RÖPORTAJ: AYŞEGÜL HÜMMET

Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy; 'Toprağın altından her noktada su çıkan köyümüzde, içme suyu evlerimize kadar geliyor. Ama bu suyu içemiyoruz. Suyun olduğu yerde su sorunu yaşıyoruz' dedi.

Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği, hangi amaçlarla, ne zaman kuruldu?
Dernek kurma düşüncesi ve çalışmalarımız 27 Aralık 2008'de başladı. 2009'da derneğimizi kurduk. Kurucu başkan benim, yani Halit Gürsoy... 20 Aralıkta bir mühendis, Gürleyik Çayına HES, yani hidro elektrik santrali yapılacağını söyledi. Bunu öğrendikten sonra, Hamamyolu'nda kamuoyu oluşturmak için bir imza kampanyası düzenledik. Eskişehir'deki Gürleyikliler ve Çevre Derneği olarak Gürleyik Köyü'ne gittik. Avukat Kadir Gözcü derneğimizin kurulmasına hukuksal destek verdi. Derneğimiz kurulduktan sonra Osmangazi Üniversitesi'ne dilekçe verip köyümüzdeki flore (bitki, çiçek) çeşitlerinin tespit edilmesini istedik. Aynı süreçte Gürleyik'teki kültür ve tarihi varlıkları Kültür Bakanlığına tescil ettirdik. Sonrasında ilgili şirket HES projesini başlatamadı. Doğal SİT alanı kararı ile HES projesi durdu.

3800 AĞAÇ DİKİLDİ
Daha sonra neler yaptınız?
Orman Bölge Müdürlüğüne başvurarak, Emlak Müdürlüğüne ait yerlerin ağaçlandırılması konusunda çaba gösterdik. Buraya 3800 kadar ağaç dikildi. Sonrasında, komşu köylerden olan Dinek Köyü'nün sulama sistemi konusunda Gürleyik Çayı'ndan yararlanma girişimi oldu. Bu konuda Kapalı boru sistemine karşı çıktık. Bu sistem sorunluydu ve su kaybına neden olabiliyordu. Sonrasında sulama sistemi çöktü. Şu an Gürleyik ve Dinek köylerinde sulama sistemi sağlıklı çalışmıyor. Öğrendiğim kadarıyla kapalı boru sistemi birçok yerde su kaybı ve sulama sisteminin çökmesine neden olmuş..



Peki, şu an yaşadığınız başka sorunlar var mı?

Köyümüzü, Gürleyik Çayı'nı görmeye gelenler mangal ve semaver kullanıyor. Köyümüz ve çevresinde 332 bitki çeşidi ve 532 kuş türünden 235 tanesi Gürleyik'te tespit edilmiştir. Suda ve karada yaşayan bu canlıların korunması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dilekçe verdik, mangal ve semaver koruma kurulu kararı ile yasaklandı. Bunu uygulama konusunda da yüzde seksen oranında başarılı olduk, Valilik, bakanlık, yanı sıra Mihallıççık Kammakamlığı ve Mihallıççık Belediye başkanına desteklerinden ötürü teşekkür edeyoruz. Ayracı Traking (Su istikameti tersine yürüyüş) yapılmasını da istemiyoruz. Bu suluc ve karasal canlıları rahatsız ediyor... Bu noktada toprağın altından her noktada su çıkan köyümüzde, içme suyu evlerimize kadar geliyor. Ama bu suyu içemiyoruz. Kızıltepe'den getirilen su yetmiyor, sık sık tıkanma yaşanıyor. Bazı günler çamur gibi akıyor. 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi ESKİ kurumuna bağlanıp su abenosi olmamıza karşın, biz suyu hala plastik damacanalarla para verip alıyoruz. Büyükşehir Belediyesi konu ile ilgileniyor... Bunun yanı sıra kapalı boru sistemi terkedilip açık kanala yönelinmesini talep ediyoruz. Yalnızca bazı tehlikeli yerlerde kapalı boru sistemi kullanılabilir.

ÖNCELİĞİMİZ DOĞANIN KORUNMASI
Gürleyik'e gelmek isteyenler için neler söylebilirsiniz. Gürleyik'te turizm nasıl geliştirilebilir?
Bizim önceliğimiz doğanın korunması.. Doğa giderek yok oluyor. Doğa tahrip edilirse yaşam zorlaşır. Daha önce vurguladığım gibi mangal, semaver ve suda traking istemiyoruz. Gürleyik kentlerin gürültüsünden uzaklaşmak, doğanın, kuşların ve suyun sesini dinlemek için iyi bir yer. Ayrıca fotoğraf çekimi, resim çalışması, suda balıkların dansı, rahatsız etmeden kuş türlerin gözlemlenmesi yapılabilir. Bu konuda Mihallıççık Belediyesi'nin görevli sayısını artırmasını istiyoruz. Bu doğal güzelliğin korunması noktasında temkinli ve dikkatli olmak gerekiyor. Belediyemiz ve kaymakamlığımız bize yardımcı oluyor, onlara bir kez daha teşekkür ediyoruz.



-Gürleyik Köyü'nde tarım ve hayvancılık konusunda neler yapılabilir?
Köyümüz göç verdi. Tarım ve hayvancılığın yeniden gelişmesi için zamana gerek var. Yöremizdeki başka köyler de aynı durumda.. Ama insanlar bir gün köylere geri dönebilir. Kentlerde yaşam gideyerek zorlaşıyor..

-Teşekkür ederim başkanım
Ben teşekkür ederim.

***

HALİT GÜRSOY KİMDİR?

1959 Eskişehir doğumlu.1979 Cumhuriyet Lisesi mezunu. Mobilya şirketinde çalıştı. Emekli. Kuruluşundan (2009) itibaren Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği Başkanlığı yapıyor. Evli ve bir çocuk babası.

Editör: TE Bilisim