Başkanvekili Aydın Ünlüce başkanlığında toplanan Eskişehir Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğünün 2020-2024 yıllarına ait stratejik planı, 2020-2024 yıllarına ait yatırım programı, 2020 yılı yatırım programı, 2020 yılı performans programı ve 2020 ve izleyen iki yılın bütçesi görüşüldü.
SORUNLAR VAR
Bütçe görüşmesinde şebeke suyuna yapılan zam tepkilere neden oldu. AK Parti adına konuşan Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam, 'Hazırlanan stratejik plan taslağında, performans ve yatırım programlarında geleceğe yönelik amaç ve hedefler belirlenirken gerçekçi bir yaklaşım bulunmamakta ve kullanma suyu, kanalizasyon ve yağmur sularının toplanması ile ilgili yeterince yatırımın yapılamayacağı görülmektedir. Oysaki bizim merkezin dışında kalan ilçelerimizin tamamında içme suları, kanalizasyon ve yağmur sularının toplanması ile ilgili sorunlarımız var. İlçe belediyelerimizden yatırım programı ile ilgili talep ve öneri alınmamıştır. İlçelerimiz kendi haline bırakılmış, özellikle yağmur sularının toplanmasına ilişkin hiçbir çalışma yok. Kanalizasyonu olmayan birçok yerleşim yerimiz var' dedi.
MASUM GÖSTERİLMESİN
Bütçe ile ilgili de konuşan Çam, 'Bütçenin geneline baktığımızda yatırım bütçesi yerine mevcudu muhafazaya yönelik ve günü kurtarma çabası görülmektedir. ESKİ Genel Müdürlüğü gibi kar eden bir kurumun bugün bütçe açığı verdiği anlaşılmaktadır. Bu durum da bütçenin geleceğe yönelik yatırım yerine şekli bir bütçe olmaktan ileri gidemeyeceğini göstermektedir. Kurum bu haliyle bütün ümidini kullanma suyuna yapılacak zamma bağlamış durumda. Bu gün metreküpü 2,75 TL olan suyun fiyatı 4,85 TL'ye yükseltilmek istenmektedir. Herhalde yapılan bu zam oranı tüm zamanların rekoru olacaktır. Tabi tüketici suyu 4,85 TL'ye değil, buna yüzde 8 KDV ve 0,39 TL ÇTV eklenince yeni fiyat 5,63 TL olacaktır. Şu anda yeniden değerleme oranı 16,97 TL iken kullanma suyuna yüzde 100'lere yaklaşan oranda zam yapılmaktadır. Bu durum insaf ölçüsüne uymamaktadır. Bütçe açığı vermeye başlayan ESKİ Genel Müdürlüğünün Büyükşehir Belediyesine 2019 yılında aktardığı para yaklaşık 21 milyon lira. Burada Dolar ve Euro'nun artması ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ileri sürülerek yapılan su zammı masum gösterilmeye çalışılmasın. Çünkü bu durumun mağduru doğrudan Eskişehir halkı olacaktır' ifadelerini kullandı.
5 YILDA YÜZDE 20 ZAM
CHP adına söz alan Mustafa Önder ise 2014'ten 2019'a kadar geçen 5 yılda suya toplamda yüzde 20 zam yapıldığını söyledi. Önder, 'Suya 5 yılda yüzde 20 zam yapılırken elektriğe yüzde 77, doğalgaza yüzde 80, akaryakıta yüzde 52, asgari ücrete yüzde 25 zam yapıldı. Bizim yaşam kaynağımız suya yüzde 20 zam yaptı. Komisyonda ESKİ sen makul ol zam yapma denildi. Ama elektriğe yüzde 100 zam yapılırken makul olma. ESKİ sen yatırım yap ama zam yapma. 2014'ten 2019'a kadar olan maliyetler belli. Valla bunca zaman iyi dayanmışlar' diye konuştu.
ZAMMI BİZ ENGELLEDİK
Daha sonra söz alan AK Partili Murat Özcan, 'Şebeke suyuna ciddi oranda zam yapıldı. Bizim makul kelimemize takılmışlar ama 2'94'ten 4,40'a çıktı. Bu makul bir takam değil. Maliyetlerle ilgili de değil. 5 yılda fazla zam yapılmaması bizim engellememiz nedeniyledir. Çoğu mahallemizde kanalizasyon yok, yağmur suyu için rögar yok. 20 yıldır alt yapının üzerine bir şey koyamadık' dedi.
GÜLE OYNAYA YAPILMADI
Aydın Ünlüce ise yapılan yüzde 60 zamdan dolayı üzgün olduklarını belirterek şöyle konuştu: 'Yapılan zammı ülkede yaşananlardan ayrı tutmak imkansız. 2014-2019'da yapılması gereken normal artış yapılamamıştır. Şimdi hem yatırımlarını yapmak hem de Büyükşehir Belediyesinin yatırımını fonlamak için böyle bir artış söz konusu. Aslında CHP ve Başkan Yılmaz Büyükerşen'e daha fazla zam talebi geldi. Ancak hem başkan hem CHP grubu 'Aman aman böyle bir ortamda daha fazla zam yapılmasın' dedik. Ama gerçekten çok üzgünüz. Yüzde 60 olması gerçekten üzdü ama Türkiye ekonomisinden bağımsız düşünmek imkansız. Güle oynaya yapılmış bir zam değil.'
ESKİ'nin gelir bütçesi 357 milyon 700 bin, gider bütçesi ise 370 milyon olarak oylandı. Bütçe tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim