Dola kuru dün sabah saatlerinde 3.97 TL üzerine çıkarak rekor kırmasının ardından Merkez Bankası kanadından gelen fonlamanın tamamen geç likidite penceresi üzerinden yapılacağı haberleri ve döviz satış ihaleleriyle bir nebze gerileyerek 3.95 altına inmişti.

Piyasalarda dolar bu sabaha yeniden yükselişle başladı ve yeni rekor seviyelerine geldi.

Habertürk'ün haberine göre sabah 08:00 itibarıyla 3.9666 liradan işlem gören dolar, ardından 3.9826 ile yeni bir rekor kırdı. Dolar saat 08.45 itibariyle ise 3.9792 TL'den el değiştirdi.

Benzer şekilde Euro / TL de 4,6759 lira ile yeni tarihi zirvesini gördü.

Merkez Bankası dün para piyasalarında bankaların borç alma limitlerini 22 Kasım itibariyla gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürdüğünü açıklamıştı.

Böylelikle tüm fonlamanın yüzde 12,25 seviyesindeki geç likidite penceresine yöneltilerek ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 25 baz puan artırılmış oldu.

Uzmanlar, kurdaki aşırı dalgalanmanın siyasetteki gündemin yanı sıra ABD'den gelen haberlerle de ilgili olduğunu belirtiyor. Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, TL varlıkların ekonomik değil, siyasi gerekçelerle negatif fiyatlandığını vurguladı.

Salar, mevcut ekonomik verilere göre Türk Lirası varlıkların ekonomik gerekçelerle bu kötü fiyatlanmayı haketmediğini söylerek uzun süredir devam eden negatif haber akışının mevcut fiyatlamaları oluşturduğunu kaydetti. Salar, 'Şu anda TCMB'nin GLP faizini artırması gerektiği noktada değiliz. Siyasi risk ve negatif haber akışı azalırsa durum değişebilir.' dedi.

Editör: TE Bilisim