Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı TRT'de belgesel programları yapan Halime Toros tarafından yazılan 'Asya'nın Kandilleri' adlı kitaptan 25 bin adet bastırdı.

TEPKİLERE NEDEN OLDU

Yapılan telif sözleşmesi çerçevesinde bu kitabın telif hakları Ankara'daki Hece Yayınları'na ait oldu. Eskişehir'deki öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan bu kitabın önsözünde Halime Toros'un Cumhuriyet düşmanlığı yapması tepkilere neden oldu. Halime Toros kitabın önsözünde 'Cumhuriyetle birlikte dilinden ve tarihinden büyük bir kopuş yaşayan bizlere okul yılları hiçbir şey kazandırmasa da, yaşadığımız coğrafyaya karşı önyargılı ve ilgisiz bir duruş kazandırdığını düşünüyorum. 'Bu kadar cesaret ancak tahsille mümkün' dedirtecek bir cehaleti galiba okuyarak edindik' diye yazdı. Kitabın önsözünü okuyan eğitimciler ve veliler Eskişehir Valiliği himayesinde bastırılan kitabın önsözünde Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin karalanmasına isyan etti.

HESAP VERMELİ

Eğitimciler ve veliler, 'Eskişehir Valiliği, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından bastırılan kitaptaki önsözü hiç mi görmedi? Yoksa Cumhuriyetin değerlerine özümsemeyen birileri tarafından görmezden mi gelindi? Eskişehir gibi çağdaş bir Cumhuriyet kentinde Valiliğin himayesinde basılan bir kitap ile Cumhuriyetimize dil uzatılması ve karalanması asla kabul edilemez. Vali Güngör Azim Tuna bu kitabın önsözünü okudu mu? Okuduysa bu sözler hakkında ne düşünüyor? Cumhuriyeti karalayan bu sözlerin yayınlanmasına imza atanlar hakkında işlem yaptı mı? Bu skandala imza atanlar hesap vermeli. Cumhuriyetimizi karalayan bu kitaplar toplatılmalı' diye tepki gösterdi.

AKP DÜŞMANLIĞI

YAPMIŞ OLSAYDI

Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda okur-yazar oranı %10'dan az idi. Resmi yazı dili Osmanlıcaydı. Türkçe konuşan Anadolu İnsanı Osmanlıca yazmayı bilmiyordu. Büyük Önder Atatürk 1931'de Türk Tarihi Tedkik Cemiyeti ( Türk Tarih Kurumu), 1932'de Türk Dil Kurumu'nu kurarak, Türk Ulusunun dilinden ve tarihinden kopmasını önledi. Kurulan Köy Enstitüleri ile birlikte okuma-yazma oranı arttırıldı. Ödediğimiz vergilerle TRT'de belgesel programları hazırlayan Halime Toros'un bu gerçekleri çarpıtarak neyi amaçladığı merak konusu oldu? Toros, eserinin önsözünde AKP ve Başbakan düşmanlığı yapmış olsaydı, bu kitaplar öğrencilere dağıtılır mıydı? Yanlışlıkla dahi dağıtılmış olsaydı, bunun sorumlularının hali ne olurdu? Valilik bu skandal olay ile ilgili kamuoyuna açıklama yapmalıdır. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kitabıyla Cumhuriyet düşmanlığı propagandası yapanlar ve ona göz yumanlar hakkında gerekenler yapılmalı…

--

ÇOCUK GELİŞİMİ DERSİNE GÜZELLİK

SAÇ BAKIM ÖĞRETMENİ GİRİYOR

Sivrihisar Kız Meslek Lisesi'nde yaklaşık dört aydır Okul Müdürü Gazi Ercan ile müdür yardımcıları ve öğretmenler arasında gerginlik yaşanıyor.

BOŞ İŞLERE

HARCANIYOR

Bu konuyla ilgili veli ve bazı eğitimcilerden bize şikayetler geldi. Veli ve eğitimciler okulda yaşananlarla ilgili şu görüşleri dile getirdi; 'Aylardır okulda yaşanan gerginlik bir türlü bitmiyor. Okulda eğitim kalitesine harcanması gereken enerji boş işlere harcanıyor. Bir okul müdürünün yapacağı en son şey yasal gücünü kullanarak iş yaptırmaya çalışmasıdır.

RESMİ YAZI SAVAŞI

Okul Müdürü Gazi Ercan personeliyle adeta resmi yazı savaşı yapıyor. Aklına gelen her konuyu ve her soruyu resmi yazıyla yapıyor. Kendisine iş konusunda daha iyiyi bulmak adına görüşünü bildiren personele baskı uyguluyor. Canı istediği zaman disiplin kurulu altına imza attığı zümre kararını değiştiriyor. Okulda atölye kurma imkanı varken, atölye yetersizliğini gerekçe göstererek, ders kapsamında yakındaki anaokuluna öğrencileri gönderiyor. Öğrencilerin her türlü temizlik işinde çalışmasına göz yumuyor. Yanlı uygulamaların yüzünden okulda öğretmenler arasında çatışmalar yaşanıyor. Bundan dolayı okulumuzda sık sık soruşturma ve incelemeler oluyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü kendilerine iletilen konuların üzerine gitmemesi nedeniyle sorunlar çözülmüyor. Bundan öğrencilerimiz büyük zarar görüyor. Bu konuda Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'i göreve davet ediyoruz. Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü bu konuda hiçbir şey yapmadı. Yeni gelen İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Çekiç'ten okulda yaşanan sorunların çözülmesini istiyoruz.'

KOVMAYA ÇALIŞIYOR

Veli ve eğitimciler Okul Müdürü Gazi Ercan'ın yaptığı bazı uygulamaları şöyle sıraladılar; 'Yurtta disiplin kararı varken, öğretmeni izinsiz arama yaptı diye suçladı. Okulumuzda Müdürün keyfi tutumu yüzünden Çocuk Gelişimi branşı müdür yardımcıları ilave 6 saat derse sokulmuyor. Çocuk Gelişimi dersine Güzellik Saç Bakım Öğretmeni giriyor. 18 saat Coğrafya Dersi'ne kadrolu öğretmen giriyor. Müdür Yardımcısı 6 saat Coğrafya Dersi'ne girerken, 12 saat derse ücretli öğretmen sokuluyor. Okul Müdürü anlaşamadığı müdür yardımcılarını 'Okuldan gidin' diye bağırarak, onları kovmaya çalışıyor.

ODALARDAN

KOLTUKLAR ALINDI

Okullarda ders dağılımını Müdür Başyardımcısı yapar, müdür onaylar. Burada Müdür Başyardımcısına bu konuda izin verilmiyor. Müdür ders dağılımını kendisi yapıyor. Müdür Yardımcılarının odalarındaki koltuklar müdür tarafından alındı. Öğretmenler içeri girip oturmasın diye bu garip uygulama yapıldı. Okul Müdürü Yıllık planda olduğu halde gezilere izin vermiyor.' Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen bu iddiaların üzerine gitmelidir. Sivrihisar Kız Meslek Lisesi'nde eğitim gören öğrencilerin zarar görmesini engellemelidir. Milli Eğitim Müdürlüğü anne ve babaların kendilerine emanet ettiği öğrencilere en iyi ortamda en iyi eğitimi almalarını sağlamak zorundadır. Sivrihisar Kız Meslek Lisesi'ndeki yaşanan olay ve iddiaların takipçisi olacağım…

FOTO ŞAKA

Türk İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak: Başbakanım ne olur seneye Kadıköy'ü bizlere yasaklamayın. Vallahi tabanımıza söz geçiremeyiz. Başka bir meydanda 1 Mayıs'ı kutlayamayız.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Sendikalara böyle 'Ölüyü gösterip, sıtmaya razı ettireceksin'. Seneye 1 Mayıs'ta Kadıköy'ü önce yasaklarım. Sonra izin verip, Taksim'i unuttururum.