Son günlerde Eskişehir'de etkisini gösteren yoğun yağış nedeniyle kırsalda bulunan mahalleleri su bastı. Kalkanlı, Büyükdere, Yenikent, Aksaklı ve Yahnikapan Mahalleleri şiddetli yağıştan etkilendi. ES TV ekibinin sorunları yerinde incelemek için gittiği Yahnikapan Köyü'nde mahalle sakinleri yağışın kendilerini olumsuz etkilediğini ve zararlarının büyük olduğunu söyledi. Yahnikapan Cemevi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeynel Uğur, çiftçinin umudunun yine seneye kaldığını ifade etti.
ZARARIMIZ BÜYÜK
Ziyan tespitini henüz yapılmadığını fakat mahsullerin, arpaların, buğdayların döküldüğünü anlatan Uğur, 'Evleri sel bastı. Eşyalar zarar gördü. Domatesler, biberler, bahçeler zarar gördü. Maalesef umutlar yine seneye kaldı. Çiftçinin umudu hep seneyedir. Zararımız çok büyük. Devletten yardım istiyoruz. Borçlu olan köylülerimiz var, kredi alan köylülerimiz var. Bahçemde hiç bir şey kalmadı. Köyün alçak kısmı zarar gördü. Bu alçak kısma alt yapı çalışması yapılmalı. Devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz' dedi.
MAHSUL TELEF OLDU
İki gecedir uyumadıklarını ve suyu temizlemeye çalıştıklarını anlatan Yahnikapanlılar, 'Bahçeler bitti. Tarlalarımızdaki mahsullerimiz hep yerle bir oldu. Ziraat Bankası'na borcumuz var. Borcun günü geliyor. Bilmiyoruz ne yapacağımızı. Borçlarımız ertelensin. Hayvanlarımız iyi ama tarlalarımız çok zarar gördü. Pancar, ayçiçeği, arpa zarar gördü. Yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz hala. Yetkililerden beklentimiz var. Gelip baksınlar' diye anlattı.
BORÇLAR ERTELENSİN
ESKİ çalışanlarının bahçelerindeki suları temizlediğini anlatan Yahnikapanlılar, 'Mazot, gübre fiyatları çok pahalı. Girdiler bir sürü borçla alındı. Bu borçlar nasıl ödenecek? Yetkililerden yardım bekliyoruz biz. Tarlalar, bahçeler sular altına. Borçlar ertelensin istiyoruz. Gelip burada hasar tespiti yapılsın. Bizimle birlikte dört beş köy böyle. Bizdeki sorunlar civar köylerde de var. Perişan olduk' dedi. Mahallenin çukur kısmında sel mağduriyetinin çok olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, yağmurlu günlerde suyun geldiği alana alt yapı yapılmasını da talep etti. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim