ES TV ekibi Mihalgazi'yi ziyaret ederek, Belediye Başkanı Zeynep Akgün ile görüştü. ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş, Yenigün Gazetesi Muhabiri Ali Osman Görgen, ES TV Kameramanı Engin Kale, ES TV Yönetmeni Hüsamettin Polat, sebze ve meyve üretiminin merkezi konumundaki ilçenin nabzını tuttu.

YETİŞMEYEN ÜRÜN YOK
İlçenin yüzde 90'ının tarımla uğraştığını söyleyen Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün, 'Yüzde 10 hayvancılık var ama ağırlıklı olan sera üzerine çalışma yapılarak geçim kaynağı oluşturuluyor. Mihalgazi'de yetişmediğini düşündüğümüz ürün sayısı çok az ama biz ağırlıklı olarak roka üretimi yapıyoruz. Alpagut Mahallemizde taze soğan üretimi ağırlıkta. Tere, maydanoz bunlar genellikle kış ürünleri. Bunun yanı sıra yazın domates, biber ve salatalık üretiliyor' dedi.

KAPASİTEYİ KARŞILAMIYOR
İlçe tarımına katkıda bulunmak üzere kurulan fide serasından bahseden Başkan Akgün, 'Burası 2007 yılında kadınlardan oluşturduğumuz Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin talebi üzerine Sayın Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan'ın desteğiyle kuruldu. Toprakla üretimin en temel esaslarından bir tanesi fide. Fideyi aldığınız zaman erkencilik sağlıyorsunuz. Antalya'dan ya da başka bir yerden gelen fidelere göre buranın iklim koşullarına göre yetiştiği için toprağa daha çabuk adapte olabiliyor. Burası bile bizim ilçenin kapasitesini karşılayamıyor ama bir nebze rahatlatıyor. Buraya çiftçi gelip kendi tohumunu verip burada yetişmesini sağlıyor. Ayrıca fidesinin ne halde olduğunu, hangi boyda olduğunu görebiliyor. Hem de ayağının altında, hemen vasıtasıyla gelip buradan fidesini alıp bahçesine götürebiliyor' diye konuştu.



TALEP YOĞUN
Seranın işletmesini yapan Seda Nur Arı ise, 'Ürettiğimiz fideler sezona göre değişiyor. Sezonda hangi fideler gidiyorsa müşterilerimizin siparişi üzerine ekimlerimiz yapılıyor. Üretim aşaması ekimden başlıyor. Biz çeşit önermiyoruz. Müşterilerimiz bu bölgede hangi çeşitlerin gittiğini biliyor zaten ona göre siparişini veriyor. Biz de istedikleri tohumları tedarik ediyoruz. Kaç adet istiyor, hangi tarihe istiyor ona göre yetiştirme süresi belirleniyor ve ekimlerimiz yapılıyor. Zamanında müşteriye teslim ediyoruz. Yoğun talep var. Hatta dar bile geliyor burası artık' ifadelerini kullandı.

TARİHİ YERLEŞİM YERİ
İlçenin tarihiyle ilgili bilgi veren Akgün, 'Mihalgazi Roma dönemine dayanan bir yerleşim yeri. Toprakların çok bereketli olmasından dolayı çok eski çağlardan bu yana buralar yerleşim alanı olmuş. Orta Sakarya'da insanlar kümeleşme şeklinde yerleşmişler. O yerleşim yerleri de birbirlerine çok yakın ilçelerden oluşuyor. Tamamen tarım amaçlı olduğu için Roma devrinden de anlaşıldığı gibi genelde insanlar hep sebze üretimiyle uğraşmış. 1950'lerde Sekeler dediğimiz bölgede pamuk üretimi bile yapıldığı söyleniyor. Abdülhamit Han yakın korumalarını bu bölgeden istemiş ve 'Oranın insanları asla memleketlerine, vatanlarına, devletlerine ihanet etmezler' diyerek övgüde bulunmuştur. Aynı zamanda Köse Mihal, Osman Gazi'nin yakın bir arkadaşı. Müslüman olduktan sonra onunla birlikte Bizanslılara karşı mücadele etmiş önemli bir komutan' şeklinde konuştu.



PEŞKİR ÜRETİLİYOR
Unutulmaya yüz tutmuş zanaatlardan biri olan 'peşkir' konusunda harekete geçen Başkan Akgün, 'Peşkir, Osmanlı döneminde abdest alındığında, el yüz yıkandığında kurulama amacıyla kullanılıyor. Bunları önceden kendimiz tezgahlarda üretiyorduk ama makineleşme nedeniyle tezgahlar ortadan kalktı. Biz bu tezgahlarımızı yeniden kurduk ve üretime yeniden başladık. Kaybolmaya yüz tutmuş peşkirleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da bir ziyaretimizde hediye ettik' dedi.

HAVUZLAR DOLUP TAŞIYOR
İlçe turizmine katkıda bulunan Mihalgazi Olimpik Havuzları hakkında da bilgi veren Başkan Akgün, 'Havuzlarımız tüm ilçeye hitap ettiği gibi Eskişehir merkez ve başka illerden de özellikle hafta sonları müşterilerimiz var. Kapasitemizin bile bazen üzerinde çalıştığımız oluyor. Cuma günleri ise sadece hanımlara yönelik olduğu için Eskişehir'in bütün hanımları Cuma günleri Mihalgazi Havuzlarında diyebiliriz. Havuzlarımızın en önemli özelliği, hijyen konusuna dikkat etmemiz. Bu konuda hiçbir masrafta kısıtlamaya gitmiyoruz. Havuzlarımız 24 saat temizleniyor' ifadelerini kullandı.



TEDAVİ İÇİN GELİYORLAR
Köylüler tarafından imece usulü kurulan kaplıcaların yönetimi üyelerini Sakarıılıca köylülerinden oluşan Sakarıılıca Kaplıcaları Anonim Şirketi tarafından yürütülüyor. Yol sorunun çözülmesi halinde kaplıcalara talebin artacağını söyleyen Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tosun, 'Suyumuz ve kaplıcalarımız çok güzel fakat müşteri bakımından biraz durgunuz. Neden durgun olduğumuz da belli. Yolumuz düzelse sorun çözülecek. Odalarımızda kap kacak hariç her şey var. Ocağı, televizyonu, buzdolabı, banyosu… Ayrıca havuzlu odalarımız var. Fiyatlarımız oldukça uygun. Odabaşı 50 lira ile 100 lira arasında değişiyor. Hamamın ayrıca 10 lira ücreti var. Tesisimizde doktorumuz ve sürekli kalan hemşiremiz de var. Tedavi için gelenleri sürekli kontrol ediyorlar. Terapi merkezi olduğu için buraya raporla gelirlerse doktorumuzun onayıyla Sağlık Müdürlüğünden ödedikleri ücretleri tahsil edebiliyorlar' diye konuştu. HM
Editör: TE Bilisim