Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şehrimize gelerek bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak İlahiyat Camii'nde Cuma namazı kılarak kentteki programına başlayan Varank, daha sonra Valiliğe gelerek valilik defterini imzaladı. AK Parti il binası ziyaretiyle devam eden program basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Varank buradan TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş'ye (TEI) giderek T700 Helikopter Motoru Test Bremzesinin açılış törenine katıldı.
TEST ETTİ
Açılışta TEI mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen TS1400 Turboşaft Motorunun canlı yayında testi de yapıldı. Törene Varank'ın yanı sıra Vali Özdemir Çakacak, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, TEİ Genel Müdürü Mahmut Akşit başta olmak üzere çok sayıda isim yer aldı.
ÖNEMLİ ADIM
Törende konuşan Bakan Varank, 'Açılışını yaptığımız Test Bremzesi, Türk Kara Şahini Helikopterlerinde kullanılacak Turboşaft motorlarının test edilmesine imkan tanıyacak. Böylelikle TEI, bir taraftan yüzde 60'ın üzerinde yerlilik oranına sahip olan turbo şaft motorlarını üretip ihraç edebilirken, diğer taraftan ülkemizde ilk defa T700 motorlarının üretim testlerinin yapılması mümkün hale getirecek. Az önce testini gerçekleştirdiğimiz ilk milli helikopter motorumuz TS1400 ise, Cumhurbaşkanımızın ismini koyduğu Gökbey'e güç verecek. TEI mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen TS1400 Turboşaft Motoru, dışa bağımlılıktan kurtulmamız için atılan çok önemli bir adım. Savunma Sanayii Başkanlığımızın himayesinde yürütülmekte olan TS1400 Motor Geliştirme Projesi ile ülkemize sadece ilk yerli helikopter motorunu kazandırmakla kalmayacağız. Bu süreçte tasarım üretim test ve malzeme veri alt yapılarını da ülkemize kazandırmış olacağız' dedi.
YÜKSELECEK
Dünyadaki her iki uçaktan en az birinin, TEI parçalarıyla uçuyor olmasının çok önemli olduğunu kaydeden Varank, 'Şurası kesin; Türkiye'nin daha çok TEİ'ye ihtiyacı var. Biz de buradan hareketle milli teknoloji, güçlü sanayi diyerek yola çıktık. Sanayimizin tüm alt sektörlerinde, tıpkı savunma ve havacılıkta başardığımız gibi, ülkemizin teknoloji yeteneğini yükselterek, yerlileşmeyi daha üst seviyelere çıkarmayı amaçlıyoruz' ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM ÜRETTİK
Eskişehir'in gelişimini çok önemsediklerini vurgulayan Varank, 'Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde Eskişehir'e son 17 senede 21 milyar liralık yatırım yaptık. İnşallah Eskişehir'imizin ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Eskişehir'in ihtiyacı olan birçok alana hiçbir siyasi ön yargı gözetmeksizin biz el attık. Şehrin ihtiyaçlarına çözümler ürettik. Bundan sonra da Eskişehir için çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü TEI gibi Eskişehir de her şeyin en iyisine, en güzeline layık. Yeni fikirler üreten, uygulanabilir projeler geliştiren veya ticarileştiren tüm firmalarımızın yanındayız' şeklinde konuştu.
ÖNCÜ ŞEHİRİZ
'Bugün TEI için, savunma sanayimiz için, ilimiz ve ülkemiz için büyük bir gurur günü' ifadeleriyle söze başlayan Vali Özdemir Çakacak da, 'Ülkemiz son yıllarda eğitimden sağlığa ulaşımdan sanayiye kadar her alanda büyük bir değişim ve gelişim yaşamaktadır. Bu gelişmelerden ve değişimden Eskişehir ilimiz de hak ettiği payı almakta ve her alanda gerek kamu sektöründe gerek özel sektör yatırımlarında büyük yatırımlara ev sahipliği yapmaktadır. Son 15 yılda üç kattan fazla büyüyen ülkemizin büyümedeki öncü illerinden biridir şehrimiz. İlimizin ve ülkemizin yüz akı olan TEI birbiri ardına başarılı projelere imza atmakta, ilimizi, ülkemizi Türk insanını gururlandırmaktadır' ifadelerini kullandı.
HAVA ÜSSÜ
Ekonomi eski Bakanı ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ise 'Eskişehir hava üssü olarak Türkiye'nin en önemlilerinden birisi, gurur kaynağımız olan yer. Bugün montaj yapanlara yedek parça üretir hale gelen Türkiye'nin gurur kaynağı TEI'deyiz' dedi.
GURUR DUYDUK
Son olarak TEİ Genel Müdürü Mahmut Akşit, 'Ülkemiz savunma sanayiinde ciddi bir dönüşüm, değişim yaşamakta. Bu dönüşümün bir parçası olarak da ordumuzun ihtiyaç duyduğu T70 Karaşahin Helikopterlerinin Türkiye'de üretimiyle ilgili büyük bir proje başlatılmıştır. 3.2 milyar dolarlık devasa bir proje. Programda TEI'nin görevi bu motorları yerli olarak üretmek. Türkiye'de ilk defa 2 bin beygirlik bir helikopter motorunu üretmenin gururunu yaşıyoruz. Program birkaç yıl içinde yıllık 48-50 adet motora kadar çıkacak' diye konuştu. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Varank ve beraberindekiler projeleri yerinde inceledi. HM
Editör: TE Bilisim