Sabahın erken saatlerinde İstasyon Caddesinden başlatılan Atatürk Koşusu, Vilayet Meydanında son buldu. Kızlarda Raşide Altun, erkeklerde ise Berkay Ay birinci oldu. Daha sonra Vilayet Meydanında gerçekleştirilen törene; Eskişehir Valisi Güngör Azmi Tuna, Eskişehir İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Ufuk Özsoy, Korgeneral Nihat Kökmen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Jale Nur Süllü, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen katıldı. Tören, Vilayet Meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

ATATÜRK ESKİŞEHİR'E BİRÇOK KEZ GELDİ

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Anadolu Üniversitesinden Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) Müdürü Doç. Dr. Kemal Yakut yaptı. 80 yıl önce Eskişehir'de bir miting düzenlendiğini anlatan Yakut, '1935 yılında Atatürk'e karşı düzenlenmek istenen bir suikast ortaya çıkartıldıktan sonra bütün Türkiye'de olduğu gibi Eskişehir'de de bir miting düzenleniyor. O tarihte, Eskişehir tarihinin en büyük mitinglerinden bir tanesidir. Yaklaşık 40 bin insan katılıyor. Atatürk, Eskişehir'e ilk kez 21 Haziran 1920'de Batı Cephesini teftiş etmek, buradaki askeri birlikleri denetlemek ve çıkarcı Yunan Ordularına karşı alınılacak tedbirleri almak için gelir. O tarihten itibaren Atatürk'ün Eskişehir'e birçok kez gelişi söz konusu olur. Bu çerçevede Eskişehir; modern, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyetinin, temellerinin atıldığı bir yerdir' dedi.

Atatürk Lisesinden Seher Çerkez, Atatürk'ten Son Mektup isimli şiiri okudu. Ardından Atatürk Koşusunda dereceye giren öğrencilere madalyaları Vali Tuna tarafından verildi.(İHA)

Editör: TE Bilisim