31 Mart Yerel seçimlerinde şaibe olduğu iddiasıyla tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri 23 Haziran'da tekrarlandı. 31 Mart'ta 13 bin farkla seçimi kazanan ve mazbatası elinden alınan Millet İttifakı'nın CHP'li Adayı Ekrem İmamoğlu bu kez 806 bin 426 farkla Cumhur İttifakı'nın AK Partili Adayı Binali Yıldırım'ı geride bıraktı. Buna göre İmamoğlu yüzde 54.21 ile 4 milyon 741 bin 870 oy alırken, Yıldırım yüzde 44.99 ile 3 milyon 935 bin 444 oy aldı.

ÖZEL PROGRAM
Seçim akşamı ES TV ekranlarında yayınlanan Seçim Özel programında Ali Baş, Arif Anbar, Kerem Akyıl ve Şener Çetin sonuçları değerlendirdi. Seçim Özel'e CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve CHP'li Meclis Üyesi Nuray Akçasoy telefonla bağlanarak, İstanbul'daki seçim atmosferi hakkında bilgi verdi.

VATANDAŞ GERÇEĞİ GÖRDÜ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Beyoğlu'nda görev alan CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, çok çalıştıklarını ve İstanbul'da oylarını artırdıklarını söyledi. AK Parti'nin kalesi olan Kasımpaşa'da bile CHP'nin oyunu yüzde 20 artırdığının altını çizen Süllü, 'CHP'nin itirazı kabul edilseydi ilçeler kesinlikle el değiştirirdi. Hakkımız olan bir seçimi tekrar aldı Sayın Ekrem İmamoğlu. Resmen hakkımızı gasp ettiler. Vicdanlarda çok büyük bir yara açtılar. Vatandaşımız bu gerçeği gördü. Her partiden oy aldı Sayın Ekrem İmamoğlu. Burada çalışmalarımız esnasında vatandaşlarımızdan duyduğumuz tek şey hep 'Her şey çok güzel olacak' cümlesiydi. Vatandaş Sayın Ekrem İmamoğlu'na hakkını gerdi verdi' dedi. İstanbul'da çalışma yürüten Eskişehirlilere teşekkür eden Süllü, 'Eskişehir'den ekiplerimiz geldi 15 gün burada çalıştılar. 'Eskişehirli ekipler burada en güzel çalışan ekip' dediler. Arkadaşlarımla gurur duydum. Bu başarıda Eskişehirli hemşerilerimin de payı var. Eskişehirliler farkını gösterdi. Ben her zaman her şeyin çok güzel olduğu Eskişehir'den geldiğimi söyledim ve İstanbul'da da her şeyin çok güzel olması için çalıştık' diye konuştu.

FİKİR BİRLİĞİ VARDI
İYİ Parti Küçükçekmece İlçe Başkanlığı'nda görevli olan İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu 'Küçükçekmece'de yüzde 60 oranında bir oy var. Sükûnet ve sakinlik içinde geçti burada seçim. Hak gaspı söz konusu olduğu için İstanbullular Sayın Ekrem İmamoğlu'nun hakkını geri verdi. Kazanılmış seçim kaybedilmiş gibi yapıldı. Demokrasi yarışıdır bu hak edenin tebrik edilmesi lazım ve Sayın İmamoğlu hak ettiğini aldı. CHP'li vekillerle aramızda fikir birliği vardı o yüzden Küçükçekmece'de birlikte de çalıştık. Benim bulunduğum bölgede 4 CHP'li milletvekili vardı' şeklinde konuştu.

DOĞRU TERCİH YAPTILAR
İstanbulluların doğru bir tercih yaptığını belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Halk adalet ve vicdan duygusunu seçim sonucuna yansıttı. Bu halkın vicdanı. Son 3 ayda yapılanların ne kadar tepki aldığını gösteriyor. Bu vatandaşla dalga geçilmeyeceğini, her şeyden çok halkın büyük olduğunu gösteriyor. En büyük halk. Demokrasi, sonuçlara saygı göstermeyi gerektirir. Herkes görevini yapacak. Belediye başkanı da belediye meclis üyeleri de cumhurbaşkanı da görevini yapacak. Herkes bunu yaparsa hiç sıkıntı olmaz' dedi. Politikacıların konuşmalarına dikkat etmesi gerektiği vurgusunu yapan Başkan Kurt, 'Bir siyasi çalışma içerisinde herkes konuştuğuna dikkat edecek. Ezbere politikalarla halkı kandırma şansınız yok. Bunu açıkça herkes görecek. Her şeyden büyük benim demek doğru değil. Dünya sadece sizden ibaret değil. Başkaları da var' ifadelerini kullandı.

TAKTİKLERİN FAYDASI OLMADI
Aradaki farkın halkın demokrasiye olan inancının göstergesi olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 'Seçimi kazanacağımızı bekliyorduk, inanıyorduk ama hakikaten bu kadarını beklemiyordum. İstanbullular demokrasiye bağlılığını göstermiş oldu. Ben Kadıköy'de görevliydim. Eskişehir'den belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz, partili arkadaşlarımız buradaydı. Aslında Türkiye'nin dört bir yanından arkadaşlarımız geldi bu demokrasi mücadelesine katkı sunmak için. Benim gördüğüm kadarıyla vatandaş 31 Mart'tan bu yana haksızlığı ortadan kaldırma kararlılığındaydı. Bütün o taktiklerin hiçbir faydası olmadı. Saadet Partisi'nden, MHP'den, BBP'den, HDP'den hatta AK Partili hemşerilerimizden Ekrem İmamoğlu'na oy geldi. Herkes bu antidemokratik haksız uygulama karşısında sesini yükseltme kararı verdi. Aradaki farkın bu kadar yüksek olması halkımızın demokrasiye bağlılığının göstergesidir. Aradaki fark demokrasiye inanan milyonların oyu. Ayrıca Eskişehir'e çok büyük bir ilgi var İstanbul'da. Burada Eskişehirliyim demekten gurur duydum' dedi.

ADALETİN EN GÜZELİ
İktidarın 23 Haziran seçimlerinden ders çıkarması gerektiğini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Demokratik sistem dense bile tek adamın ağrılıkta olduğu bir rejimde bağımsız hukuk devleti kurmak çok mümkün olmuyor. Bunu son referandumdan sonra milletçe yaşadık ve gördük. En son örneği de Sayın Ekrem İmamoğlu'nun aldığı oylar zorlama suretiyle yok sayılıp yeniden seçime gidildi. Bu seçim Türkiye'de siyaset yapanlara bir kere daha ders oldu diye düşünüyorum. Hakkıyla aldığı seçim neticesinde mazbatası elinden alınan Ekrem İmamoğlu'na bu sefer fazlasıyla, fazla oylarla adaletin en güzelini takdim etti halk. Olay budur. Kazanılmış seçimlerin iptal edilmesi neticesinde ortaya çıkan tablo gerçekten iktidarda olanlara çok güzel bir ders vermiştir. Bu dersi iyi okuması gerekir iktidarın' diye konuştu.

AK PARTİ TÜKENDİ
AK Parti'nin artık tükendiğini söyleyen Büyükerşen, 'İstanbul halkı adaletin gerçekte tecelli etmesi için ağırlığını koymuştur. Diğerleri zorlama gerekçelerdir. İktidar yıllardır kullandığı malzemeleri yine kullanmasına rağmen İstanbullu seçmen öyle değil böyle demiştir. Ve halk hakkını tekrar geri vermiştir Sayın İmamoğlu'na. Son zamanlarda kirletilen siyaset dili önce düşünüp sonra konuşmak şekline dönecektir. Bu seçimler göstermiştir ki Adalet ve Kalkınma Partisi artık tükenmiştir. Aşağıya doğru inmeye başlamıştı zaten. Artık yeni bir referanduma gidilip eskisi gibi demokratik parlamenter sisteme dönmesi sağlanmalı Türkiye'nin. Tek adam sistemiyle devam edemeyeceğimiz bir kez daha görüldü' şeklinde konuştu.

DEMOKRASİ ÇEMBERİ
'Türk tipi başkanlık tipinin olmadığını ve tek adam rejiminin sekteye uğrayacağını düşünüyorum' diyen CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer, '6 Mayıs'ta 31 Mart seçiminin iptal edilme gerekçesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak algılamadığını gösteriyordu. 23 Haziran sonuçlarına baktığımızda demokrasiden yana olan tüm yurttaşlarımızın kenetlendiğini ve bir demokrasi çemberi oluşturarak demokrasiyi böyle hoyratça kullanamazsınız, canınız isteyince demokrasi var, deyip canınız isteyince demokrasiyi yok sayamazsınız diyen tüm yurttaşlarımızın verdiği bir yanıt. Sayın İmamoğlu son derece kapsayıcı, hoşgörü içeren, birlikte çalışmayı isteyen bir konuşma yaptı. Ancak merkezi iktidar açısından baktığımızda yeni bir siyaset penceresinin açıldığını rahatlıkla görebiliriz. Hızlı hızlı bir gelişme olacak. Davutoğlu ve Babacan ile arkadaşlarının kuracağı partiye hız vereceğini düşünüyorum. AKP içinde kopuşlar olacağını düşünüyorum. Türkiye'de bir rahatlama dönemi başlayacağını, yeniden demokrasiye dönüş olacağını düşünüyorum. Türk tipi başkanlık tipinin olmadığını ve tek adam rejiminin sekteye uğrayacağını düşünüyorum' dedi. Seçimi kazanacaklarını bildiklerini fakat bu kadar büyük bir oran beklemediklerini söyleyen Usluer, '200-250 bin arasındaki bir farkın olacağını öngörüyorduk. Fakat demokrasiden yana olan İstanbullular İmamoğlu'na elinden alınmış olan hakkını daha güçlü bir şekilde verdi' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE HUZURA ERDİ
Sultanbeyli'de müşahit görevinde bulunan CHP'li Meclis Üyesi Nuray Akçasoy, 'Müthiş ve farklı bir seçmen kitlesiyle karşılaştık. Çok güzel bir seçim geçirdik okulumuzda. 27 sandığımız vardı ve bir sıkıntı yaşanmadı. Bizim ülkemizde bir kaynaşmaya, tekrar bir araya gelmeye ihtiyaç var. Bu seçimde bunu gördük. Bu ülkenin huzura, birliğe, beraberliğe ihtiyacı var. Böyle olursa kimse önümüzde duramaz. İstanbul'un belediye otobüslerini kullanan şoförleri dahi mutluluk içerisinde. İnsanlar Sayın İmamoğlu'nun başkanlığını kabul etmiş ve bundan sonra görevinin başına geçip çalışmasını istiyor. Birçok ilçeden Sayın İmamoğlu'nun birinci çıkması bize birçok şeyi sorgulatabilir aslında. Bu belediyeyi huzur içinde birlikte yönetelim. İstanbul kazandı. Tüm Türkiye huzura erdi. Gelecekte çok şey olacaktır ama bakalım birlikte göreceğiz' dedi. Ayrıca Akçasoy, İstanbul'da çalışma yürüten Eskişehirlilere de teşekkür etti.

HASRET KALINAN İSİM
Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'u kendisine ihanet edenlerin elinden aldığını söyleyen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Seçimin başına dönersek Genel Başkan Kemal Bey bu konuda büyük emeği olan kişi. Büyükşehirlerin kazanılmasına çok önem veriyordu. Kendisini çok başarılı buluyorum. Büyük illerin kazanılmasında çok büyük rolü oldu. Ekrem Başkan sadece ve sadece üslubuyla seçimi kazandı. Türkiye'nin hasret kaldığı biriydi gülümseyen, insanları kucaklayan, iyi bir insandı. İnsanlar hemen kendisini kucakladı. 81 ilde hangi ilde aday olan Ekrem Bey kazanır. Böyle bir duruma geldi Ekrem Bey. 25 yıldır İstanbul, ona ihanet edenlerin elindeydi. Ekrem Bey, İstanbul'a ihanet edenlerin elinden aldı İstanbul'u. Ayrıca önümüzdeki zaman içerisinde biz kaybettirmeye devam edeceğiz. Bir fark olacaktı ama bu kadarını bilmiyorduk. Ama ben her konuşmamda İstanbul'u alacağımızı söylüyordum. İçimde hiç şüphe yoktu. İnsanlar artık tehdit edilmekten, korkutulmaktan yıldı. Ekrem Bey ve CHP İstanbul İl Yönetimi çok iyi bir iş başardı. İstanbul'da Anadolu'nun her yerinden siyasetçi ve partililer vardı. Sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin seçimi oldu. Herkes Ekrem İmamoğlu için çalıştı. Herkesin emeği var bu seçimde' dedi.
Editör: TE Bilisim