Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Halk TV canlı yayınına katıldı ve şu açıklamalarda bulundu:'Termik santralin ekonomik anlamda çok yararlı olmayacağını düşünüyor Eskişehirli sanayiciler ve bilim adamları. Biz de belediye başkanı gözüyle baktığımız zaman çevreye ve insanlarımıza vereceği zararı görüyoruz. Türkiye'de birçok yerde işte Kütahya Seyitömer'de, Kahramanmaraş'ta, pek çok yerde bu termik santrallerin çevreye zarar verdiği, insanlarımızın sağlığını tehdit ettiği kesinleşmiş bir durum' dedi.
'Alpu Ovası'nda böyle bir girişimin hiç kimse tarafından kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz' diyen Başkan Kurt, 'Çünkü burası 2017 yılında Bakanlar Kurulu tarafından 'Büyük Ova Projesi' olarak ilan edilen bir alan. Yani hükümet diyor ki, 'Bu alanda tarım dışında hiçbir şey yapılamaz. Eğer tarım dışında bir şey yapacak olursanız özel izinler gerekir.' Böyle bir alanda termik santral kurmak için ciddi bir girişim var. Hem kömürün verimsizliği söz konusu, hem de bu bölgede Porsuk Çayı'ndan ve yer altı sularından elde edilecek su ile kullanılacak bir termik santral ile tarımın kesinlikle sona ereceği bütün bilim adamları ve uygulamacılar tarafından kabul ediliyor' diye konuştu.
Bu çalışma sırasında Eskişehir Toprak Koruma Kurulu'nun geçtiğimiz Pazartesi günü bir oylama yaptığını hatırlatan Kurt şöyle konuştu:'10 kişiden oluşan kurulda 6 kişi kabul oyu verdi, bunlar Eskişehir'e atanan değişik bürokratlar. 4 kurum, Eskişehir'de kurulu sivil toplum örgütleri, seçilmiş belediyelerden gelen insanlar 'Hayır' oyu verdi. Ve böylece yasanın aradığı 3'te 2 çoğunlukla karar alma gerekçesi gerçekleşmedi. Dolayısıyla hem bu Toprak Koruma Kurulu'nun kararı hem hükümetin Bakanlar Kurulu'ndan çıkardığı 'Büyük Ova Projesi' kararı nedeniyle bu ovaya tarım dışında hiçbir biçimde bir yatırım yapılamaz. Eskişehir'deki köylülerimiz, yaşayan insanlarımız bunu protesto için değişik gösteriler yapıyorlar. Pek çok dava açıldı, bir imza kampanyası yürütülüyor. Ciddi sayıda imza toplandı ve Alpu Ovası denmesine rağmen Alpu'da kurulacak denmesine rağmen Tepebaşı ilçemizin sınırlarında olduğu için de Tepebaşı ve bizim sınır komşumuz olması nedeniyle Odunpazarı İlçesi de bu santrali istemiyor. Eskişehirliler sonuna kadar direnecektir ve hükümetin yanlıştan dönmesini sağlayacaktır.' HM
Editör: TE Bilisim