Cumhurbaşkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde yürütülen Genel Maksat Helikopteri Programı (GMHP) kapsamında, TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI)'nin ana motor yüklenicisi olduğu T700-TEI-701D model turboşaft motorunun teslim ve Turboşaft Ar-Ge Test Merkezi Binaları Temel Atma Töreni gerçekleştirildi. Şehrimizin önemli kuruluşlarından biri olan TEİ, düzenlenen törenle yerli 'Kara Şahin' helikopterlerine güç verecek olan T700-TEI-701D motorunun ilkini Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) teslim etti. Törene Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Vali Özdemir Çakacak, AK Parti MKYK Üyesi ve Milletvekili Harun Karacan, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, MHP Milletvekili Nurullah Sazak, TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra TEI çalışanları katıldı.
PİŞMAN OLMAYACAKLAR
Teslim Töreni'ne katılan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yaptığı konuşmada 'TEI Tusaş ve Savunma Sanayimizin değerli bir ailesi ve bu aile içinde dünya devlerinden olan bir firma. Biz tabi ki milli şirketlerimiz olsun onlar gelişsin isterken bir taraftan da böylesi küresel şirketlerinde Türkiye'de yatırım yapmaları, ortaklık yapmaları savunma sanayi konularında faaliyette bulunmalarını teşvik ve arzu ediyoruz. Biliyoruz ki Türkiye'ye adım atan, Türkiye'de yatırım yapan, Türkiye'de bu tür ortaklıklara giden firmalar bundan kesinlikle pişman olmayacaklar. Ülkemizin gerçekten ihtiyacı var. Sadece turboşaft motoru değil turbo jetlere, turbo fanlara da ihtiyacı var ve bunları hızla hayata geçirelim diyoruz' diye belirtti.
DEVASA PROJE
Törenin açılış konuşmasını yapan TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit ise, 'Ordumuzun ihtiyacı olan Genel Maksat Helikopteri Skorsky helikopterlerin Türkiye'de yerli olarak imalatı projesi. Bu projede TEI olarak biz helikopterlerin motorlarını yerli olarak imal etmekle yükümlüyüz. Üç büyük ortağın desteğiyle yerli Kara Şahin helikopterlerimizi uçuracağız. Bu motorlardan 20 yılı aşkın bir süre zarfında 236 adet ordumuza teslim edilecek. Teslimle iş bitmiyor, bu motorların 30 yıl boyunca, çalıştıkları süre boyunca bütün bakım onarım idame sorumluluğu da TEI'ye ait olacak' dedi. Konuşmaların ardından T700-TEI-701D Motoru teslimi ve Turboşaft Ar-Ge Test Merkezi Binaları Temel Atma töreni gerçekleştirildi. HM
Editör: TE Bilisim