ESGROUP ekibi ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş, ES TV Reji Müdürü Hüsamettin Polat, ES TV kameramanı Hakan Kalkır, Yenigün Gazetesi Muhabiri Ali Osman Görgen ile Han ilçesini ziyaret etti. Han ilçesi Afyon Sultan Dağı ve Haymana sınırlarına kadar uzanan coğrafi bir yapıyı kapsıyor ve 2 bin 272 nüfusa sahip. Tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu ilçenin bakir kaldığını vurgulayan Han Belediye Başkan Erdal Şanlı, 'Devletin yardımına, el uzatmasına ihtiyacımız var. Ticaret, sanayi odalarının, borsalarımızın bu şirin, tarih kokan ilçemizi canlandırmalarını istiyoruz. Belediyemizin küçük bir gücü var bu nedenle devlet yetkililerinden, büyükşehirden, valiliğimizden ve diğer kurumlarımızdan Han'a destek vermelerini bekliyoruz' diyerek yetkililere seslendi.
BELEDİYE ÇALIŞIYOR
Belediye binasını yenileyip, ilçeye birde meydan kazandıran Şanlı yatırımlarla ilgili şunları söyledi: '2014 yılında göreve geldiğimizde borçlu bir belediye devraldık. O dönemde yapılan borçları hem ödemeye çalışıyoruz hem de hizmetlerimize yenilerini katmaya çalışıyoruz. O dönemde belediye binamız ilkel ve atıl bir durumdaydı. 3 katlı yeni bir hizmet binası yaptık. İnsanlarımız sokaklarda, çadırlarda düğün yapıp, davet verirken, vatandaşımız daha hijyenik ve güzel bir ortamda düğünlerini yapıp davetlerini verebilsin diye Han Belediyesi Sosyal Tesis inşası yaptık. Çok amaçlı bir sosyal tesis yaptık. Bunun yanında ilçemizde Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle güzel bir Cumhuriyet Meydanı yaptık. İlçe sınırları içerisindeki göletimize geçen sene 15 bin aynalı ve pullu sazan attık, balıkçılığın geliştirilmesi için. Han belediyesi kurulalı 52 yıl olmuş alt yapısı, kanalizasyonu yoktu. Onu gerçekleştiriyoruz. İlçe merkezine 3 kilometre uzakta arıtma tesislerimiz var. Kanalizasyonla giden atıkları, arıtmak için arıtma tesislerimizi kurduk.'
İLÇENİZE SAHİP ÇIKIN
İlçe dışında ikamet eden Hanlılara seslenen Başkan Şanlı, 'Ben İstanbul'da, Eskişehir'de ülkenin çeşitli şehirlerinde yaşayan Hanlıların en azından emekliliklerinden sonra buraya gelip memleketlerine sahip çıkmalarını istiyorum. Böyle olursa ben inanıyorum Han daha da gelişecek ve güzelleşecek. Hedefimiz Türkiye'de simge bir ilçe yaratmak' dedi.
YAPTIRILACAK ÇOK YER VAR
Merkezdeki Hüsrev Paşa Camii'nin eski bir kilise olduğunu belirten Başkan Şanlı, 'Hüsrev Paşa Camii Bizans döneminde yapılmış bir kilise. IV Murat'ın vezirlerinden Hüsrev Paşa tarafından 1600'lü yıllarda camiye dönüştürülmüş. Cami, hemen karşısındaki çeşme, tarihi hamam ve 350 odalı han korunması gereken kültür varlıkları oldukları için Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle istişare ederek buraların zaman zaman restorasyonlarını yaptırıyoruz. Daha yaptırılacak çok yer var' diye konuştu.
8'İNCİ HARİKA MİDAS ANITI
'Dünyanın 7 harikası var diyorlar ama 8 harikası Yazılıkaya Midas Anıtıdır' diyen Şanlı, 'Friglerin en önemli ibadet yerlerinden biri burası. Bu nedenle yerli ve yabancı pek çok turist ağırlamaktayız. Frig Vadisi'nin ve Midas Anıtı'nın tanıtımı yapılarak, buralara konaklama yerlerinin yer aldığı tesisler kurulduğunda daha çok turist alacağına inanıyoruz. Herkesi Frig Vadisi'ni gezmeye ve özellikle Midas Anıtı'nı görmeye davet ediyoruz. Kültürü, tarihi, turizmi sevenleri de Han'a yatırım yapmaya bekliyoruz. Turistler buraya gelip, gezip, gidiyorlar. Önemli olan burada bazı ticari faaliyetlerin olması. Bu ticari faaliyetlerin olabilmesi içinde Han'a yatırımcıların gelmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı.
TARİHİ HAMAM GALERİ OLDU
Tarihi Hamamı restorasyon sonrası galeri haline getiren Başkan Şanlı, 'Han İlçesi tarihi İpek Yolu üzerinde olmasından dolayı Hüsrev Paşa hamam ve han gibi yapılara ihtiyaç duymuş. Tüccarların geçiş yollarına bu tarihi eserleri yapmışlar. O dönemlerde yapılan tarihi hamamdan daha önce sadece kalıntıları kalmıştı. Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapıldı. Boş duran hamamı biz İstanbul'da faaliyet gösteren bir restorasyon firmasının önerisiyle insanların faydalanabileceği bir konuma getirmek istedik ve galeriye dönüştürdük. Burada çalıştaylarda sanatçıların yaptığı eserleri sergiliyoruz. Böylece bir resim envanteri oluşturuyoruz. İleriki yıllar için bir de sanat köyü projemiz var. Öte yandan buradaki eserler biriktikten sonra açık artırmayla satarak ilçemiz için gelir elde edeceğiz. İçerideki odalarda sergilenmek üzere hemşehrilerimiz eski zamanlarda kullandıkları ev ve tarım aletlerini gelecek nesillere aktarmak açısından hediye ettiler' dedi.
FESTİVALLERLE ŞENLENİYOR
İlçede gerçekleştirilen festivalleri anlatan Başkan Şanlı, 'İlkbaharda Han'da Bahar Çiçekleri, Sanat ve Kültür Festivali düzenliyoruz. Sonbaharda da Han'da Dostluk ve Sanat Sempozyumumuz gerçekleştiriliyor. Dünyanın dört bir yanından sanatçılar geliyor ve Han'a renk katıyorlar. Tabi böylece Han'ın tanıtımına yardımcı oluyorlar. 30 Eylül – 6 Ekim arasında Uluslararası Han'da Dostluk ve Sanat Sempozyumu gerçekleştirilecek. Cumhuriyet Meydanı'nda yerli ve yabancı sanatçılar eserlerini yapacaklar ve onları da galeriye çevirdiğimiz tarihi hamamda sergileyeceğiz' diye konuştu.
CANLANDIRAMIYORUZ
2004-2009 yılları arasında Kültür Bakanlığı tarafından yapılan kazılarla ortaya çıkarılan ünlü Yeraltı Şehrinden de bahseden Şanlı, şunları söyledi: '10 yıldır Kültür Bakanlığı kazıların devam etmesi konusunda duyarlı olmuyor. Daha çok tünelin açılması gerekiyor. Bu şekliyle bile insanlarımız Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın değişik yerlerinden burayı görmeye geliyor. Bir an önce Kültür Bakanlığı buralara el atarsa hem Han hem de Türkiye turizmi açısından büyük mesafe kat ederiz. Çünkü burada büyük değerler var. Aslında Kapadokya'dan daha üstün değerler var ama bir türlü bunu canlandıramıyoruz. Buraları daha kullanışlı, daha gezilebilir hale getirmemiz gerekiyor.'
LAVANTA KÖY OLACAK
Büyükşehir Belediyesi ve Han Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttükleri proje ile önümüzdeki dönemlerde Han lavanta kokacak. Projeyle ilgili bilgi veren Başkan Şanlı, 'Han Belediyesine ait yaklaşık 70 dekar alana lavanta ektik. 21 bin metrekareyi de sanat köyü ve gelen ziyaretçilere yaşam alanı oluşturmak için ayırdık. Seyir tepesi, satış merkezleri ve konaklama alanları oluşturacağız. Turizmin yanı sıra lavantalarımız yetiştiğinde lavanta destinasyon aletleri alarak çeşitli ürünler elde edeceğiz. Projemiz geliştiğinde kadın kooperatifleri kuracağız. Belediye ve kadın kooperatifi iş birliğiyle faaliyetlerimizi göstereceğiz. Böylece Han ekonomisini geliştireceğiz. Bizim yol göstermemiz ile çiftçilerimizde lavanta ekimine başlayacak. Çünkü yöremizde tarım, buğday ve arpa üzerine kurulu olduğu için vatandaşlarımızın daha iyi gelir elde etmesi için bu tür aromatik ve endemik bitkilerin yetiştirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda burası bir lavanta köy olmuş olacak. Türkiye ve dünyadan turist çekeceğiz buraya. Adını da 'Lavanta Garden' koymayı düşünüyoruz' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim