yazan Es Es, Avrupa'nın köklü kulübünü saf dışı bırakmış ve bir İspanyol takımını eleyen ilk Türk takımı unvanını almıştı.

Bakın spor yazarlarının 3-1'lik rövanş maçı için o dönem neler yazmışlar;
*Şükrü Gülesin: Eskişehir'de son yıllarda görülen yeni bir futbol mucizesi oldu. 80 dakika Sevilla'yı seyrettik. Son on dakikaya kadar oynamayan Eskişehirspor canlandı, coştu, köpürdü.
*Erdoğan Bayraktar: Maçın 80 dakikası oynanıyordu. Yazık oldu Eskişehir'e pisi pisine bir gol. 'Bu iş burada bitti dedik' 'Eskişehirspor'a yazık oldu'. Eskişehirspor tur atlaması için üç gol lazımdı. Yok yok mucize lazımdı. İşte biz bunları düşünürken santra yapıldı ve arka arkaya üç gol. Olmaz böyle şey ne büyüksün Fethi.
*Antonio Blazquez: Olmaz böyle şey. Bir takım 9 dakikada üç gol atamaz. Eskişehirspor'un aldığı sonuç tam anlamıyla bir mucize yok yok olamaz böyle bir şey elenemez Sevilla.



Penaltılarla çeyrek finale
Sevilla, ikinci kez bir Türk takımıyla eşleştiğinde yıl 2008'di. Zico ve takımdaki Brezilyalıların yakaladığı rüzgarla Fenerbahçe tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkmış, ikinci turda Sevilla ile eşleşmişti. Kadıköy'de oynanan ilk maçta dakikalar 87'yi gösterdiğinde skor 2-2'ydi. O an sahneye çıkan nöbetçi golcü Semih Şentürk, attığı golle 3-2'lik galibiyetin mimarlarından oldu… İspanya'da oynanan rövanş maçına Fenerbahçe, kabus gibi başladı. Önce Dani Alves, ardından Seydou Keita… 9 dakikada 2 gol… Şoku üzerinden atmak isteyen Sarı-Lacivertli ekip 20'de Deivid ile skoru 2-1'e getirdi. Fenerbahçe 1 gol daha bulmanın hesaplarını yaparken, 41'de Kanoute attığı golle Sevilla'yı rahatlattı. İkinci devre 79'da Deivid bir gol daha bulunca Fenerbahçe'yi umut ışıkları sardı. 90 dakika 3-2 bitti, maç uzadı ardından penaltılara kaldı. Dani Alves'in son penaltısını kurtaran Volkan, takımına tur attırdı. Sevilla, ikinci kez bir Türk takımına elendi.

Sıra şimdi Başakşehir'de
İspanyolların son yıllardaki yükselen değeri, bu akşam bir başka Türk takımıyla eleme turunda kozlarını paylaşacak. Şampiyonlar Ligi Play-Off turunda Başakşehir ve Sevilla gruplara kalabilmek adına karşılaşacak. Başakşehir daha önce Eskişehirspor ve Fenerbahçe'nin başardığı gibi Sevilla'yı elemek istiyor. İşlerinin çok kolay olmadığı aşikar ancak Türk takımlarının Sevilla'ya ters gelmesi İstanbul ekibine ayrı bir umut veriyor.
Editör: TE Bilisim