ESKİŞEHİR ÜLKENİN ÖNDE GELEN SANAYİ MERKEZİDİR

Açılış konuşmasını yapan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir'in son 100 yıllık dönemde Balkan göçleri neticesinde önemli miktarda göç aldığını anlattı. Yaşanan göçlerle Makedonya'dan Eskişehir'e gelen bir hayli vatandaş olduğunun altını çizen Özaydemir, şöyle devam etti: 'Bu kişiler Eskişehir'in sınai ve ticari hayatında da önemli rollere sahip olmuşlardır. Bu tarihsel bağlar, ekonomik anlamda ilimizle, ülkemizle yakınlaşmasına da vesile olur. Eskişehir, birçok alanda ülkemizin en önde gelen sanayi merkezidir. Eskişehir sanayisi, her geçen yıl özellikle yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayanan alanlarda gelişmeye devam etmektedir. Bundan 9 yıl sonra 2023 yılında ESO üye firma sayısının bine ulaşmasını hedefliyoruz. Bu firmalarda çalışan sayısının 80 bin kişiye, cironun 20 milyar dolara ve ihracatımızın da 5 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz.'

DEVLETİMİZİN STRATEJİSİ, AB VE NATO'YA ÜYE OLMAKTIR

Ardından konuşan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, 'Türkiye, Makedonya Cumhuriyeti'nin gelişiminde ve NATO girişiminde en çok yardımcı olan ülkedir. Ülkemizin, NATO ve Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik için hazır olduğunu gösterdik. Devletimizin stratejisi, AB ve NATO'ya üye olmaktır. Hedefimiz budur. Türkiye'de 5 günde 5 farklı kentte bulunacağım. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşmelerim olacak. Bizim gelecekteki durumumuz için konuşacağız' dedi.

VERGİLERİ %10 ORANINDA AZALTTIK

Gruevski, Makedonya'da iş yapmak isteyenler için bütün masrafları azalttıklarına değinerek, 'Vergileri yüzde 10 oranında azalttık. Birçok sektörde vergi oranını, yüzde 18'den yüzde 5'e düşürdük. Sağlık vergilerini ve diğer vergileri üçte bir oranında azalttık. Makedonya Cumhuriyeti, Avrupa'nın en iyi vergi paketini uyguluyor. Avrupa'da iş yapmak isteyenlerin en az masraf yaptığı ülkeyiz. Diğer devletlere oranla masraflar yüzde 50 oranında azaldı. Dış yatırımcıyı çekmek için çalışmalar yaptık' diye konuştu. (Tuğçe Mertler)

Editör: TE Bilisim