Frig Uygarlığı'nın dünya kültürüne kazandırılması için 1937-1958 yılları arasında Frig Bölgesinde çalışmalar yapan Hollandalı arkeolog Emilie Haspels'in fotoğraflarından oluşan sergi Büyükşehir Belediyesi ve Hollanda Büyükelçiliği'nin katkıları ile açıldı.

Eti Arkeoloji Müzesi'ndeki açılışa Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçilik Müsteşarı Daan Huisinga, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı ve çok sayıda sanatsever katıldı.

TÜM KURUMLARA GÖREV DÜŞÜYOR

Açılış öncesi konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, belediye olarak Frig Vadisi'nin üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti. Başkan Büyükerşen 'Frig Vadisi'nin dünya çapında turistlik bir cazibe merkezi haline gelebilmesi için sadece belediyeye değil, tüm kurumlara büyük görevler düşüyor. Eğer tüm kurumlar üzerine düşeni yaparsa bundan sadece Eskişehir değil Türkiye'de kazançlı çıkacaktır' dedi.

21 yıllık süreçte bölgede kalan ve çalışmaları ile tarihe ışık tutan arkeolog Emilie Haspels'in ünlü arkeolog Halet Çambel ile ortak çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Başkan Büyükerşen, bu çalışmalar sayesinde Frig Vadisi'nin tarihi hakkında önemli bilgilere ulaşıldığının altını çizdi.

Sergi eş zamanlı olarak Emilie Haspels'in ailesinin de katılımı ile Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan Allard Pierson Müzesinde de açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in Amsterdam'a gönderdiği teşekkür plaketi eski öğrencisi olan Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan tarafından Emilie Haspels'in ailesine takdim edildi. (HM)

Editör: TE Bilisim