Eskişehir Ticaret Odası ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü arasında, tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde çalışan personele mesleki eğitim verilmesine ilişkin protokol imzalandı. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine dikkat çekti. Güler, bakanlık kayıtlarına göre geçtiğimiz yıl iş kazalarında 214 bin kişinin yaralandığını, bin 570 işçisinin ise hayatını kaybettiğini belirtti.

242 BİN SGK'LIYI İLGİLENDİRİYOR

Güler, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun getirdiği en büyük yenilik tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan kişilere mesleki eğitim alınması zorunluluğu getirmesidir. Bu iş kanunu Eskişehir'de çalışan yaklaşık 242 bin SGK'lıyı çok yakından ilgilendirmektedir. Tornacı'dan kasabına, boyacısından forklift operatörüne, elektrik teknisyeninden marangozuna kadar birçok sektörde çalışan kişinin bu belgesi alması zorunlu hale gelmiştir' diye konuştu.

SERTİFİKA ALMAYANA CEZA

Belgeyi almadığı tespit edilen ve personel çalıştıranlara, belgesiz çalıştırılan her personel için bin 233 lira para cezası uygulanacağını belirten Güler, 'İmzalanan protokol kapsamında iki yıl boyunca eğitim verilecek. 40 saat süren eğitimleri başarıyla tamamlayanlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ve ömür boyu geçerliliği olan sertifika verilecek. Bu belgeyi almadığı tespit edilen ve personel çalıştıran olursa, işletmeye her belgesiz personel için bin 233 lira para cezası uygulanacak. Bu sektörde faaliyet gösteren üyelerimiz ve çalışanları ETO Akademi birimimize bugünden itibaren kayıt yaptırabilecekler' dedi.(HM)

Editör: TE Bilisim