Çelenk sunumu akabinde açıklama yapan Eskişehir-Kütahya-Bilecik Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aktan, Türk Diş Hekimleri Birliği ve birliğe bağlı odaların, toplumun ve bireyin ağız, diş sağlığının iyileştirilmesini ve nitelikli diş hekimliği hizmetinin sunulmasını amaçladıklarını söyledi.
Tüm dünyada, ağız ve diş sağlığı modelini oluşturduğunu belirten Aktan, bulaşıcı olmayan hastalıklarla ağız sağlığının ortak risk faktörlerine göre değerlendirilip ele alınacağı yönünde çalışmalar yapılacağını ifade etti. Ülkemizde, insanların yüzde 90'ının üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıklarının, diş çürüklerinin ve diş eksikliğinin mevcut olduğunu vurgulayan Aktan, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi ve sağlıkla ilgili harcamaların azalabilmesi için çalışmaların öncelikle çocuklardan başlanması gerektiğini kaydetti.

'Gelecekte birçok hastalık tahlilinin tükürükten
yapılabilecek'
2011 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan karardan söz eden Aktan, ' Böbrek, ağız ve göz hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ortak risk faktörlerine sahip oldukları ve bu anlamda ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Gelecekte birçok hastalık tahlilinin tükürükten yapılabileceği çalışmaları da konunun önemini vurgulayan başka bir gelişmedir' dedi.

'Kamuda çalışan diş
hekimleri köle durumunda'
Aktan, insanların dişsiz, muayenehanesinde çalışan diş hekimlerinin işsiz, kamuda çalışan diş hekimlerinin ise köle durumunda olduğunu ileri sürdü.
Toplumun ağız, diş sorunlarının yüksek olduğu ülkemizde, bugünkü performans ve ihale yöntemiyle sadece kamudan hizmet alarak çözülmesinin mümkün olmadığını dile getiren Aktan şöyle devam etti: ' Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin nitelikli ve sürdürülebilir olması için, şu anda atıl durumda bırakılan 15 bin serbest çalışan diş hekimi de ülkenin ağız diş sağlığı hizmetlerine dahil edilmelidir. Koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilmelidir. Diş hekimliği fakültelerinin alt yapı ve öğretim üyesi ve akademisyen sorunu çözülmeden hızla artışı durdurulmalıdır. Fakülteler, performans kıskacından kurtarılarak, gerçek görevi olan bilimsel araştırma ve eğitim çalışmalarına yönlendirilmelidir.' (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim