AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, ES TV'de yayınlanan Eskişehir'in Nabzı programının konuğu oldu. Yayında ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş, Anadolu Gazetesi köşe yazarı Arif Anbar'ın sorularını yanıtlayan Sakallı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

OLAĞANÜSTÜ KALABALIK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir ziyaretini değerlendiren Sakallı, 'Coşkuyu çok iyi gördüm. Sayın Cumhurbaşkanımız da beğendi. Yüksek bir katılım vardı. 24 Haziran'dan daha büyüktü. Ben de çıkıp sahneden konuştum. Hakikaten olağanüstü bir kalabalık vardı. Benim gördüğüm hafta içi ve mesai saati olmasına rağmen bu zamana kadar ki en kalabalık mitinglerimizden biriydi ya da en kalabalık mitingimizdi. Eğer bu miting hafta sonu olsaydı ya da mesai saatinin bitiminde olsaydı buna rağmen olağanüstü bir kalabalık vardı. Sayın Cumhurbaşkanı da hem kalabalıktan dolayı hem de coşkudan dolayı memnun ayrıldı. Vatandaşlarımız hemşerilerimiz alana giremediler' ifadelerini kullandı.

AKLIN YOLU BİR
Sakallı 'CNN'deki Buket Aydın'ın programına katıldınız ve termik santral ile ilgili bir soruya yanıtınız şuydu: 'Santral yapımı olası değil, söz'. Sayın Cumhurbaşkanı Eskişehir mitinginde 'Alpu'yu sit alanı olarak ilan ettik, tarımı korumak için' diye bir cümle kurdu. Birbiriyle örtüşen bu iki cümle ne anlama geliyor?' sorusunu şu şekilde yanıtladı: 'Şehrimizin ve hemşerilerimizin hayrına olmayan hiçbir şeyi kabul etmem, aksi bir şeye de direnirim demiştim. Sayın Cumhurbaşkanı kamuoyunun da vatandaşlarımızın da beklediği bir şeyi söylemiş oldu. Günyüzü, Alpu, İnönü ve bir köyün de ismini anarak biz bu bölgedeki toprağı, ovayı tarımsal sit alanı ilan ederek koruyacağız dedi. Demek ki ortak akıl, aklın yolu bir.'

SIKINTI YOK
Cumhurbaşkanı'nın mitingde Sakallı'nın ve diğer hiçbir adayın ismini söylememesi yönündeki eleştiriyi değerlendiren Sakallı, 'Sayın Cumhurbaşkanı benim adımı 27 Kasım'da söyledi. Diğer adaylarımızın isimlerini de ilerleyen tarihlerde söyledi. Cumhurbaşkanı benim adımı sürekli söylüyor, diğer arkadaşlarımızın isimlerini de söylüyor. O konuyla ilgili bir sıkıntı yok' dedi.

YANLIŞLIK VAR
Alpu yolu hakkındaki 'Yatırım programına girmeyen bir yol nasıl yapılır' eleştirisi ile ilgili konuşan Sakallı, 'Şu andaki projesinde orası 18 metre genişliğinde bir yol yani bölünmüş duble bir yol oldu. Dolayısıyla ihalesi yapılmış, özleşmesi imzalanmış yer teslimi yapılmış bir yerin nasıl yatırım programında olmadığı düşünülebilir? Onu söyleyen arkadaşlar eğer art niyetli değillerse bu konusunda cehaletleri var. Bizim kabaca üç tane acil yolumuz var. Onlardan birisi Eskişehir Alpu yolu, Alpu Mihalıççık yolu birisi Sarıcakaya yolu ki bunun da ihalesi yapıldı. Orada birkaç sorunumuz çıktı. Bazı alanlar orman alanı oldu bazı alanlar sit çıktı bazı alanlarda da müteahhitten kaynaklanan problemlerimiz oldu' şeklinde konuştu.

UCUZLAYACAK
Gençlerin sosyal medyadan gelen istek ve şikayetlerine değinen Sakallı, 'Gençler beni tanımaya çalışıyor. Daha çok benim kim olduğumu ve bu şehirle ilgili hayallerimi soruyorlar. Çokça sorulan bir diğer soru Anadolu Üniversitesi ile Teknik Üniversite arasında shuttle dediğimiz bir tramvay hattı kurup kurmayacağımız. Eczacılık kapısında çıkarttığınız takdirde tramvayı 7.2 km, arka kapıdan çıkartırsanız eğer Yeşiltepe tarafından daha kısa. Bu projelerimiz içerisinde var. Ve tabii ki toplu taşımanın onlar için maliyetli olduğunu söylüyorlar ki buna bir çözümümüz var. Biz 1 Nisan'dan itibaren Eskişehir'de tramvay ücretlerini tüm vatandaşlar için ama en çok öğrenciler için düşürüyoruz. Öğrenciler için sadece 1 TL olacak. Öğrenciler için hayatı daha ekonomik ve ucuz hale getireceğiz. Ben her halükarda bütün hemşerilerimizin hayatını ucuzlatmak ama en çok da öğrenciler hayatını ucuzlatmak adına söyledim. İnterneti ücretsiz hale getireceğiz. 24 saat boyunca açık olan kafe kütüphaneler kuralım diyoruz. Hem Yunus Emre Kampüsü hem de Osmangazi Üniversitesi'nin karşısında' diye konuştu.

İSTİHDAMI SAĞLAYACAĞIZ
Türkiye'nin ve Eskişehir'in genel problemi olan işsizlik ile ilgili konuşan Sakallı, 'Benim iddiam şu: Belediye başkanlarının söyleyecek sözü vardır ya da olmalıdır. Dolaysıyla istihdam dediğimiz şey bunların en önemlilerinden birisi. 5 yıl içinde en az 10 bin genç istihdamını sağlayacağız. Bunun birçok yolu var. Gidersiniz Türkiye'deki ya da yurtdışındaki yatırımcıları şehrinize yatırım yapma konusunda özendirir onlara rehberlik eder, teşvik eder onlara öncülük edersin. Mesela biz şu anda Eskişehir'de vakıf üniversitesi kurmak isteyen bir eğitimci grubu ile görüşüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bunu brife ettim. O da 'Devam ettir, sonuçlandırılalım, tıkandığım bir konu olursa beni bilgilendir' dedi. Ya da benzer bir şey yurtdışından yabancı ya da yerli bir yatırımcıyı organize sanayi bölgesinde bir yatırım yaptırsak ve sonrasında 3-5 bin kişilik istihdam sağlasak işte bu sizin öncülük ettiğiniz bir şeydir. Bir başka şey Eskişehir'de kullanılacak olan tramvayları Eskişehir sanayicileri, TÜLOMSAŞ ve Eskişehir büyükşehir belediyesi iş birliğiyle bu şehirde üretmek konusunda kararlıyız. Bu tramvayı başka tramvay kullanıcısı şehirlere ya da dünyanın başka şehirlerine satacak olursak işte sizin orada 8 10 bin tane mühendisiniz teknikerisiniz teknisyeniniz ve işçiniz çalışabilir. Eskişehir dediğimizde aklımıza Odunpazarı geliyor. Eskişehir'e gelen yerli ve yabancı turistler için en kıymetli başlık Odunpazarı ise, ki öyle, o zaman benim tarafımdan yapıldı. Odunpazarı evlerinden önce parklar yapılmış ama oralara gelen yoktu. Dolayısıyla her şey için söylemiyorum ama beni yapıp ettiğim şeyler evet doğru ben yaptım ettim Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı da bunun prını yaptı' ifadelerini kullandı.

DÜNYA MARKASI
'Dedekorkut Parkı'nı, Tarihi Odunpazarı Bölgesi'ni Yılmaz Büyükerşen'in yaptığını sanıyorlar. Burhan Sakallı reklam işini yapamadı mı da projeler Büyükerşen'in üzerine kaldı' sorusunu yanıtlayan Sakallı, 'Bunun birçok sebebi olabilir. Bazen siz bir şeye inanmak istersiniz belki de bilirsiniz ki bu hakikat değil bu algıya inanmak istersiniz. Ben bunu çok tartışma konusu yapmak istemem. Benim yaptığım belli. Ben Odunpazarı'ndan bir Türkiye markası hatta önce Eskişehir markası sonra bir Türkiye markası sonra da bir dünya markası çıkardım. Bunu bir başıma yapmış değilim çok iyi takım arkadaşlarımız vardı. Vatandaşlarımız da destek verdi. Şehir bize sahip çıktı. Cumhurbaşkanı ve dönemin kültür bakanları sahip çıktı. Biz buna öncülük ettik. Odunpazarı çürümüş ve şehri her anlamda tehdit eden bir dokudan şehri bir markaya dönüştüren bir dokuya dönüştü' şeklinde konuştu.

SÖYLERSEM YAPARIM
Zirve ve Portakal Çiçeği Mahalleşeri ile ilgili açıklama yapan Sakallı, 'Ben söylersem yaparım, yapamayacağım hiçbir şeyi de söylemem zaten hem siyaset yapma anlayışım hem belediye başkanlığı için konuya yaklaşımım bu. Seyitgazi yolunun hemen yanı başında Ihlamurkent var. Ihlamurkent'in bittiği yerden itibaren Vadişehir başlıyor. Vadişehir'de İkinci Arabacılar Caddesine devam ediyor. Portakal Çiçeği dediğimiz mahalle tam da buradan başlıyor. Kabaca 2 buçuk milyon metrekarelik bir alandı. İçinde bir üniversite alanı da vardı ama sonradan Büyükşehir Belediyesi bu planları bozdu. Her şeyi hazır. Ben giderken Odunpazarı'ndaki arkadaşlara her şeyi yapılmak üzere teslim ettim. Bir benzerini de aşağıda Tepebaşı'nda yapalım diyoruz. Tacettin bey döneminde orada da bir toplu konut projesi hayata geçirildi. Aşağısöğütönü'nde. Onun yanı başına da aynı büyüklükte bir mahalle daha kuralım diyoruz. Onu da orada bırakmadık bir de Seyitgazi yolu ile Aşağıçağlan yolu arasında Kocalır diye isimlendirdiğimiz mevkideki o daha önce projelendirilen o süperkent vardı onun da birinci etabını yapalım diyoruz. Dolayısıyla 2019-2024 yılı Odunpazarı'nda ve Tepebaşı'nda yeni bir mahallenin kurulduğu Kocakır mevkiinde de süperkentin bir etabının hayata geçirildiği yıllar olacak. Tekrar inşaat sektörü bu yıl içinde canlanacak, inşaat sektörünü kanatlandırmaya kararlıyız' dedi.

GENÇLİK BAŞKENTİ
Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmesi ihtimalinde mevcut yönetim tarafından yıllardır süregelen festivallerin devam edip etmeyeceği sorusunu yanıtlayan Sakallı, 'Bir kere Eskişehir'de şu anda devam eden uluslararası bir müzik festivalimiz yok. Zeytinoğlu vakfı iş birliğiyle yapılan bir festivalimiz vardı ama uzun zamandır yapılamadı. Bizim ilk yapacağımız şeylerden birisi bu festivali hemen 2019 yılı içerisinde yeniden başlatmak. Sonra Eskişehir'in birçok uluslararası festivali olacak. Çünkü Eskişehir'in dünyaya söyleyecek sözü var. Eskişehir'in dünyadan öğrenecek bir sürü şeyi var. Sokak festivalleri yapacağız. Eskişehir neden Edinburgh gibi bir festivaller şehri olmasın. Türk dünyası kültür başkenti olmuştuk. 2019'da eğitim başkenti ilan edildi şimdi bu tecrübeleri de arkasına alarak Eskişehir'i gençlik başkenti haline getirelim ve dünyanın dört bir yanından genç getirelim. Gelsinler kültürümüzü, inşalarımızı, örf adet ve geleneklerimizi tansınlar. Ve kendi ülkelerine dönerken Türkiye'nin adeta bir turizm elçisi olarak dönsünler. Bunu yapma konusunda kararlıyız' ifadelerini kullandı.

DESTEKLEYECEĞİZ
Uzak bölgelerdeki kırsal kesime gerçekleştirmeyi planladığı projeler ile ilgili konuşan Sakallı, 'Kırsalda yapılacak bir sürü iş var, bir sürü mağduriyet var, çözülmesi gereken bir sürü sorun var. Bunlar önümüzdeki 5 yıl içerisinde bir planlama çerçevesinde ve önceliklerine göre yapılacak. Kırsalda tarımı, gıda üretimini, hayvancılığı mutlaka destekleyeceğiz ve bunlar anlamında Türkiye'nin kendi kendine yeterli bir ülke olabilmesi için Eskişehir'den buna katkı sağlayacağız. Bunun için de bütün bir tarım, hayvancılık alt yapısı için elimizden gelen her şeyi yapacağız' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim