Alpu Ovası'na yapılmak istenen ve son günlerde birçok kişinin tepkisini çeken Alpu Termik Santrali hakkında açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, santrale tepki gösterdi. Kurul adına açıklama yapan Neşet Aykanat, 'Termik santralin yapılması planlanan bölgede şeker pancarı, mısır, ay çiçeği, sebze ve buğday ekimi yapılmaktadır. Bölge çiftçileri derinliği 150-200 metre olan su kuyularından, 70-80 metre seviyeden su çıkarmaktadırlar. Yer altı maden işletmesinde kömür 350 metre derinlikten çıkacağı düşünülürse yer altı sularının akıbeti ne olacak? Bu yer altı suları boşaltılırsa tarımsal suyu sağlayacak başka bir imkan bulunmamaktadır. Kömür madenciliği için böylesine verimli bir üst toprağın sıyrılıp, sahanın susuzlaştırılması gerekeceğinden kömür yatırımları tarımın baş düşmanı olacaktır' dedi.

ASİT YAĞMURLARI OLUŞACAK

Termik santrallerin oluşturdukları kül dağları ve asit yağmurları ile ormanlara, sulak alanlara, doğaya ve tarıma büyük zarar verdiğine dikkat çeken Aykanat, 'Kömürlü termik santrallerin olduğu yerlerde tarımsal üretim azalmakta, kül ve asit yağmuru yağan köylerde verimli ürün yetişmemekte, ayrıca ormanlarda ve sulak alanlarda yaşayan tüm canlıların yaşam hakları ihlal edilmektedir' diye konuştu.

KANSER ORANI ARTACAK

Hava kirliliğinin özellikle akciğer kanseri, kronik bronşit, astım ve kalp hastalıklarının ağırlaşmasına ve erkem ölümlerine yol açacağını vurgulayan Aykanat, 'Çatalağzı Termik Santrali'nin insan ve çevre sağlığı üzerinde büyük etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bölgedeki doğumların %20'sinde gelişmemiş akciğer, astım ve kronik akciğer hastalığı görülürken, bölgede kanser oranı ise gün geçtikçe artmaktadır. 300 bine yakın nüfusuyla Afşin Elbistan bölgesine 23 yıl önce kurulan Afşin Termik santrali A ünitesi o günden beri filtresiz çalışmaktadır. Bölgede şuana kadar onlarca kişi akciğer kanserinden ölmüştür. Hava kirliliği o kadar yoğun ki, evlerin balkonları, arabalar ve tüm bölge adeta bir kar tabakası gibi kül ile kaplanmaktadır' şeklinde konuştu.

BIRAKIN NEFES ALALIM
Santrali kurmak isteyenlerin halkın sağlığını göz ardı ettiğini ve olayı ranta dönüştürdüğüne söyleyen Aykanat, 'Tüm bu olumsuzluklar, Alpu ve çevre köylerdeki doğal güzelliğin bozulmasına, turizm faaliyetindeki canlılığın azalmasına, konutların değerinin yarıya düşmesine, tarım arazilerinin kamulaştırılarak arazi sahiplerinin düşük ücretlerle tazminat almasına mecbur bırakılmasına, hatta işsizliğin göçlerin artmasına meyvenin, sebzenin, arının, balın yok edilmesine, dolayısıyla ekonomik yapıda oluşacak bozulmalara izin vermeyeceğiz. Gözünü para hırsı bürümüş sermaye sahiplerine sözümüz: Ovamıza karışma bırak nefes alalım' dedi. MELTEM KARAKAŞ


Editör: TE Bilisim