Programa; Eskişehir Valisi ve Eskişehir 2013 TDKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, Kültür Konseyi Derneği Başkanı Dr. Metin Eriş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, Tepebaşı Kaymakamı Mustafa Ünaldı, ulusal ve uluslararası bilim adamları, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.

'Milletlerin Geleceği İçin Tarih Yazmak, Yapmak Kadar Önemlidir'

Türk ve Türk dili konuşan halk ve topluluklar için önemli bir tarihî fırsatı ortaya çıkaracak kurultayın açılışında konuşan Vali Tuna, 'Bu kurultay vesilesiyle iki sevinci birden yaşıyoruz. Biri, Türk Dünyasının dil ve tarih meseleleri üzerinde ortak akıl geliştirmekle rahmetli Gaspıralı'nın 'Dilde, fikirde, işte birlik' şeklinde çizdiği ideal için çalışmak ve üretmenin verdiği sevinç. Diğeri ise, çalışmalarıyla Türk Dünyasına önemli hizmetleri olan siz kıymetli ilim irfan ehlini ağırlamanın, sizlerden feyz alma fırsatı bulmanın bahtiyarlığıdır' diye konuştu.

Kurultayda Çıkacak Kararlar Geleceğe Işık Tutacak

Konuşmasına Kırgız Türk edebiyatının dünyaca tanınmış büyük yazarı Cengiz Aytmatov'dan bahseden Vali Tuna, ''Cengiz Aytmatov her eserinde bizlere şöyle nasihat eder: Anneni unutma, babanı unutma, dilini unutma, halkını unutma'. O; eserlerinde geçmişi hiçe saymanın, dilini unutmanın; yani tarih ve dil unsurunu göz ardı etmenin birey ve millet açısından tehlikelerini dile getirmiştir. Bugün burada üç gün boyunca siz saygıdeğer hocalarımız tarih ve dil meseleleri ile ilgili tarihî kararlara imza atacaksınız. Bugün burada geleceğimizin aynası tarihimiz ve ana sütü kadar saf ve ana sütü kadar temiz, güzel dilimiz Türkçemizle ilgili alınan ortak kararların gelecekteki çalışmalara ışık tutacağına inanıyoruz.' Vali Tuna sözlerini, çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederek bitirdi. Kültür Konseyi Derneği ile Eskişehir Valiliğinin ortaklaşa düzenlediği Kurultaya, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının büyük destek verdiğini kaydeden Kültür Konseyi Derneği Başkanı Eriş de konuşmasında, Türk Dünyasının önde gelen tarihçi ve dil bilimcilerini bir araya getirecek Kurultayın hayırlı olmasını diledi. Eriş, üç günlük bir çalışma programı çerçevesinde ortak tarih ve dil yazımı ile ilgili önerilerin ortaya çıkması için çeşitli toplantılar yapılacağını söyledi. Eriş, sözlerinin sonunda Vali Tuna'ya projeye verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür etti. Kırgızistan'dan gelen ekip adına bir konuş yapan Kırgızistan ÇÜY Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kayıpov ise, böyle önemli bir Kurultayın, Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Konuşmasının ardından Rektör Kayıpov, Vali Tuna'ya Prof. Dr. Taspolot Sadıkov ve Dr. Bakıl Sarsembayev'in 'Manas Destanı' adlı kitabını hediye etti. 26-29 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılacak Kurultaya; Kırgızistan- Kazakistan- Özbekistan- Ukrayna (Kırım)- Rusya Federasyonu (Tataristan/Başkurdistan/Çuvaşistan/ Yakutistan)- Azerbaycan- Bulgaristan- Romanya ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 45 bilim adamı katılıyor. (HM)

Editör: TE Bilisim