Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İlahiyat Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Mohammadullah Mahmoud (21), yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,5 yıl önce ülkesinde Taliban militanları tarafından kaçırıldığını söyledi.

Bu örgüte ait cezaevinde tek kişilik bir hücrede 5 ay 9 gün esir tutulduğunu belirten Mahmoud, 'Afganistan'da evimize bomba attılar. Ailemden, annem, babam ve iki kardeşimi kaybettim. 9 yaşında bir kız kardeşim kaldı, o da Afganistan'da akrabalarımın yanında yaşıyor' dedi.

Esir tutulduğu sırada olay yaşandığı için evine bomba atıldığından haberi olmadığını dile getiren Mahmoud, çok zor günler geçirdiğini vurguladı.

Cezaevinde canları her istediğinde militanların kendisini cezalandırdığını, işkence yaptığını bildiren Mahmoud, buradan kaçışını şöyle anlattı:

'Bir Taliban militanı, hiç kimsenin bulunmadığı bir saatte bana yardım etti. Esir tutulduğum yerin penceresinden kaçmayı başardım. Memleketimde 3 ay saklanarak yaşadıktan sonra valinin yardımıyla dilekçe yazdım. Beni Türkiye'ye gönderdiler. Önce İstanbul'a geldim ve yaklaşık 3 saat kaldım. Orada bir Afganistanlı buldum. Okumak istediğimi söyledim. Türkiye'de en çok Afgan öğrencinin Eskişehir'de olduğunu duydum ve burayı tercih ettim. Yaklaşık 16 aydır Türkiye'deyim. Eskişehir'de ve Türkiye'de yaşamaktan çok mutluyum. Gelecekte üniversiteyi bitirdikten sonra çalışmaya başlarsam kardeşimi de Türkiye'ye getirmek istiyorum.'

Mahmoud, ESOGÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) bir yıl Türkçe eğitimi aldıktan sonra İlahiyat Fakültesinde öğrenimine devam ettiğini belirtti.

Devlet yetkililerinden kendisine burs imkanı sağlanmasını isteyen Mahmoud, 'Okumak istiyorum. Türkiye'de kalmak istiyorum. Vatandaşlık, kimlik verilsin istiyorum. Burs için Eskişehir Valiliğine başvurdum, haber bekliyorum' ifadesini kullandı.

İslam ülkeleri arasında iletişimin önemine değinen Mahmoud, hem Afganistan'da hem de dünyanın diğer bölgelerinde savaş istemediğini sözlerine ekledi. (AA)

Editör: TE Bilisim