TÜKDES Çarşamba günü bir açıklama yaparak, Büyükşehir Belediyesi'nin 65 yaş üstü ücretsiz şehir içi seyahat eden vatandaşlar için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 1 milyon lira gönderildiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi bu açıklama üzerine dün bir açıklama yaparak, Bakanlık tarafından gönderilen 1 milyon liranın tamamının Halk Otobüsçülerinin hesabına yatırıldığını ve bu miktardan Belediyenin kendi payına destek payı almadığını belirtti.

Bu açıklamanın üzerine aynı gün, TÜKDES yeni bir açıklama daha yaptı. Birkaç saat sonra Büyükşehir Belediyesi yeni bir açıklama daha yaptı.

Yapılan açıklamalar sırasıyla şöyle:

TÜKDES 29 Haziran Çarşamba

Tüketiciye Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in tramvayların zarar ettiği açıklaması toplu taşıma ücretlerine tekrar zam taleplerini gündeme taşımıştır' dedi. Bakal, Eskişehirli tüketicilerin balık istifi gibi yolcu taşıyan tramvaylarda toplu taşıma araçlarının zarar ettiğini düşündüklerini söyledi. Bakal ayrıca son yıllarda her zam tartışmasında olduğu gibi bu seferde zararın nedeninin, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınmasının iddia edildiğini belirtti.

BÜYÜKŞEHİR 30 Haziran Perşembe

TÜKDES Başkanı Süleyman Bakal'ın iddiaları sonrasında açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi, '65 yaş üstü vatandaşlarımızı ücretsiz taşımamız karşılığında 1 Milyon TL aldığımız haberi açıkça yalandır! Bu açıklama gerçek değildir. Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı, halk otobüsleri sahiplerine, ücretsiz yolcu taşıma karşılığında, toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 750TL gelir desteği ödemesi adı altında ödeme yapmaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, diğer belediyelerde de olduğu gibi, bu ödemelerin yapılmasında sadece aracı konumundadır. Gönderilen destek parasının tamamı belediyeler aracılığı ile halk otobüsçülerine ödenmekte olup, belediyemiz kasasına giren, münhasıran belediyelerin kendi araçları ile yaptığı taşımacılığı için böyle bir destek geliri yoktur' denildi.

TÜKDES 30 Haziran Perşembe

Büyükşehir Belediyesi'nin cevabından sonra bir açıklama daha yapan TÜKDES Başkanı Süleyman Bakal, 'EBB Banka hesabına Eskişehir Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü tarafından;20.04.2016 tarihinde 1.035.725.00TL aktarılmıştır. EBB olarak toplu ulaşım yetkisini devrettiğiniz Belediye Şirketi(ESULAŞ) bu destekten istifade etmedi mi? 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 7-p Maddesinin EBB'ne verdiği imtiyaz ve görev gereği EBB Başkanı şehir içi ulaşımda tüketicilere velinimet muamelesi yapmak ve yaptırmak zorundadır. Hiçbir makam ve mevki kamu gücünü kullanarak; gücünü kamu çıkarından alan sivil toplumu susturamaz. Baskı altına alamaz' dedi.

BÜYÜKŞEHİR 30 Haziran Perşembe

TÜKDES sonrasında son açıklamasını yapan Büyükşehir Belediyesi, 'TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğu için, yine 'yanlış' bir açıklama yaptı. Bu açıklamayı da düzelterek, kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin haberin yanlış olduğuna yönelik yaptığı açıklama sonrasında, Sayın Bakal, öğleden sonra bir açıklama daha yaparak, tarih vermiş ve 'Belediye Şirketi(ESULAŞ) bu destekten istifade etmedi mi?' diye sormuştur. Sayın Bakal'a bu konudaki kısa cevabımız şudur: Hayır! İstifade etmedi. Konuyu, bir kez daha, açıklamak gerekirse; Sayın Bakal'ın söz konusu ettiği şirket ESULAŞ, 2011 yılında, otobüs taşımacılığından çekilmiştir. Yani, söz konusu desteği içeren yasanın, 7 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girdiğini, ve yine söz konusu bedelin 22 Nisan 2016 tarihinde Belediye'ye yatırıldığını göz önüne aldığımızda, ESULAŞ'ın bu konuya nasıl dahil olduğunu anlamamız mümkün değildir. TÜKDES Genel Başkanı Sülayman Bakal'ın, bugün yaptığı açıklamanın sonunda dile getirdiği, 'Hiçbir makam ve mevki kamu gücünü kullanarak; gücünü kamu çıkarından alan sivil toplumu susturamaz. Baskı altına alamaz. ' açıklaması ile ilgili olarak da, ancak şunu söyleyebiliriz. Hiçbir sivil toplum örgütünü baskı altına almak, susturmak gibi bir düşüncemiz, tavrımız olamaz. Sivil toplum örgütlerinin kamuoyunu 'doğru' bilgilendirmesi gerektiğine inanıyor ve destekliyoruz.' ifadeleri kullanıldı. (HM)

Editör: TE Bilisim