Valilik ve Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş tarafından düzenlenen 'Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı' TÜYAP Fuar Merkezi'nde törenle açıldı. Törene Vali Özdemir Çakacak, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, TÜYAP Genel Müdürü Cihat Alagöz, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri ile ilgililer katıldı.
EN ÖNEMLİ İLLERDEN
Törende konuşan Vali Özdemir Çakacak, 'İç Anadolu'nun parlayan yıldızı Eskişehir'imiz her ne kadar eğitim, sanayi, ticaret, makine ve imalat sanayii, raylı sistemler, havacılık gibi alanlarda öne çıkan bir ilimiz olsa da verimli topraklarımız ciddi bir tarımsal üretimimiz ve hayvan varlığımız dolayısıyla tarım ve hayvancılık alanında da Türkiye'nin önemli illerinden biri. Bizler sahip olduğumuz verimli toprakları, ulusal kalkınmamız için köylüsüyle kentlisiyle en verimli, en rantabl şekilde değerlendirmek durumundayız. Nüfus ve hayat standartları arttıkça özellikle temel ihtiyaç olan gıda alanında endüstriyelleşme sanayileşme de artmaktadır. Söz konusu durum, tarım ve hayvancılık sektörüne olumlu bir şekilde yansımaktadır. Tarım ve hayvancılık alanlarında güçlü bir teknolojik dönüşüm yaşanıyor' diye konuştu. Fuarın tarım, hayvancılık ve teknolojileri konularında gerek ilimize gerekse diğer illere büyük katkılar sunacağını ifade eden Çakacak, 'Bu fuar sayesinde tarım ve hayvancılık konusundaki son gelişmeler, yenilikleri bir arada bulabilmek, sektörün nabzını tutmak, sektör ile ilgili sorunlara çözüm bulmak, ilgili uzmanlardan pazarlar hakkında detaylı bilgi almak gibi daha nice güzel neticeleri almak mümkün olacaktır' dedi.
PLATFORM OLACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Eskişehir Tarım Fuarı, tarım ve hayvancılık sektörünün modernizasyonu için ihtiyaç duyulan tarımsal mekanizasyon, hayvancılık ve sulama sistemlerindeki yeni teknoloji ve hizmetlerin topluca tanıtıldığı bir platform olacaktır. Bu açıdan katılımcılara yeni ufuklar açacağına, yeni olanaklar yaratacağına ve yeni bilgiler sunacağına inanıyorum. Tarım ve hayvancılık konusunda ülkemizin bugün geldiği noktaya söylenecek pek çok şey var. Bizim Büyükşehir Belediyesi olarak da yaptığımız pek çok şey de bunların arasında' ifadelerini kullandı.
YENİ HEDEF
TÜYAP Genel Müdürü Cihat Alagöz, 'Bugün itibari ile Eskişehir ülkemizde fuarcılık sektöründe kendinden söz ettirmenin üzerinde net bir iddiayı ortaya koyan en önemli fuarcılık şehirlerinden biri haline geldi. Eskişehir'de düzenlenen ilk yıl bütün fuarlar hedeflerin çok ötesinde başarı ile sonuçlandı. Birçok ilde fuarcılık faaliyeti gösteriyoruz ancak bu zamana kadar en iyi çıkış ve başlangıç yapılan şehir de Eskişehir oldu. Yeni bir hedefimiz daha var. Biz Eskişehir'deki tarım fuarımızı ve diğer fuarlarımızı uluslararası kimliğe taşımak hedefini önümüze koyduk. İnşallah önümüzdeki yıl yabancı katılımcılar ve yurtdışından gelecek alım heyetleriyle beraber uluslararası ticaretin de buluşma noktası haline getireceğiz' ifadelerini kullandı.
TARIMI DESTEKLİYORUZ
Toplam 4 fuarda 240 bin ziyaretçiyi fuar merkezinde ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, 'Tarım fuarı ile beşincisini gerçekleştireceğiz. Bizim için bunun iki ayağı var. Birinci ayağı ülkemizin çeşitli kentlerinden fuarımıza gelen katılımcılar. Bizim için çok önemli olan ise Eskişehir ve bölgemizden fuarımıza ziyarete gelen, tarım sektöründe iş yapan vatandaşlarımız. Ülkenin içinde bulunduğu tarım sektörünün hangi noktada olduğunu çok net görüyoruz. Asıl önemli olan Eskişehir'in ticaret hacmi içerisinde tarım sektörüne yüzde 10 kapasite ile yer aldığını görüyoruz. Farklı illere baktığımız zaman bu sayının çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. O yüzden tarım sektörünü daha çok desteklemek gerektiğini ifade ediyorum. Amacımız sektöre destek olmak. Ciddi katılımcı bekliyoruz' dedi.
STRATEJİK SEKTÖR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve ETB Başkanı Ömer Zeydan, 'Tarım çok önemli bir sektör. Dünyanın en stratejik sektörü. Tüm tarım paydaşları tarafından desteklenmesi, sahiplenmesi gereken, asla vazgeçemeyeceğimiz, vazgeçilmemesi gereken, kalkınmanın temel taşlarından olan bir sektör. Çiftçilerimize şunu önerdim; 'yeni tarım teknolojileriyle buluşmak üzere fuarımızı ziyaret edin' şeklinde konuştu.
8 EYLÜL'E KADAR AÇIK
Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile fuarın açılış töreni sona erdi. Ardından protokol üyeleri fuar alanını gezerek stantlarda yetkililerle görüş alışverişinde bulundu. Tarım ve hayvancılık mekanizasyon, tohum, gübre, ilaç üretimi konularında faaliyet gösteren firmaların bir araya geldiği fuar, 8 Eylül Pazar günü sona erecek. HM



Editör: TE Bilisim