Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği 32'inci Tepreş Şenliğini gerçekleştirdi. Geleneksel olarak düzenlenen şenliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Çifteler Belediye Başkanı Metin Özen ve Ticaret Odası Başkanı Metin Gülerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırım Marşı'nın okunması ile başlayan şenlikte konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, alandaki vatandaşlara Tatar hemşerilerim diye seslendi.
BEN DE TATARIM
Kendisinin de Tatar olduğunu söyleyen Büyükerşen, 'Ben de Eskişehir'de Tatarların göçmen olarak yerleştikleri evlerin bulunduğu mahallerde çocukluğu geçen biriyim. Gençlik yıllarına kadar da çat patta olsa Tatarca'yı iyi konuşur idim' dedi. Kırım davasına ülke olarak sahip çıkamadığımızı aktaran Büyükerşen, 'Rusya ile olan münasebetler, dünya siyasetinin koşulları karşısında Kırım halen bizlerin içinde bir uhdedir ve beklemeye alınmış bir davadır. İnşallah bir gün bağımsızlığına kavuşacak, oradaki soydaşlarımızla, buradaki soydaşlarımız arasında çok yakın ilişkiler ve bağlar kurulacaktır' ifadelerini kullandı. Kırım kültürünü yaşatmak için belediyelerin üzerine ne görev düşüyorsa yapmak kararında olduklarını belirten Büyükerşen, daha fazlasını yapmaya da gayret edeceklerini kaydetti.
DESTEĞİMİZ KIRIMLA
Düzenlenen Tepreşlerin amacının Eskişehir'de bulunan Tatar soydaşların kaynaşması ve dayanışması olduğunu aktaran Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, en büyük amacının ise 'Kırım'daki soydaşlarımıza buradan mesaj vermek, buradan selam göndermektir. Onlar orada bir mücadelenin içindeler ise şunu bilsinler ki; Anadolu'da yıllar önce isteyerek ya da istemeyerek sürgün olmak zorunda kalmış soydaşlarının ruhu, aklı ve bütün desteği Kırım'daki soydaşları ile birliktedir' diye ifade etti.
RENKLİ GÖRÜNTÜLER
Kırım'da yaşananları 2'inci Endülüs vakası olarak niteleyen Çifteler Belediye Başkanı Metin Özen, 'Nasıl İspanya'da Katolikler Endülüsleri vatanlarından, topraklarından bütün kültürleriyle beraber çıkarttıysa, Kırım'daki Türk ve Tatar kültürünü yok eden Ortodokslar ikinci Endülüs'ü yaşattılar' dedi. Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Derneği Başkanı Evren Olcay da, düzenlenen etkinliğe destek olan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a teşekkür etti. Ayrıca Başkan Olcay konuşmasında 'Kırım Akademi'nin müjdesini verdi. Konuşmaların ardından gerçekleştirilen Kırım Halk Oyunları gösterisi, kuşak güreşleri, tatar aşı yarışması ve çocuk yarışmaları renkli görüntülere sahne oldu. Protokol üyeleri Kırım Tatar adeti 'Kalakay Tıgırtması'na katıldı. Tatar aşı yarışmasında Belediye Başkanları ve protokol jüri üyeliği yaptığı. Tatar kadınların yaptıkları yemekleri tadarak puan verdi. HM
Editör: TE Bilisim