25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle ESPARK AVM önünden Adalar Porsuk Mevkii'ne kadar yürüyüş düzenlendi. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşte katılan yüzlerce kadın, 'Yaşasın kadın dayanışması', 'Ayşe Tuba Arslan isyanımızdır', 'Kadın cinayetleri politiktir', 'Kadınlar artık susmayacaklar', 'Bir kişi daha eksilmeyeceğiz', 'Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz' sloganları attı. Kadınlar ayrıca yürüyüş esnasında erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren kadınların isimlerini okuyarak 'Burada' diye bağırdı.

YAKANIZI BIRAKMAYACAĞIZ
Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Buse Aydemir, 'Türkiye'de 2019'un ilk 10 ayında 377 kadın öldürüldü, 71 kadın tecavüze, 183 çocuk istismara maruz bırakıldı. Ülkemizde kadınların en az üçte biri fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalırken yaşanan şiddetin yalnızca yüzde 11'i resmi kurumlara bildirilmektedir. İstatistiklere göre son 10 yılda 500 bin kız çocuğunun zorla evlendirildiği gerçeği ortadayken buradan bir kez daha AKP iktidarını uyarıyoruz; Biz kadınlar tecavüzcülerin, istismarcıların yakasını bırakmayacağız ve tecavüzü meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz' dedi.

TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI
Türkiye'de her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Aydemir, 'Bu 25 Kasım Eskişehirli kadınlar için başka bir anlam taşıyor. Eski eşi tarafından satırla yaralanan Ayşe Tuba Arslan, 44 günün sonunda yaşam mücadelesini kaybetti. Kadınlar olarak Ayşe Tuba'nın tabutunu omuzlarımızda taşırken öfkemiz tahammül sınırlarımızı aştı. Başka bir kız kardeşimizin daha tabutunu taşımaya tahammülüz yok artık. Ve tüm kadınlar olarak buradan Ayşe Tuba'ya bir söz veriyoruz. Seni koruyamayan hukuk sisteminin haksız tahrik, iyi hal indirimi ile eski eşin şiddetini himaye etmesine izin vermeyeceğiz' diye konuştu.

KADINLAR İÇİN MEŞALE
6284 sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Yasasından asla vazgeçmeyeceklerini de sözlerine ekleyen Aydemir, 'İstanbul Sözleşmesini uygulatacağız ve nafaka hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Krizin bedelini hayatlarımızla ve emeğimizle ödemeyeceğiz. Yıllar süren mücadeleler sonucu elde ettiğimiz haklarımızın tartışılmasına izin vermeyeceğiz' şeklinde konuştu. Kadınlar basın açıklaması sonrasında yaşamını yitiren kadınlar için meşale yaktı. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim