Yılmaz, Sağlık Bakanlığının belirlediği temel ücretlendirme dışında kalan malzemelerin kamu hastanelerinde kullanılamadığını belirterek 'SGK tıbbi malzeme açısından en düşük 5 ücretin ortalamasını ödüyor. En düşük o ürünü üreten 5 firmanın ederinin ortalamasını buluyor. Örneğin 250 lira onu ödüyor ama hekim bin liralık malzemenin takılmasını gerekli buluyorsa bunu ödeyemiyor. Bu nedenden dolayı Eskişehir'de de ameliyatlar erteleniyor. Acil ameliyatlar değil acil olmayan ameliyatlar için geçerli' şeklinde konuştu.

HEKİM DE HASTA DA SAĞLIK BAKANLIĞINA GÜVENMİYOR

Yılmaz, 'Türkiye'nin sağlık probleminde güvensizlik var. Hekim de hasta da Sağlık Bakanlığına güvenmiyor. O yüzden hastalar sürekli dolaşıyorlar. Burada bir güvensizlik var. Burada güven olsa sorun olmaz. 'Ne olacak Sağlık Bakanlığı, Teknoloji Bakanlığı bunları onaylamış herhangi birini takabiliriz' şeklinde bu uygulama yapılsa tamam, ama hekim bu rahatlığı kendisinde hissedemediği için asıl mesele oradan kaynaklanıyor. Hekim hastasına bir sorun doğurmasından çekindiği için yapmıyor' ifadelerini kullandı.

BU RAKAMLAR TELAFİ EDİLEMEZ

SES Şube Başkanı Yalçın Mutlu ise SGK'nın belirlediği fiyatlar ile firmalardan malzemeyi almanın zor olduğunu belirterek 'Özellikle kardiyoloji, anjiyo, mide ameliyatları, göğüs cerrahisinde ve kanser ameliyatlarında büyük sorun yaşatmaktadır. Çünkü ortalama SGK bin 500 lira öderken ameliyatın masrafı 4 bin liraya çıkmaktadır. Kurum bu malzemeyi bin 500 liraya temin edememektedir. Firmalar da satmamaktadır. Aradaki farkı hasta da ödeyememektedir. Böyle olunca kurum, hepsi işletme olduğu için artık kurum yöneticileri bu malzemeleri alarak kurumu zarar uğratmak istememektedirler. Bu arada hasta tedavi sürecini beklemektedir. Bu tebliğ ile hastaya 'Ben seni devlet hastanesinde bu malzemeyi bulup da bu fiyatlara ameliyat edemem. Sen bak git özelde pazarlığını yap, ameliyatı ona yaptır. Bu da parası olmayan için soru işareti yaratmaktadır. Vergisini ödeyen emekli olmuş veya çalışan insanların devletten ödediği prim karşılığında hizmet alması gerekirken bu şekildeki rakamlar telafi edilemeyecek şeylerdir' diye konuştu. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim