Büyükşehir Belediyesi'nin iki yıl üzerinde çalıştığı 'Akıllı Kavşak Sistemi ve Trafik Kontrol Merkezi ile Trafik Akışının İyileştirilmesi ' Projesi'nin açılışı sonrasında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Dünya'nın hiçbir yerinde trafik için cadde genişletilmez, neden çünkü binaları yıkmak zorundasınız. Bu mümkün değil. Batçık çözüm değildir. Çözüm diye yaparsınız, bir bakarsınız yeni sorunlar çıkar. İşte çevre yolunu gördünüz. Tel örgü yaptılar, üst geçit, televizyon kamerası koydular ama hiç biri çözüm olmadı kazalara. İstanbul'dan sonra trafiğe en çok araç giren ikinci şehir, nüfusa göre de en fazla otomobil sahibi şehiriz. Birden fazla otomobil sahibi olan aile sayısında ise İstanbul ve Bursa'dan sonra geliyoruz' dedi.

UKOME kararlarını dinleyen yok

Büyükerşen, 'Trafik bu akıllı sistemlerle çağdaşlaştırılabilir. Avrupa Birliği Şehir Şartı var. Bütün Avrupa ülkeleri uyuyor, şehir merkezlerine lastik tekerlekli araç sokmuyorlar, şehir içine girmek yasak değil ama dünyanın parasını ödersin. Şehirlerde trafik iki başlı, UKOME var. Bu kanunda UKOME'nin alacağı kararlara herkes uymak zorunda ama burada kimse uymuyor. UKOME park yapılmaz diyor, çift sıra park yapılıyor. Paralı olsun dediler caydırıcı olur diye ama yine kimsenin dinlediği yok. Uymayanlara ne yapılacak belediyenin ceza yazma yetkisi yok. Yaptırım gücü trafik polisinin elinde ama maalesef yapmıyorlar. Eskişehir'de 150-200 polis var hiç görüyor musunuz? Bakanlar gelirse belli başlı köşeleri tutuyorlar, orada trafik güzel akıyor bakan gidince onlar da gidiyor' diye konuştu.

Pis bir siyaset yapılıyor

Yerel siyasetçi baskısıyla polise görev yaptırılmadığını söyleyen Büyükerşen, 'Tramvay geldi trafik bozuldu diyorlar. Kargalar bile güler buna. Bütün dünyada raylı sisteme geçiyorlar, tramvayın gittiği güzergahlara bakın yalnızca yayalara açık caddeler var ama her türlü araç geziyor. Nasıl yapacağız, belediyedekiler değnek alıp dövsünler mi yani? Tramvaya nasıl karşı çıkmışlardı biliyoruz, açılış töreni bile yapamadık. Önüne yattılar, kapılara ayaklarını koydular, tornadan çekilmiş oluklu rayın içine parça yerleştirdiler sabotaj yapıp devirsinler diye. Böyle bir siyaset, pis bir siyaset. Halkın yararına değil, siyasete malzeme sağlayan pisin pisi bir siyaset' dedi. (Tuğçe Mertler)

Editör: TE Bilisim