Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Türkiye'nin tarım sektörü bölgesinde ve dünyada önemli bir konumda bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin, Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle çok sayıda tarım ürününde dünya liderliğini sürdürdüğünü aktaran Gümüş, 'Türkiye tarımsal hasıla değeri itibariyle 2002 yılında 11'inci, Avrupa'da 4'üncü iken bugün dünyanın 7'nci, Avrupa'nın en büyük tarımsal ekonomisi olmuştur. 83 yıldır beklenen Tarım Kanunu'nda içinde olan tarımın temel sorunlarını çözen 16 kanunun hayata geçirilmiştir. Uygulanan etkin ve istikrarlı politikalarla tarım sektörün son 10 yılın 9'unda büyüyerek son yarım yüzyılın en istikrarlı dönemini yakalamıştır' dedi.

ÇİFTÇİNİN EMEĞİNİ KORUYAN TARIM SİGORTASI UYGULAMASI BAŞLATILDI

Gümüş, 'Yerli tohumculuk desteklendi, tohum üretimimiz yüzde 411 arttırılarak 145 bin tondan 742 bin tona yükseldi' diyerek, 'Sertifikalı tohum, fidan üretim ve kullanım desteği olarak bugüne kadar 775 milyon Türk Lirası ödeme yapıldı. 2013 yılında 74 ülkeye 127 milyon dolar tohumculuk ihracatı yapıldı. Dolayısıyla tohum ithal eden bir ülke konumundan tohum ihraç eden bir ülke konumuna yükseldik. Doğal afetlere karşı çiftçinin emeğini koruyan tarım sigortası uygulaması başlatıldı. Kuraklık, don ve diğer tabi afetlerden çiftçimizi korumak için sigorta poliçe bedelinin yüzde 50'sini karşılıyoruz. Kırsal kalkınma hamlesi başlatıldı. Tarımsal sanayi tesisleri kuran girişimcilere yüzde 50 hibe desteği sağlandı. Çiftçimizin tarlada, bahçede en çok kullandığı tarımsal makine ve ekipmanlara yüzde 50 hibe desteği veriliyor, verilmeye de devam edecek' ifadelerini kullandı.

SON 5 YILDA İHRACAT 3 KATINA ÇIKTI

Vali Güngör Azim Tuna ise 4'üncü Tarım Fuarı'nın hayırlı olması temennilerinde bulundu.

Eskişehir'in tarımdaki ihracatının son 5 yılda önemli bir artış yaşadığını ve ihracatın yaklaşık 3 katına çıktığını aktararak, ' Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı'nın verilerine göre, 2014 yılı ocak ayında ilimizdeki toplam ihracatın yüzde 9'u tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörüne aittir. Bizim bölgesel öncelikli stratejilerimiz arasında güvenli gıda üretmek üzere kaynakların verimli kullanılmasıyla, tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması maddesi yer almaktadır. Bu kapsamda diğer birçok sektörde olduğu gibi tarımda da mesleği ve teknik eğitimde sektörün ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanamaması tarımda da yapısal dönüşüm ihtiyacını ortaya koymaktadır. Nitelikli tarımsal üretim için donanımlı personeller, ihtiyaç duyulan vasıflı işgücü tarımın geleceği için hayati bir öneme sahiptir' şeklinde konuştu.

Daha sonra Genel Müdür Gümüş, Vali Tuna ve beraberindekiler açılış kurdelesini keserek fuarı gezdi. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim